Χαριστική βολή το χαλάζι – Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη

Ηράκλειο
Χαριστική βολή το χαλάζι – Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ό,τι δεν κατέστρεψε ο δάκος, αποτελείωσε η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε το Ηράκλειο

Χαριστική βολή για τη σοδειά των Κρητικών ελαιοπαραγωγών αποτέλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής σε πολλές περιοχές του νησιού.

Το χαλάζι που “έπεσε”, για περισσότερα από 15 λεπτά της ώρας, στον νομό Ηρακλείου, “ράβδισε” στην κυριολεξία τους καρπούς που παρέμεναν αράβδιστοι στα δέντρα: Έτσι, μετά την παρατεταμένη ξηρασία και τον δάκο που έπληξαν καθοριστικά το 2018 τις ελιές στην Κρήτη, η χθεσινή χαλαζόπτωση ήρθε να κλείσει με τον πλέον καταστροφικό τρόπο τη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Μύρωνα Χιλιετζάκη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Χιλιετζάκης, «η καταστροφή ήταν μεγάλη, αφού όσες ελιές ήταν αράβδιστες, κυριολεκτικά ραβδίστηκαν από το χαλάζι».

Σύμφωνα με τον κ. Χιλιετζάκη, η χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη και διήρκεσε περισσότερα από 17 λεπτά. «Η χαλαζόπτωση κράτησε πάνω από 17 λεπτά. Οι παραγωγοί μπορεί να κοιμόντουσαν όταν έπεφτε το χαλάζι, ωστόσο οι κάμερες κατέγραφαν την καταστροφή», επισήμανε ο κ. Χιλιετζάκης, μιλώντας για τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα στα χωριά του νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλιετζάκη, ξυπνώντας χθες το πρωί, οι ελαιοπαραγωγοί - που είχαν αυτή τη δυνατότητα - είδαν βιντεοσκοπημένη την οξεία χαλαζόπτωση, η οποία αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τις ελιές τους. Όπως μας λέει, εξάλλου, ο Μύρων Χιλιετζάκης, το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο, αφού ήταν σαν ρεβίθι!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως μας εξηγεί ο κ. Χιλιετζάκης, η ζημιά που έγινε χθες στις ελιές δεν εστιάζεται μόνο στον ελαιόκαρπο που “ραβδίστηκε” από το χαλάζι. «Πρόκειται για “τυφλή” ζημιά, αφού, εκτός από τον καρπό που “ραβδίστηκε”, καταστράφηκε και ο ελαιόκαρπος που δεν έπεσε από τα δέντρα. Ο καρπός αυτός σαπίζει και μετά από λίγες ημέρες θα πέσει και αυτός από το δέντρο...», τόνισε ο Μύρων Χιλιετζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η Ομάδα Αμπελουργών-Ελαιοπαραγωγών Κρήτης θα προβεί σε αναγγελία στον ΕΛΓΑ Κρήτης, για να κάνουν οι αρμόδιοι αυτοψία και να δουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα των ντόπιων αγροτών.

Σημειώνεται ότι ζημιές καταγράφονται σε πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον κ. Χιλιετζάκη, εκτός από τις περιοχές του Σκαλανίου και των Αρχανών όπου βρέθηκε ο ίδιος και είδε το μέγεθος της καταστροφής, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε όλο το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου. Πρόβλημα εντοπίζεται πάντως και σε πολλές καλλιέργειες στο Λασίθι.

Η χθεσινή χαλαζόπτωση ήρθε να... αποτελειώσει τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι φέτος είδαν τις καλλιέργειές τους να πλήττονται από τον δάκο, αλλά και την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Ωστόσο, το 2018 ήταν, σύμφωνα με τον κ. Χιλιετζάκη, μια καταστροφική χρονιά - εκτός των άλλων - και εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί, όπως είναι ισχυρές θερμές αέριες μάζες την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και οι ιδιαίτερα έντονοι άνεμοι που - επίσης - έπληξαν τις καλλιέργειες πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Χιλιετζάκη, το 2018 είναι περισσότερο καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς ακόμη και από το 2013!

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Συνεχίζεται το βροχερό σκηνικό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη θα παραμείνει - κατά διαστήματα - βροχερό μέχρι και το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης. Εξάλλου, από την Πέμπτη και μετά, η καλοκαιρία αναμένεται - σύμφωνα με τον κ. Λέκκα - να διατηρηθεί μέχρι και τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων.

Για την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου αναμένονται λίγες τοπικές βροχές κυρίως σε δυτικές και βόρειες περιοχές του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα αποκατασταθεί και πάλι ο καλός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει στα 3 έως 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί - στις πεδινές περιοχές - από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε και πάλι βροχές και πιθανώς κατά τόπους θα έχουμε καταιγίδες. Παρά το ότι οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις, φτάνοντας μέχρι και τα 6 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα συνεχιστούν οι βροχές, ενώ στα ορεινά (πάνω από 1.600 μέτρα) θα πέσει και χιόνι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι φτάνοντας μέχρι και τα 7 μποφόρ, ενώ ο “υδράργυρος” θα πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά και κάτω από τους 5 στα ορεινά.

Πότε φτιάχνει ο καιρός

Η καλοκαιρία επανέρχεται από το μεσημέρι της Πέμπτης και - σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα που ίσχυαν μέχρι την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου - θα παραμείνει και το ερχόμενο σαββατοκύριακο, αλλά και ενδεχομένως και τις μέρες των Χριστουγέννων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News