Άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο - Τα σύννεφα «άγγιξαν» τα σπίτια!

Ηράκλειο
Άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο - Τα σύννεφα «άγγιξαν» τα σπίτια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μοναδικό φαινόμενο έντονη ομίχλης εμφανίστηκε σε περιοχές του Ηρακλείου «κόβοντας» την ανάσα. Πως εξηγείται;

Τα σύννεφα σχημάτισαν ένα ιδιότυπο στρώμα και ολόκληρη η περιοχή «τυλίχθηκε» σε μια λευκή ομίχλη. Το απίστευτο θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της περιοχής των Γουρνών και του Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο τους άφησε άφωνους αφού δεν θυμούνται να έχουν αντικρίσει τα τελευταία χρόνια τόσο έντονο φαινόμενο ομίχλης.

Ήταν σαν τα σύννεφα να σκέπασαν τα σπίτια και η φύση να δημιούργησε το δικό της πέπλο. Ένα θέαμα που άφησε εκστασιασμένους τους Κρητικούς.

Η Μαρία Λαγκωνάκη που μας έστειλε τις φωτογραφίες από την περιοχή ξύπνησε στις 7.30 το πρωί της Παρασκευής με το υπέροχο αυτό θέαμα που την καθήλωσε και το οποίο απαθανάτισε με το φωτογραφικό φακό.

Εξηγώντας το φαινόμενο o μετεωρολόγος Μανώλας Λέκκας ανέφερε στο neakriti.gr «το πρωί η ένταση του φαινομένου ιδιαίτερα στην περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου και σε ανατολικές περιοχές, ήταν έντονη. Μάλιστα εμφανίστηκε και σε άλλες του Ηρακλείου κυρίως ανατολικότερα. Το φαινόμενο είναι απόρροια των υψηλών ποσοστών υγρασίας ιδιαίτερα στην κατώτερη ατμόσφαιρα - δηλαδή σε χαμηλότερο υψόμετρο- και σε συνδυασμό με τη νυχτερινή ψύξη και ταυτόχρονα με την άπνοια, εμφανίστηκαν συνθήκες ομίχλης από τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε πολλές περιοχές. Στα σημεία αυτά η υγρασία είναι πιο έντονη και περιορίζεται η ορατότητα».

Ξύπνησαν με ένα λευκό πέπλο

Οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο αυτό, ξύπνησαν με το σπάνιο θέαμα, έστελναν τις εικόνες σε δικά τους πρόσωπα και ταυτόχρονα αναζήτησαν απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στο φαινόμενο.

 Όπως σημειώνει ο κ.Λέκκας «την ημέρα έχουμε θέρμανση από τον ήλιο και ροή αέρα που αμβλύνει το πρόβλημα και βελτιώνει την ορατότητα με αποτέλεσμα το φαινόμενο να υποχωρεί όταν βγαίνει ο ήλιος. Υπάρχει και μια μεταφορά σκόνης η οποία υποβοηθά και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο φαινόμενο. Ωστόσο τελικά δεν ήταν και τόσο υψηλά τα ποσοστά σκόνης όσο περιμέναμε».

Σύμφωνα με το κ.Λέκκα το «προνόμιο» τέτοιων φαινομένων έχουν κυρίως οι χαμηλότερες περιοχές με μεγάλη υγρασία και δεν ισχύει σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο όπως το Τζερμιάδο και τα Ανώγεια.

Πάντως και τις επόμενες μέρες όσοι ξυπνούν σχετικά νωρίς και θέλουν να απολαύσουν το φαινόμενο θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό καθώς αναμένεται υγρασία και άπνοια μέχρι την Κυριακή, συνθήκες που βοηθούν ώστε σε πολλές περιοχές να σχηματιστεί και πάλι η εντυπωσιακή ομίχλη. Αν και απαιτείται προσοχή γιατί μπορεί το φαινόμενο να καθηλώνει, αλλά συνοδεύεται και από περιορισμένη ορατότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News