Πυρά για τα 53 εκατ. που «αραχνιάζουν»

Ηράκλειο
Πυρά για τα 53 εκατ. που «αραχνιάζουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή κριτική από τους “Ενεργούς Πολίτες” για τα οικονομικά του Δήμου

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Η δημοτική Αρχή αρμενίζει στραβά», επισημαίνει καυστικά η δημοτική παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” Ηρακλείου, με φόντο τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου Ηρακλείου για το 2018, που θα τεθούν στο τραπέζι του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου. Οικονομικά αποτελέσματα, όπως επισημαίνει η παράταξη Λυγερού, με σημείο αναφοράς το τεράστιο αποθεματικό των 53 εκατομμυρίων ευρώ που “αραχνιάζει” στο δημοτικό ταμείο, κάτι το οποίο καταδεικνύει μια στείρα νοοτροπία υπέρμετρης αποταμίευσης εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, αντί για μια δυναμική πολιτική υλοποίησης έργων που έχουν τόσο ανάγκη η πόλη και οι τοπικές κοινότητες.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου για το 2018. Εκεί αποτυπώνεται με νούμερα το πώς λειτούργησε η δημοτική Αρχή του κ. Λαμπρινού, και δυστυχώς για άλλη μια χρονιά θα αναζητήσουν δικαιολογίες για να εξηγήσουν το γιατί ενώ είχαν δεν έκαναν. Κάθε τι όμως που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση και τα αίτια είναι βαθύτερα.

Οι “Ενεργοί Πολίτες”, με συνεχείς παρεμβάσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνουν ότι ο Δήμος είχε και έχει τεράστιες ανάγκες έργων, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός της “Δύναμης Πολιτών” που διακυβερνά τον Δήμο Ηρακλείου. Ο δημότης πρέπει επιτέλους να μάθει ότι το ταμείο του Δήμου έχει αυτή τη στιγμή σχεδόν 53 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 2018 τα έσοδα που είχε ο Δήμος σε σχέση με τις δαπάνες ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα. Και επειδή τα νούμερα μερικές φορές μπερδεύουν, με απλές έννοιες το πλεόνασμα αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είχαν ακόμα προκηρυχθεί 7 επιπλέον παιδικοί σταθμοί σαν αυτόν που θα κατασκευαστεί στην οδό Δρακάκη, ή να δημιουργηθεί ένα νέο κλειστό κολυμβητήριο ή 5 έργα σαν αυτό της λεωφόρου Δικαιοσύνης. Όλα αυτά μόνο με το περίσσευμα του 2018. Αλλά, για να καταλάβει ακόμα περισσότερο κανείς για τι ποσό μιλάμε, πρέπει να το συγκρίνει με το πόσες είναι οι συνολικές δαπάνες του Δήμου Ηρακλείου για το 2018 (περίπου 69 εκατομμύρια ευρώ). Δηλαδή το πλεόνασμα που παρουσιάζει η λειτουργία του Δήμου την περυσινή χρονιά ξεπέρασε το 11% και δεν είναι το “πρωτογενές” (όρος που ακούμε συχνά για την κεντρική κυβέρνηση), είναι το συνολικό, γιατί εμπεριέχεται και η εξυπηρέτηση των δανείων», επισημαίνει η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” και συνεχίζει:

«Το εύλογο ερώτημα είναι: Ανάγκες δεν υπάρχουν; Όταν το ταμείο δεν είναι μείον, τι εμπόδια υπάρχουν; Και καλά μια χρονιά να δικαιολογήσει κάποιος εμπόδια, άντε δύο. Από το 2015 έως το 2018 το ταμείο από τα 26 αυξήθηκε στα 53 εκατομμύρια. Αντίστοιχα οι δαπάνες μειώθηκαν από τα 84 (το 2015) στα 69 εκατομμύρια (το 2018). Και σε επιμέρους κατηγορίες να το δει κανείς, τα νούμερα δυστυχώς είναι απογοητευτικά. Οι δαπάνες για μελέτες που έγιναν το 2018 είναι περίπου 250.000 ευρώ, και οι μελέτες που υλοποιήθηκαν ήταν μόλις 8, όταν στον προϋπολογισμό υπήρχαν τουλάχιστον άλλες 100. Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει προς υλοποίηση. Διότι πρέπει να τονιστεί ότι χωρίς μελέτες δεν μπορούν να δημοπρατηθούν έργα. Ο όρος “ωρίμανση έργων”, που είναι προαπαιτούμενο για τη δημοπράτησή τους και την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει ως βασικό κριτήριο την ύπαρξη μελετών και αδειοδοτήσεων».

«Τα συνολικά έσοδα από την άλλη μεριά φέτος αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο. Εκεί για άλλη μια χρονιά δεν υπήρξαν εμπόδια. Οι εισπράξεις βαίνουν καλώς. Αλλά τι είναι τελικά οι εισπράξεις; Πέρα από τη μισθοδοσία, τα επιδόματα, και τα έργα ΕΣΠΑ (που έχεις υποβάλει και έχουν εγκριθεί), είναι χρήματα που προέρχονται από την κεντρική κυβέρνηση. Το υπόλοιπο μέρος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προέρχεται άμεσα από τον δημότη. Τι θα περίμενε λοιπόν ο τελευταίος από τη δημοτική Αρχή; Να του το επιστρέψει ανταποδοτικά με έργα και δομές για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και της διαβίωσής του, αλλά και να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη του τόπου.

“Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”. Κάποιοι θεωρούν την επίτευξη έργου ως μαραθώνιο... Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να είναι κούρσα της μιας ανάσας και αυτό είναι το ζητούμενο για τους δημότες», καταλήγει η παράταξη με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News