Δημαρχείο – «κόσμημα» στο Αρκαλοχώρι

Ηράκλειο
Δημαρχείο – «κόσμημα» στο Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής νέου δημοτικού καταστήματος

Ένα δημοτικό κατάστημα- “κόσμημα” θα αποκτήσει σε μερικούς μήνες από σήμερα η Δημοτική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου, αφού έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση του έργου που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και ξεκινά προσεχώς η κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου κτηρίου. Η νέα στέγη της Δημοτικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου θα περιλαμβάνει κτηριακούς χώρους εμβαδού 750 τ.μ., αλλά και έναν καλαίσθητο περιβάλλοντα χώρο, με πολύ πράσινο και θέσεις στάθμευσης.

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε χθες στο Αρκαλοχώρι από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη και τον ανάδοχο του έργου, εκπρόσωπο της κατασκευαστικής “Πρότυπο” Μαν. Αποστολάκη, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 691.518,87 ευρώ από μελέτη προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 μηνών.

Όπως αναφέρθηκε από τον δήμαρχο, το έργο αφορά στην ανέγερση δημοτικού κτηρίου στο Αρκαλοχώρι σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 834,60 τ.μ., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου. Το κτήριο, όπως πρόσθεσε ο κ. Καλογεράκης, χωροθετείται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο δήμαρχος ανέφερε: «Με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) υπογραφή της σύμβασης για το νέο δημοτικό κτήριο στο Αρκαλοχώρι, δίνετε λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της Δημοτικής Ενότητας στο Αρκαλοχώρι, που επιτέλους αποκτά ένα νέο ιδιόκτητο σύγχρονο κτήριο. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, από την παραχώρηση του οικοπέδου μέχρι και την έγκριση των σχετικών μελετών, αλλά ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς χωρίς την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας δε θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή της σύμβασης, «για την υλοποίηση», όπως είπε, «ενός αναγκαίου έργου» που αφορά τη στέγαση των υπηρεσιών της Δημοτικής Ενότητας, με σύγχρονες προδιαγραφές σε κατάλληλο περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σε δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύουμε με χρηματοδοτήσεις τους Δήμους για την υλοποίηση δημοτικών κτηρίων, ώστε εργαζόμενοι και πολίτες να έχουν ένα καλύτερο περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι το έργο σε ένα 5μηνο θα έχει ολοκληρωθεί. Εύχομαι δε κάθε επιτυχία στα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Μινώα, αλλά και όλοι οι Δήμοι της Κρήτης. Είναι πολλά τα έργα που είναι σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθούν, καθώς δίδουν απασχόληση και ανάπτυξη, κι εμείς χαιρόμαστε να γίνονται έργα σε όλο το νησί».

Επίσης στην αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του νέου έργου αναφέρθηκαν και τα παριστάμενα στην υπογραφή στελέχη του Δήμου, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Βασιλάκης, Ζαχαρίας Δερμιτζάκης και Ευάγγελος Πλεύρης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Αντώνης Χριστάκης, το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δοξαστάκης και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Οι προδιαγραφές: Τι θα περιλαμβάνει το κτήριο

Το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους για τις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), χώρους που αναπτύσσονται στις στάθμες ισογείου και ορόφου, καθώς και βοηθητικούς-αποθηκευτικούς χώρους και χώρους εξυπηρέτησης των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτηρίου στη στάθμη του υπογείου.

Στο ισόγειο, με συνολική επιφάνεια δόμησης 258,34 τ.μ., χωροθετείται η κύρια είσοδος, εκατέρωθεν της οποίας διαμορφώνονται γκισέ εξυπηρέτησης, κλειστοί γραφειακοί χώροι και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Στον όροφο, με συνολική επιφάνεια δόμησης 233,48 τ.μ., χωροθετείται χώρος υποδοχής (reception) και καθιστικού αναμονής σε άμεση σχέση με το κλιμακοστάστιο και τον ανελκυστήρα, κλειστοί χώροι γραφείων, αίθουσα συσκέψεων, καθώς και μικρή αποθήκη αναλωσίμων.

Στο υπόγειο, με συνολική επιφάνεια 258,24 τ.μ., προβλέπονται βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι εξυπηρέτησης των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτηρίου καθώς και κλειστή θέση στάθμευσης. Ο περιβάλλων χώρος του δημοτικού κτηρίου, σύμφωνα με τα σχέδια και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, προβλέπει τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και φύτευσης πρασίνου.

Το νέο δημοτικό κτήριο θα έχει συνολική επιφάνεια 750 τ.μ. Τέλος, να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης και ιδίους πόρους του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News