«Τρέχουν» για το Κτηματολόγιο

Ηράκλειο
«Τρέχουν» για το Κτηματολόγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου  

Χωρίς παράταση δεν πρόκειται να γίνει σωστά το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Κρήτη, όπου ήδη “τρέχουν” οι προθεσμίες για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στους δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου. Η διαδικασία ξεκίνησε εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου και έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η λήξη της μετά από τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και μετά από έξι μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Στον νομό Ηρακλείου, μάλιστα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έχει δημιουργήσει το δικό της γραφείο για τους πολίτες που θέλουν να απευθύνονται στους δικούς της μηχανισμούς, δεδομένου ότι στο Εθνικό Κτηματολόγιο δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Όσοι όμως επιθυμούν να προχωρήσουν στη διαδικασία αυτή μέσω του αρμόδιου κρατικού φορέα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης στη διεύθυνση Παρλαμά και Ευαρέστου 5, στο Ηράκλειο.

Αύριο Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα “Καστελλάκη” στην οδό Κορωναίου 9, εκδήλωση για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Κτηματολόγιο και η Περιφέρεια Κρήτης με θέμα “Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται στην Κρήτη”, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, τον Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Κρήτης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία θα συντονίζει εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Γιώργος Αλεξάκης, θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και εκπροσώπους φορέων, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει εισαγωγική ομιλία από την αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Νατάσα Βαρουχάκη.

Η διευθύντρια Έργων του Ελληνικού Κτηματολογίου, Άρια Ιωαννίδη, θα αναφερθεί στην “Κτηματογράφηση στο υπόλοιπο της χώρας”, η διευθύντρια Νομικής, Ελεoνώρα Ανδρεδάκη, στη «συλλογή των δηλώσεων του Κτηματολογίου στην υπηρεσία του πολίτη», ενώ θα γίνει αναφορά και στην ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης.

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό και απαντήσεων από τους εισηγητές.

«Είμαστε στη διάθεση του κόσμου»

Στο μεταξύ, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης, δήλωσε ότι «εμείς δηλώνουμε παρόντες. Με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχουμε του 1992 με 1997, με τις οποίες είναι πιο ισχυρή η χρησικτησία. Με το τμήμα των επιδοτήσεων, μέσω του οποίου διαθέτουμε τη χαρτογράφηση όλου του νομού. Με αυτά τα δύο μεγάλα “όπλα” που έχουμε, δηλαδή, θα βοηθήσουμε τον κόσμο να μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Είμαστε στο πλευρό του κόσμου. Έχουμε συνεργαστεί με δικηγόρους και με συμβολαιογράφους. Σε λεωφόρο 62 Μαρτύρων, Καστέλι, Πύργο, Αρκαλοχώρι, Συνεταιρισμό Αρχανών-Αστερουσίων, Συνεταιρισμό Αγίας Βαρβάρας και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί θα είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε τον κόσμο»...

Ο Ανδρέας Στρατάκης είπε στην εφημερίδα μας ότι «επειδή είμαστε στην Κρήτη, το έργο έχει θέματα μεγάλα και πολλά, και χρονικά θα έχει μια μεγάλη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΣΗ, με όλο τον μηχανισμό που έχει και με όλα τα στοιχεία που έχει, θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να προχωρήσει τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όμως, δε νομίζω ότι θα προλάβουμε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια. Θα δοθούν παρατάσεις αναγκαστικά, όπως πιστεύουμε εμείς».

ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Έρχεται νομοσχέδιο για απαλλαγές

Την ίδια ώρα, απαλλαγή από την πληρωμή τελών και λοιπών χρεώσεων που επιβάλλονταν σε ορισμένες περιπτώσεις διόρθωσης στοιχείων των αρχικών εγγραφών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, το νομοσχέδιο καθορίζει και διαδικασίες-εξπρές για την εξέταση των ενστάσεων των πολιτών, βάζοντας “τέλος” στην ταλαιπωρία τους. Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί πολίτες είχαν χρεωθεί ακόμη και ανά... σελίδα για τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να προβούν σε μεταβολές στοιχείων σε δηλώσεις περιουσίας που έχουν ήδη κατατεθεί και αφορούν δικαιώματα ή σφάλματα των γεωμετρικών στοιχείων.

Στόχος, όπως τονίζει το ρεπορτάζ, είναι να δοθεί ώθηση στην κτηματογράφηση της χώρας, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Από εδώ και εμπρός, οι πολίτες θα απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους των 5 ευρώ για την υποβολή αίτησης διόρθωσης-ένστασης για τη διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονταν µόνο στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου καταργεί και κάθε άλλη χρέωση για έγγραφα, δηλαδή πιστοποιητικά, αντίγραφα αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία ή τα κτηματολογικά γραφεία ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, ώστε να συνυποβληθούν µε την αίτηση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος.

Σε ορισμένα άμισθα Υποθηκοφυλακεία τα συγκεκριμένα έγγραφα χρεώνονταν έως και 3,5 ευρώ ανά σελίδα, γεγονός που οδηγούσε σε μεγάλες χρεώσεις, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα συμβόλαια ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία είναι πολυσέλιδα - και αυτό δεν ήταν το μοναδικό έγγραφο που χρειάζονταν οι αιτούντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News