Συμβάσεις εκατομμυρίων σε ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΥΑΗ - Εκατομμύρια για το νερό, αλλά το Ηράκλειο διψάει

Ηράκλειο
Συμβάσεις εκατομμυρίων σε ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΥΑΗ - Εκατομμύρια για το νερό, αλλά το Ηράκλειο διψάει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βγάζουν μάτι» οι συμβάσεις της ΔΕΠΤΑΗ. Σε έναν ανάδοχο 30 συμβάσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ

Με συμβάσεις... που “βγάζουν μάτι”, καθώς μια εταιρεία έχει πάρει 30 εργολαβίες περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για να διαθέτει προσωπικό στα καταστήματα της ΔΕΠΤΑΗ (“Μαρίνα”, “Κουμπές”, “Πλάτανος”, ακτή Κρατερού κ.λπ.), συνεχίζεται το γ’ μέρος της μεγάλης έρευνας της εφημερίδας “Νέας Κρήτης”, που δημοσιεύει στοιχεία και για τη ΔΕΥΑΗ.

Και ας μη θεωρηθεί ότι τα μεγάλα έργα και οι μεγάλες συμβάσεις αλλάζουν τα δεδομένα... η πρακτική των μικροποσών και των απευθείας αναθέσεων δίνει και παίρνει στη ΔΕΥΑΗ, αφού περίπου 1,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε τέτοιες συμβάσεις!

Και όλα αυτά τα στοιχεία για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις έρχονται στο φως την ώρα που μόλις χθες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ βρέθηκε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, με φόντο άλλη μια μεγάλη “κόντρα” του προέδρου της Επιχείρησης Μηνά Καπετανάκη με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, που συνδιαχειρίζονται με έναν τρόπο το δημοτικό βιβλιοπωλείο της Βικελαίας. Αυτή τη φορά η διαφωνία αφορά στην αγορά ή την επί πιστώσει προμήθεια ξύλινων αντικειμένων για πώληση μέσα από το βιβλιοπωλείο στο “Ακτάρικα”!

Δείτε το σχετικό πίνακα πατώντας εδώ.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού επιβάλλει να αγοραστούν αντικείμενα από δημιουργούς και καλλιτέχνες για να πωλούνται στο βιβλιοπωλείο, ενώ την ίδια ώρα η ΔΕΠΤΑΗ “μπήκε μέσα” 9.000 ευρώ από την αγορά πριν από δύο χρόνια άλλων αντικειμένων (μολύβια, ξύστρες, κούπες, τσάντες), πάλι με εισήγηση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, που δεν πουλήθηκαν ποτέ, δηλαδή έγιναν “παθητικό” εμπόρευμα!

Και φυσικά η κόντρα ΔΕΠΤΑΗ και Αντιδημαρχίας Πολιτισμού δεν είναι μόνο αυτή. Υπενθυμίζεται η κόντρα για το ρολόι της ΔΕΗ και ποιος θα πληρώνει το ρεύμα, για τις Κυριακές που η Αντιδημαρχία Πολιτισμού θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν και η ΔΕΠΤΑΗ όχι, για να μην πληρώνει μεροκάματα, και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Μάλιστα, εντυπωσιακό είναι ότι κατά καιρούς έχουν βγει στην επιφάνεια πληροφορίες για ανάθεση εργολαβίας προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή σε άλλη περίπτωση ανάθεση για τροφοδοσία καταστήματος σε άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Έτσι, αν και θα πίστευε κάποιος ότι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), που κατασκευάζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο για το Ηράκλειο, θα μονοπωλούσε, ως προς τη διαχείριση, τις δράσεις της, από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε.) συμβαίνει το αντίθετο! Η ΔΕΠΤΑΗ ασχολείται με τα καταστήματα, για τα οποία ουσιαστικά “ενοικιάζει” προσωπικό!

