Όλα τα νεότερα για τις επιδοτήσεις των αγροτών

Ηράκλειο
Όλα τα νεότερα για τις επιδοτήσεις των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία η ημερίδα της Gaia Επιχειρείν στο Ηράκλειο

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν χθες η αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, από δεκάδες αγρότες και αγροτικά στελέχη του νομού που συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση της Gaia Επιχειρείν, για να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση από τα πιο έμπειρα και ενημερωμένα στελέχη της εν λόγω εταιρείας, ως προς τον φάκελο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγινε κατανοητό, δεν είναι τίποτα δεδομένο πια ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και γι’ αυτό θα πρέπει οι αγρότες να έχουν άποψη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ως προς το μοίρασμα των ενισχύσεων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και διεκδικητική ως προς το νέο καθεστώς για τους παραγωγούς της.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εμπορικού διευθυντή της Gaia Επιχειρείν Πολύδωρου Ξενικάκη, ο οποίος μιλώντας στη Γωγώ Αποστολάκη και την “ΚΡΗΤΗ ΤV” δήλωσε πως η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2000 έως το 2027.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο, γιατί αυτή είναι η πρώτη προγραμματική περίοδος στην οποία οι αγρότες μπορούν να έχουν λόγο, γιατί το κράτος αναλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο ρόλο διαμόρφωσης των επιμέρους θεμάτων που το αφορούν. Πέρα από τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι συγκεκριμένος και ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος με τον οποίο τα χρήματα θα αποδοθούν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, σε ό,τι αφορά τις βασικές ενισχύσεις και το κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης, σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά πλέον την ελληνική Πολιτεία. Οπότε, όσο περισσότεροι αγρότες εκφράσουν άποψη και συμμετάσχουν στη διαβούλευση αυτή, η οποία θα οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα εφαρμογής, τόσο πιο κοντά θα είναι στην κάλυψη των αναγκών της και στην εκπλήρωση κάποιας διαδικασίας, η οποία μπορεί να είναι πιο κοντά στις δικές τους πραγματικές ανάγκες»...

Στο σημείο αυτό, ο Πολύδωρος Ξενικάκης είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Gaia Επιχειρείν προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον αγροτικό κόσμο όσο περισσότερο γίνεται στην κατεύθυνση του να εκφράσει την άποψή του, να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα το οποίο να τον εξυπηρετήσει. Και η ΕΑΣΗ είναι ένας χώρος για να λάβει χώρα μια τέτοια διαβούλευση»...

«Είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα»

«Την Ένωση Ηρακλείου την απασχολεί πάρα πολύ η υπόθεση αυτή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. «Βλέπουμε πώς πορευόμαστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο και μας δίνεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με την Gaia Επιχειρείν να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους πιο ενημερωμένους ανθρώπους που μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις σε προβληματισμούς, ούτως ώστε να αρχίσει να γίνεται πλέον ένας διάλογος, που μέσα από αυτόν να μπορέσουμε κι εμείς να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Είναι ένα τεράστιο θέμα και θέλει πάρα πολλή προσοχή και σοβαρότητα και θα το αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο, ώστε ο νομός μας να είναι ένας νομός που να κρατήσει αυτά που δικαιούται», δήλωσε ο συνεταιριστής στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης.

«Η Gaia Επιχειρείν είναι δίπλα στον Κρητικό παραγωγό για άλλη μια φορά, για να μπορέσει να φτιαχτεί ένας σωστός φάκελος για τη νέα προγραμματική περίοδο», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Η Gaia Επιχειρείν ενημερώνει στον νομό Ηρακλείου τους παραγωγούς για τη νέα προγραμματική περίοδο. Η νέα προγραμματική περίοδος θα είναι μια διαφορετική περίοδος σε σχέση με όσα ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ιστορικά δικαιώματα, αλλά και την παλιά επιδότηση μέχρι και το 2022. Αλλά από το 2022 κι ύστερα θα εφαρμοστεί η νέα προγραμματική περίοδος κατά γράμμα»...

Στο μεταξύ, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «η νέα προγραμματική περίοδος εστιάζεται περισσότερο στη γεωργία, στη εφυή γεωργία, πώς θα μπορούν πιο ασφαλείς να καλλιεργούν οι παραγωγοί με λιγότερα χρήματα και να μπορούν να ρίξουν το κόστος παραγωγής. Αυτό μέσα από τη νέα ΚΑΠ επιδοτείται με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για την εφυή γεωργία»...

Σήμερα στη Σητεία

Η ΚΑΠ μετά το 2020

Μετά τη χθεσινή επιτυχημένη εκδήλωση στο Ηράκλειο, η Gaia Επιχειρείν συνεχίζει σήμερα την ενημέρωση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου για τη νέα βασική ενίσχυση, το ενισχυμένο “πρασίνισμα” και την τεχνολογία στο χωράφι, με βασικό τίτλο “Η ΚΑΠ μετά το 2020, προκλήσεις και ευκαιρίες”, στη Σητεία και συγκεκριμένα στο Πολύκεντρο της πόλης, με ώρα έναρξης στις 7 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News