Με μαντινάδες το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Καλομοίρη

Ηράκλειο
Με μαντινάδες το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Καλομοίρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινητικές στιγμές στον μικρό Άγιο μηνά για τον ξακουστό λυράρη

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με μαντινάδες αποχαιρέτησε η Κρήτη τον ξακουστό λυράρη Γιώργο Καλομοίρη. Συγκινητικές είναι οι μαντινάδες που αφιέρωσε ο Χαρίδημος Σιγανός από το Τζερμιάδο στο βιβλίο συλληπτηρίων για το μεγάλο καλλιτέχνη καθώς η σορός του παραμένει στο μικρό Άγιο Μηνά. Πλήθος κόσμου έφτασε στο ναό για να αποχαιρετήσει τον γνωστό καλλιτέχνη. 

Όπως αναφέρει ο κ. Σιγανός:

«Αν έχεις δεύτερη ζωή, στην πόρτα τα’ Άδη στάσου,

Να διαλαλείς την Κρήτη μας, με την ταυτότητά σου.

Το όνομά σου θα γραφεί, ψηλά στον Ψηλορείτη,

Γιατί με το δοξάρι σου, ετίμησες την Κρήτη».

O γνωστός καλλιτέχνης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Περαχώρι Ανωγείων, αφήνοντας πίσω του πίσω του μια «βαριά» παρακαταθήκη.

Η τελευταία του εμφάνιση

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός καλλιτέχνης «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 88 ετών ο Γιώργος Καλομοίρης, ξακουστός λυράρης και ερμηνευτής.

Ο Γιώργος Καλομοίρης γνωστός και με το παρατσούκλι «Γιωργαντός» ήταν ένας από τους παλιούς, σημαντικούς και αγαπημένους καλλιτέχνες της μουσικής παράδοσης της Κρήτης.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ανώγεια και οι πρώτες του αναμνήσεις από τη ζωή και τον κόσμο συνδέονται με τ Ανώγεια και την μουσική.Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με την δημοσιογράφο Βούλα Νεονάκη μέσα από την εκπομπη "Διακρητικά" της ΚΡΗΤΗ TV, στο χωριό του.

Μαζί επισκέφτηκαν το σπίτι που μεγάλωσε, συζήτησαν για την κρητική μουσική, την καλλιτεχνική του πορεία, τις ηχογραφήσεις του μα και τις λεπτομέρειες που κατά την άποψη του δίνουν κύρος και αξία σε ένα καλλιτέχνη. Ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τους συνεργάτες του Μανώλη Λαρετζάκη και Γιώργο Φραγκιαδάκη αλλά και μαθητές του δημιουργεί ένα γλέντι που αναδεικνύει τον πλούτο και την ομορφιά της κρητικής μουσικής παράδοσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News