Αν κάποιος λάβει υπόψη τις συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στη “Διαύγεια” την περίοδο από Ιούνιο του 2017 ως και Νοέμβριο του 2018, θα αντιληφθεί εύκολα ότι η “μερίδα του λέοντος” πηγαίνει στα καταστήματα και στο Πολιτιστικό μικροπράγματα! Βεβαίως, από την άλλη, οι συμβάσεις του Πολιτιστικού είναι μεγάλες και σε ποσό και σε διάρκεια. Ειδικότερα, να αναφερθεί ότι υπάρχει εταιρεία που για παροχή υπηρεσιών για ποσό 20.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, έχει συνάψει 15 συμβάσεις με τη ΔΕΠΤΑΗ.

Για ποσό ως 20.000 ευρώ δε χρειάζεται καν διαγωνισμός! Και ακριβώς αυτό είναι το εντυπωσιακό: Η ΔΕΠΤΑΗ έδωσε έργο για παροχή υπηρεσιών των καταστημάτων της, ακόμη και του Κουμπέ, πριν αυτός προλάβει να επαναλειτουργήσει, τουλάχιστον 15 εργολαβίες από 20.000 ευρώ η κάθε μία χωρίς ΦΠΑ, συνολικού ποσού 300.000 ευρώ, που με τον ΦΠΑ φτάνει τα 372.000 ευρώ!

Όλες είναι για παροχή υπηρεσιών, όμως το “σπάσιμο” έχει γίνει για κάθε κατάστημα ξεχωριστά. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει και με συνοπτικό διαγωνισμό άλλες εργολαβίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε παροχή υπηρεσιών, βάσει των οποίων διαθέτει η εταιρεία προσωπικό για να δουλεύει η ΔΕΠΤΑΗ τα καταστήματα.

Η ΔΕΠΤΑΗ πληρώνει την εταιρεία και η εταιρεία βάζει προσωπικό. Το προσωπικό απολύεται, επαναπροσλαμβάνεται κάθε χρόνο και ούτω καθεξής! Συνολικά με συνοπτικό και όχι ανοικτό διαγωνισμό και με τα 20χίλιαρα οι εν λόγω συμβάσεις με την ίδια εταιρεία θα παρατηρήσει κάποιος ότι φτάνουν περίπου τις 30! Τα ποσά, αν αθροιστούν, φτάνουν το 1.186.266 ευρώ με ΦΠΑ, και συνολικά οι δαπάνες με ΦΠΑ για 69 συμβάσεις που έγιναν την εν λόγω περίοδο φτάνουν τα 2.105.296 ευρώ!

Δηλαδή, μια εταιρεία που παρέχει προσωπικό στη ΔΕΠΤΑΗ για τα καταστήματα έχει σε 1,5 χρόνο 30 συμβάσεις ύψους 1.186.266 ευρώ, ποσό που θα επέτρεπε στη ΔΕΠΤΑΗ να προσλαμβάνει εργαζομένους και να αυτοδιαχειρίζεται τα καταστήματά της. Και την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί παράπονα για τις απολύσεις των εργαζομένων, για νέες συμβάσεις κατώτερες μισθολογικά, ακόμη και για καθυστέρηση στα “δώρα” και το επίδομα άδειάς τους!

Εκατομμύρια για το νερό, αλλά το Ηράκλειο διψάει

Μεγάλα έργα... μεγάλες συμβάσεις! Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο που θα χρησιμοποιούσε κάποιος αναλύοντας τα στοιχείων των συμβάσεων όπως αποκαλύπτονται από τις αναρτήσεις που έχουν γίνει στη “Διαύγεια” και αφορούν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ)!

Ο λόγος δε γίνεται γιατί εντοπίζεται κάτι παράνομο, αλλά γιατί τα αριθμητικά στοιχεία είναι εξόχως ενδιαφέροντα. Ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, αν και για τη ΔΕΥΑΗ το αναμενόμενο είναι να έχει μεγάλες συμβάσεις, υπάρχουν και εκείνες... οι μικρο-συμβάσεις που δεν υπάρχει υποχρέωση για να περάσουν από κάποιο συμβατικό έλεγχο ή επίτροπο, καθώς είναι για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ! Τέτοιου είδους συμβάσεις είναι περίπου 67 στον αριθμό την περίοδο από Ιούνιο του 2017 ως Νοέμβριο του 2018, συνολικού ύψους 370.074 ευρώ.

