Λέκκας: Οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Χανιά
Λέκκας: Οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλή η αντισεισμική θωράκιση στα δημόσια κτήρια της Κρήτης

Ο δομημένος ιστός της Ελλάδας είναι ένας από τους ανθεκτικότερους σε ολόκληρο τον κόσμο και η πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα είχε μόνο χρονική σύμπτωση, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας.

Στο περιθώριο Εργαστηρίου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για σεισμούς στην αντιπεριφέρεια Χανίων, ο κ. Λέκκας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των παλαιών δημοσίων κτηρίων, ωστόσο παρατήρησε ότι τα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα έχουν υψηλή αντισεισμική θωράκιση.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε πριν από δύο μήνες στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο είχαν μόνο χρονική σύμπτωση, το δε φαινόμενο που παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα στις νότιες περιοχές των Χανίων κάνοντας τους κατοίκους να χάσουν τον ύπνο τους, δεν εμπνέει καμία ανησυχία τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.

Ο γνωστός καθηγητής έκανε λόγο για κινδυνολογία που βλάπτει ενώ ως προς τα σενάρια που συσχετίζουν τους σεισμούς με τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απάντησε με χαρακτηριστικό τρόπο.

Στο περιθώριο του Εργαστηρίου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για σεισμό στην αντιπεριφέρεια Χανίων ο γνωστός καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών επεσήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο από άποψη αντισεισμικής θωράκισης. Μίλησε πάντως για ανάγκη ενίσχυσης των παλαιών κτισμάτων σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είχε επισκεφτεί τα Χανιά τον περασμένο Φεβρουάριο όταν κατέρρευσαν γέφυρες και προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές εξ αιτίας των καιρικών φαινομένων. Περίπου ένα χρόνο μετά εκτιμά ότι τα έργα δεν αποκαταστάθηκαν στη βάση ενός νέου σχεδιασμού που θα λάμβανε υπόψη την κλιματική αλλαγή.

Καμία συσχέτιση σεισμών – ερευνών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε πριν από δύο μήνες στα νότια της Κρήτης, ξεκαθάρισε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ , καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Η ενέργεια που προκαλείται κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι τόσο χαμηλή που είναι απίθανό να επηρεάσει μεγάλα βάθη και να προκαλέσει σεισμούς, τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, απαντώντας στα σενάρια που συσχετίζουν τις έρευνες με την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στα νότια των Χανίων.

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι το φαινόμενο που είχε κάνει τους κατοίκους της Παλαιόχωρας, της Αγίας Ρουμέλης και άλλων περιοχών στα νότια του νησιού να χάσουν τον ύπνο τους, είναι αυτό των σμηνοσεισμών και σύμφωνα με τον ίδιο δεν εμπνέει ανησυχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News