Το κτηματολόγιο… καλεί τα χωριά του νομού Ηρακλείου

Ηράκλειο
Το κτηματολόγιο… καλεί τα χωριά του νομού Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός του μήνα ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για περιοχές της ενδοχώρας

Μετά τους κατοίκους του νομού Λασιθίου, όπου η διαδικασία συλλογής δηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, το Κτηματολόγιο καλεί και τους κατοίκους του νομού Ηρακλείου!

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής δηλώσεων κτηματολογίου για μια ακόμα πλειάδα περιοχών της χώρας, στην οποία συγκαταλέγεται και ένα μεγάλο μέρος της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Μέρος της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου το οποίο αφορά σε περιοχές της ενδοχώρας του νομού (εκτός του αστικού τόξου Ηρακλείου-Μαλεβιζίου-Χερσονήσου που υπάγεται σε άλλη σύμβαση), στις οποίες δε λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία.

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των συνολικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Για το 61,8% των δικαιωμάτων εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης, συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ.

Σταδιακά έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (πλην εκείνων που περιλαμβάνονται στις πέντε συμβάσεις οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω νομικής εμπλοκής με ενστάσεις των συμμετεχόντων στους σχετικούς διαγωνισμούς).

Οι 5 επίμαχες συμβάσεις που έχουν «κολλήσει» αφορούν στην κτηματογράφηση στα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (για τις περιοχές Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου).

Οι εκκρεμείς συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και είναι εκείνες που ευθύνονται για τις νέες καθυστερήσεις και μεταθέτουν για το 2022 την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Με εξαίρεση τις 5 αυτές «κολλημένες» συμβάσεις, που αφορούν στους νομούς Χανίων και στο ήμισυ του νομού Ηρακλείου, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι διαδικασίες με το Κτηματολόγιο προχωρούν κανονικά και θα «τρέξουν» μέσα στο 2019.

Για τον Ιανουάριο μάλιστα προγραμματίζεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Μαγνησίας, Σποράδων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηρακλείου Κρήτης. Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική, καθώς και στα νησιά της περιφέρειας Αττικής.

Είχε προηγηθεί τους δύο τελευταίους μήνες του 2018 η έναρξη της συλλογής δηλώσεων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου) και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας.

Η διαδικασία κτηματογράφησης διαρκεί 40 μήνες και το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: οκτώ μήνες η προετοιμασία και έξι μήνες η συλλογή δηλώσεων, εννιά μήνες η επεξεργασία τους για προανάρτηση, ενάμισης μήνας η προανάρτηση, εξίμισι μήνες η επεξεργασία για την ανάρτηση, τέσσερις μήνες η ανάρτηση και η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων και πέντε μήνες η αναμόρφωση του κτηματολογικού πίνακα για την τελική λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου (πρώτες εγγραφές).

Λασίθι: «Τρέχει» η υποβολή δηλώσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εντωμεταξύ, εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων Κτηματολογίου στον νομό Λασιθίου. Η προθεσμία για τις εμπλεκόμενες περιοχές του ανατολικότερου νομού της Κρήτης κλείνει στις 18 Μαρτίου του 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου του 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική. Προειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι, αν δεν τα δηλώσουν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, αυτά θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας «Ελληνικό Κτηματολόγιο», σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω συνέπειες (Ν. 2308/1995, Ν. 2664/1998 και Ν. 4164/2013):

- Απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση κ.λπ.) επί του ακινήτου, για το δικαίωμα που δε δηλώθηκε.

- Απαγορεύεται η χορήγηση οικοδομικής άδειας.

- Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Τα ακίνητα τα οποία δε θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου (που μερικώς έχει ήδη κτηματογραφηθεί, δηλαδή τα διαμερίσματα Αγίου Νικολάου και Ελούντας), καλούνται μέχρι τις 18 Μαρτίου τα διαμερίσματα Αγίου Αντωνίου, Βουλισμένης, Βραχασίου, Βρυσών, Έξω Λακωνίων, Έξω Ποτάμων, Ζενίων, Καλού Χωρίου, Καρυδίου (Μιραμπέλλου), Καστελίου Φουρνής, Κριτσάς, Κρούστα, Λατσίδας, Λιμνών, Μέσα Λακωνίων, Μιλάτου, Νεαπόλεως, Νικηθιανού, Πρίνας, Φουρνής και Χουμεριάκου.

Επίσης, καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όλα τα διαμερίσματα των δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου.

Το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα που αναμένεται να απασχολήσει τους ιδιοκτήτες και το Κτηματολόγιο είναι η οριοθέτηση και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, λόγω εκτεταμένης ισχύος του καθεστώτος της χρησικτησίας, που απαιτεί ειδικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να στοιχειοθετηθεί (αποδεικνύοντας χρήση, κατοχή και νομή μιας 20ετίας τουλάχιστον) με τρόπο που να γίνει αποδεκτή η εγγραφή ενός τέτοιου ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News