Οι συμβάσεις ως 20.000 ευρώ που μπορούν να δοθούν, επίσης, απευθείας φτάνουν τα 926.715 ευρώ. Δηλαδή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν από τη ΔΕΥΑΗ χωρίς διαγωνισμό, ενώ μαζί με τις μεγάλες συμβάσεις έργων με διαγωνισμό, που ξεπερνούν τα 13,9 εκατ. ευρώ, είναι συνολικά για την ίδια περίοδο 192 στον αριθμό, με τις συμβάσεις για την αγορά νερού από το φράγμα Αποσελέμη να ξεχωρίζουν!

Δείτε το σχετικό πίνακα πατώντας εδώ.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) η ΔΕΥΑΗ έχει πληρώσει δύο συμβάσεις για παροχή νερού από το φράγμα Αποσελέμη, ύψους 1.686.400 ευρώ, δηλαδή συνολικά 3.372.800 ευρώ συν 421.000 ευρώ, πάλι στον ΟΑΚ, για παράταση της σύμβασης παροχής νερού από το φράγμα, φτάνοντας τα 3.742.800 ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΥΑΗ αγόρασε νερό από το φράγμα Αποσελέμη που κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ σε 1,5 χρόνο και το νερό αυτό το πούλησε στους Ηρακλειώτες και στην πραγματικότητα δεν μπορεί κάποιος να ελέγξει πόσα κέρδισε από τη μεταπώλησή του.

Η διαπίστωση για τα λεφτά που ξόδεψε η ΔΕΥΑΗ για την αγορά νερού από το φράγμα Αποσελέμη συνοδεύεται, δυστυχώς, από μια άλλη σκληρή πραγματικότητα: ότι την ελεγχόμενη περίοδο, από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2018, που η ΔΕΥΑΗ συνήψε δύο συμβάσεις και μία παράταση για αγορά νερού από το φράγμα Αποσελέμη, το Ηράκλειο πέρασε εφιαλτικές μέρες λειψυδρίας!

Το καλοκαίρι του 2017 υπήρξε δραματικό για πολλές περιοχές του Ηρακλείου, ενώ τότε είχε αποκαλυφθεί ότι η ΔΕΥΑΗ έστελνε πόσιμο νερό, που στερούταν η πόλη, για άρδευση σε καλλιέργειες προς τις Δαφνές.

Μάλιστα, τότε είχαν υπάρξει πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ότι το πόσιμο νερό... προερχόμενο βεβαίως και από τις γεωτρήσεις των Δαφνών, είχε εκτραπεί... προς τις καλλιέργειες με παρέμβαση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού, για χάρη της περιοχής από την οποία κατάγεται. Μάλιστα, είχαν υπάρξει αντιδράσεις τότε από τις Δαφνές που στήριζαν τον αντιδήμαρχο, ενώ την ίδια ώρα στην πόλη διάφορες γειτονιές είχαν να δουν νερό για μέρες!

Το σκηνικό αυτό κρίθηκε ως μια μεγάλη κρίση στη ΔΕΥΑΗ, την οποία χρεώθηκε ο τότε πρόεδρός της Νίκος Φακουρέλης, ο οποίος παύθηκε από τον δήμαρχο Ηρακλείου. Η κρίση αυτή θεωρήθηκε αποτυχία τού κ. Φακουρέλη, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος φάνηκε να υπάκουσε τον συνάδελφό του να στείλει πόσιμο νερό στις καλλιέργειες και, όταν το πράγμα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις και για να μην εκτεθεί ο σκληρός πυρήνας πέριξ του Λαμπρινού, με συνοπτικές διαδικασίες “ξηλώθηκε” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, στη θέση του οποίου τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ρασούλης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, τελεί υπό παραίτηση και αναμένεται η αντικατάστασή του, επικαλούμενος ο ίδιος φόρτο εργασίας που δεν του επιτρέπει την ενασχόληση με τη ΔΕΥΑΗ.

Μια άλλη σύμβαση που θα πρέπει να αναφερθεί, γιατί αποτελεί μεγάλο έργο, είναι αυτή που αφορά στην αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις περιοχές του Μασταμπά και της Θερίσου, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που ακόμα εκτελείται ως έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News