Hλίας Λυγερός: «Λεφτά έχουν, έργα δεν κάνουν»

Ηράκλειο
Hλίας Λυγερός: «Λεφτά έχουν, έργα δεν κάνουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή κριτική στη δημοτική Αρχή από τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Λυγερό στο “Ελεύθερο Σημείο”

Το όραμά του για την πόλη του Ηρακλείου της επόμενης δημοτικής περιόδου ανέπτυξε ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, που μεταδίδεται από την “ΚΡΗΤΗ TV” κάθε Πέμπτη στις 10:15 μ.μ.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα της πόλης, ανακοίνωσε τη δημιουργία κάρτας του δημότη για στάθμευση των μόνιμων κατοίκων στο ιστορικό κέντρο, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην απερχόμενη δημοτική Αρχή για ανύπαρκτο έργο, έλλειψη οράματος, αλλά και τις εικόνες “καφενείου” στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Ωστόσο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της εκπομπής είναι τα στοιχεία που παρουσίασε, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Ηρακλείου έχει αυτή τη στιγμή σε τραπεζικό λογαριασμό, που λαμβάνει επιτόκιο, 52 εκατομμύρια ευρώ και δεν τα επενδύει για έργα στην πόλη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από την προηγούμενη δημοτική Αρχή βρήκαν οι σημερινοί 26,3 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο των ετών 2015-2018 έφτασε τα 25,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη είπε ότι τα έργα κάθε χρόνο από το 2015, οπότε ολοκληρώθηκαν τα έργα του ΕΣΠΑ, βαίνουν μειούμενα στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο κ. Λυγερός, που διεκδικεί για άλλη μια φορά τον Δήμο Ηρακλείου ως υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη που δημιουργήθηκε το 2014, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ της Νομαρχιακής. Εμείς κάναμε συζητήσεις σε σχέση με τις εκλογές και τη διαμόρφωση ενός ενωτικού περιβάλλοντος και με ποιο τρόπο θα είναι νικηφόρο. Από εκεί και πέρα, οι πολιτικές αποφάσεις είναι σεβαστές, έχουν το δικαίωμα. Η παράταξη έχει αποφασίσει να κατέβει».

Πάντως, ο κ. Λυγερός εκτίμησε ότι θα πάει πολύ καλά στις εκλογές η παράταξή του και σχεδόν με βεβαιότητα προέβλεψε ότι θα περάσει εκείνος στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Τα κακώς κείμενα

Αναφερόμενος στους πρώτους μήνες της θητείας του 2014 και τη συνεργασία που ξεκίνησαν να έχουν η παράταξή του με την παράταξη της πλειοψηφίας, ο κ. Λυγερός είπε: «Τότε είχαμε μια δημοτική Αρχή που ξεκινούσε εκείνη τη στιγμή. Έβαζε στο τραπέζι θέματα που είχαμε κάποια κοινή αφετηρία στον προσδιορισμό λύσεων, φάνηκε πολύ σύντομα όμως ότι δεν ήταν οι πραγματικές τους προθέσεις».

Ο κ. Λυγερός έφερε ως παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αλλιώς ξεκίνησε ο χειρισμός και αλλιώς κατέληξε. Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα του νερού, που δεν έχουν υπάρξει λύσεις αλλά ούτε και υιοθετήθηκαν ιδέες της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παρούσα δημοτική Αρχή δε θέλει να υλοποιεί ιδέες άλλων ακόμη κι αν είναι προς όφελος των δημοτών.

Με αφορμή το σχόλιο του αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά, ότι έφυγε από το Δημοτικό Συμβούλιο όταν έφυγαν οι κάμερες, ο κ. Λυγερός είπε ότι από το 2014 έχει λείψει μόνο μία φορά από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Έρχονται πολλές φορές απροετοίμαστοι οι αντιδήμαρχοι. Ας θεωρήσω ότι είναι λόγω φόρτου εργασίας, αλλά δε γίνεται να εισάγουν θέματα και να μην τα γνωρίζουν. Οι “Ενεργοί Πολίτες” έχουν αποδείξει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία τους ότι έχουν γνώση των θεμάτων, έχουν προτάσεις, καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα και προτείνουν διεξόδους».

Μάλιστα, δεν έκρυψε και την υποψία του ότι η σπουδή της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου τελευταία ώρα από τις εκλογές, να φέρει τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, δείχνει ότι ίσως κρύβει και κάποια πονηρό σημείο για την ανέλιξη κάποιων υπαλλήλων, και πως δε θα προλάβει να θεσμοθετηθεί, αφού πλέον δεν υφίσταται και Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι προθεσμίες οδεύουν στη λήξη τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απορρόφησης της ΔΕΠΤΑΗ από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, ο κ. Λυγερός εκτίμησε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ακυρώσει την απόφαση λόγω πλειοψηφίας, αφού κατά την άποψή του χρειάζεται απόλυτη, δηλαδή 25 ψήφους, και όχι σχετική (επί των παρόντων), που έχει λάβει τώρα και εγκρίθηκε με 21 ψήφους.

