Ένοχος και στο Εφετείο για την εγκατάλειψη του «Ρούντυ»

Ηράκλειο
Ένοχος και στο Εφετείο για την εγκατάλειψη του «Ρούντυ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του συμπαθέστατου γκριφόν

“Καμπάνα” και σε δεύτερο βαθμό επιφύλασσε η Ελληνική Δικαιοσύνη σε έναν ιδιοκτήτη σκύλου, ο οποίος, φεύγοντας από το σπίτι που νοίκιαζε σε περιοχή του Ηρακλείου, εγκατέλειψε το ζώο του - κλειδωμένο - στο εσωτερικό της οικίας...

Ο “Ρούντυ”, όπως λένε το συμπαθέστατο γκριφόν, έμεινε εγκλωβισμένος - χωρίς τροφή και νερό - επί σειρά ημερών μέσα στην επίμαχη μονοκατοικία, πριν τελικά δεχτεί τη φροντίδα φιλόζωων, αλλά και περίοικων που μερίμνησαν για να τον σώσουν.

Η υπόθεση είχε διαδραματιστεί πριν από περίπου πέντε χρόνια. Η σχετική καταγγελία έγινε το πρωί της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου του 2014 στο Σωματείο “Ζωόφιλη Δράση”.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το άτυχο σκυλάκι είχε εγκαταλειφθεί σε ισόγεια μονοκατοικία στη συνοικία των Καμινίων. Σύμφωνα πάντα με την επίμαχη καταγγελία, οι μισθωτές της μονοκατοικίας έφυγαν από το σπίτι κι άφησαν μόνο του τον σκύλο, χωρίς νερό και τροφή.

Μέλη του Σωματείου “Ζωόφιλη Δράση”, που ενημερώθηκαν σχετικά, μετέβησαν στα Καμίνια. Εκεί πληροφορήθηκαν από περίοικους ότι ο ιδιοκτήτης του “Ρούντυ” είχε φύγει από τη μονοκατοικία περίπου 4 ημέρες πριν την καταγγελία.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφέρει τότε οι περίοικοι, ο ιδιοκτήτης του σκύλου ενδεχομένως ήθελε με τον τρόπο αυτό να... εκδικηθεί τους ιδιοκτήτες της οικίας, με τους οποίους φέρεται να είχε διαφορές. Προς επίρρωση των παραπάνω, οι περίοικοι ανέφεραν ότι ο ιδιοκτήτης του “Ρούντυ” δεν παρέδωσε το κλειδί του σπιτιού.

Τα μέλη του Σωματείου “Ζωόφιλη Δράση” φρόντισαν να πετάξουν από τα διπλανά σπίτια ξηρά τροφή στον σκύλο κι εν συνεχεία να αναζητήσουν τους ιδιοκτήτες της οικίας. Κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο...

Όπως διαπιστώθηκε από τους φιλόζωους, ο “Ρούντυ” ήταν κλειδωμένος στο εσωτερικό της μονοκατοικίας, χωρίς να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση με τον έξω κόσμο. Ειδικότερα, ο σκύλος περιφερόταν από την πόρτα εισόδου του σπιτιού μέχρι την ταράτσα, γαβγίζοντας και όντας εξαιρετικά ανήσυχος... Οι φιλόζωοι είδαν, ακόμη, ότι στην ταράτσα της μονοκατοικίας υπήρχε μεγάλη ποσότητα από ακαθαρσίες σκύλου, γεγονός που φανέρωνε ότι το σκυλάκι παρέμεινε για πολλές ημέρες εγκλωβισμένο, χωρίς την παραμικρή φροντίδα, μέσα στο σπίτι.

Όπως ανέφερε προ ημερών στη σελίδα της “Ζωόφιλης Δράσης” στο Facebook η κ. Καλλιόπη Μαραβελάκη, τα μέλη του σωματείου φρόντισαν να πετάξουν από τα διπλανά σπίτια ξηρά τροφή στον σκύλο κι εν συνεχεία να αναζητήσουν τους ιδιοκτήτες της οικίας. Κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο: Όπως έγινε γνωστό, ωστόσο, οι φιλόζωοι πληροφορήθηκαν ότι ο γιος των ιδιοκτητών της μονοκατοικίας εργαζόταν σε άλλη πόλη της Κρήτης και κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του τηλεφωνικώς. Εκείνος τους ανέφερε ότι δε γνώριζε το παραμικρό για την υπόθεση κι ότι θα τους έπαιρνε ο ίδιος τηλέφωνο. Εντούτοις, ο ίδιος εξαφανίστηκε και δεν τους κάλεσε ποτέ πίσω...

Τελικά, βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, τρία άτομα μετέβησαν ως μάρτυρες στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, καταθέτοντας τα όσα είχαν λάβει χώρα. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία κι έτσι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, μέλη της “Ζωόφιλης Δράσης” κατάφεραν να φτάσουν με σκάλα στο ύψος της ταράτσας της μονοκατοικίας και να προσφέρουν τροφή και νερό στο ζώο. Κατόπιν, οι ζωόφιλοι ζήτησαν από τους ήδη ευαισθητοποιημένους για την υπόθεση περίοικους να πετάξουν ξηρά τροφή στο σκυλάκι, προκειμένου αυτό να μην πεινάσει.

Ας σημειωθεί ότι για τρεις ημέρες, από το Σάββατο 11 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου του 2014, κανείς δεν επέστρεψε στη μονοκατοικία. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι μέλη του σωματείου κατάφεραν να επικοινωνήσουν στο μεταξύ και με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν κλειδί της μονοκατοικίας τους, κι ότι δεν ήθελαν να ανακατευτούν με την επίμαχη υπόθεση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Αφαίρεσαν τον σκύλο από τον ιδιοκτήτη

Τελικά, σύμφωνα με την κ. Μαραβελάκη, η Εισαγγελία Ηρακλείου έκρινε ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον είχε εγκαταλείψει, αφήνοντάς τον να υποφέρει από τη δίψα και την ασιτία. Έτσι, στις 14 Ιανουαρίου, η Εισαγγελία Ηρακλείου αφαίρεσε τον σκύλο από τον ιδιοκτήτη του και τον απέδωσε στη “Ζωόφιλη Δράση”, κινώντας ταυτόχρονα την ποινική διαδικασία κατά του ιδιοκτήτη του. Έκτοτε, ο “Ρούντυ” παραμένει υπό τη φροντίδα του σωματείου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό πέρυσι: To 2017, το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για εγκατάλειψη και παθητική κακοποίηση του ζώου του. Τελικά του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και πριν από λίγες ημέρες η υπόθεση εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε - ξανά - ένοχο τον ιδιοκτήτη του Ρούντυ, διατηρώντας την ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News