Ο κ. Λυγερός, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, όπως οι ανεπαρκείς χειρισμοί για τους ΦΟΔΣΑ από πλευράς του δημάρχου, το Πολιτιστικό Κέντρο, το νερό και άλλα, αναφέρθηκε και στο πολύπαθο όπως εξελίσσεται έργο ανάπλασης του οδικού άξονα Δικαιοσύνης-Ίδης-Καλοκαιρινού. Είπε ότι, αν είχε γίνει σωστή προετοιμασία από την υπηρεσία και τους πολιτικούς προϊσταμένους, το έργο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών. Και αυτό αν είχαν αγοραστεί πρώτα τα υλικά και μετά ξεκινούσαν οι εργασίες στον δρόμο.

Επίσης, ανέφερε ότι υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ανάπλαση δεν προβλέπονταν από την αρχική μελέτη και δεν ήταν τα εγκεκριμένα της δημοπράτησης. Ακόμη τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει λεφτά αλλά δεν κάνει έργο, και με στοιχεία παρουσίασε ότι υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου 52 εκατομμύρια ευρώ και οι εκταμιεύσεις για το 2018 που αφορούσαν έργα έφτασαν μόλις τα 3 εκατ. ευρώ. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε, βρίσκονται σε τράπεζα και τοκίζονται.

Το όραμα για το μέλλον του Ηρακλείου

Μάλιστα, ο Ηλίας Λυγερός ξεδίπλωσε και το όραμά του για την πόλη, αναφέροντας τα ακόλουθα: «Αυτές οι δημοτικές εκλογές βρίσκουν την πόλη μας μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα. Και το δίλημμα έχει να κάνει αν η πόλη προχωρήσει μπροστά ή θα συνεχίσει να ζει και να λειτουργεί μέτρια, συμπληρωματικά και σε ρόλους που άλλοι επιφυλάσσουν γι’ αυτήν.

Με το όραμά μας θέλουμε να αναδείξουμε το Ηράκλειο σε μια πόλη που θα έχει κοινωνική συνοχή, θα είναι ανταγωνιστική, θα είναι ελκυστική, φιλική και εύχρηστη από τον δημότη.

Θα είναι μια πόλη κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού, με ανάδειξη-κατοχύρωση του διαχρονικά ιστορικού πλούτου της και ανάδειξη του τουρισμού πόλης και του εναλλακτικού τουρισμού.

Θα είναι μια πόλη-κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας. Με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και ανάπτυξη.

Θα είναι μια πόλη με πρωταγωνιστικό ρόλο τοπικά, στην περιφέρεια και κατοχυρωμένο και εξελισσόμενο ρόλο στις εθνικές και διεθνείς δράσεις που μας αφορούν και με πρωτοβουλίες γι’ αυτά.

Μια πόλη με ανεπτυγμένη και κατοχυρωμένη τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τον έλεγχο απ’ όλους τους δημότες.

Θα είναι μια πόλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ανθεκτική, “έξυπνη”, εξυπηρετική και φιλική για τον δημότη, οργανωμένη και ασφαλής. Σήμερα, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν υπάρχουν στην πόλη στον βαθμό που απαιτεί η κοινωνία και οι ανάγκες της.

Η μέχρι σήμερα πορεία μας στον Δήμο έχει δείξει ότι βρισκόμαστε μπροστά απ’ όλες τις άλλες δυνάμεις που είναι στο δημοτικό πεδίο, και διατυπώνουμε πάντοτε προτάσεις στο όραμα και το αύριο.

Για το κυκλοφοριακό και το θέμα της στάθμευσης ανέφερε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των Ι.Χ. στην πόλη και θα υπάρξει κάρτα του δημότη. Συγκεκριμένα, είπε: «Θα δημιουργήσουμε την κάρτα του δημότη σε σχέση με τις θέσεις στάθμευσης. Όλοι όσοι είναι ένοικοι στην πόλη, ανά οικογένεια και ανά διαμέρισμα, θα έχουν μια εξασφαλισμένη θέση πάρκινγκ. Είτε αυτή είναι μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους, είτε είναι σε ιδιωτικό πάρκινγκ που θα πληρώνει ο Δήμος».

Για το θέμα της καθαριότητας είπε ότι θα καλλιεργηθεί με μεγαλύτερη έμφαση η διαλογή στην πηγή, δηλαδή θα προωθηθεί η ανακύκλωση από το σπίτι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News