Χαϊνόσπηλιος: Αποκτά ξανά «ζωή» το σπήλαιο στο Καμαράκι

Ηράκλειο
Χαϊνόσπηλιος: Αποκτά ξανά «ζωή» το σπήλαιο στο Καμαράκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτική Αρχή και τοπικοί φορείς συνεργάζονται για την ανάδειξη του Χαΐνόσπηλιου

Η ανάδειξη και η περαιτέρω προβολή του ιστορικού σπηλαίου Χαϊνόσπηλιος, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Καμαράκι, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαλεβίζι.

Στη σύσκεψη, που έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, κάτοικοι του ιστορικού οικισμού, Αντιδήμαρχοι και στελέχη του Δημοτικής Αρχής.

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο σπήλαιο της περιοχής, μεταξύ των πολυάριθμων, αξιόλογων και ιστορικών σπηλαίων του Δήμου Μαλεβιζίου, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και λόγω της σχετικής βατότητας του, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Εκτός όμως της αξιόλογης γεωλογικής και σπηλαιολογικής του αξίας, για την οποία κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδος, ο Χαϊνόσπηλιος διαθέτει σπουδαία ιστορική σημασία, λόγω της σύνδεσής του με τον θρυλικό Χαϊνη και πρωταγωνιστή των Κρητικών Επαναστάσεων, καπετάν Ιωάννη Παλμέτη (1795-1835) από τον Καμαράκι, ο οποίος χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως λημέρι.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε πως αν και η σημαντική επισκεψιμότητα του σπηλαίου αποτελεί αναμφίβολα θετικό γεγονός, αυτή καθεαυτή συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Χαϊνόσπηλιο, δεδομένης της ανεξέλεγκτης εισόδου και κυκλοφορίας των επισκεπτών μέσα σε αυτό.

Η διαμόρφωση λοιπόν συγκεκριμένων όρων επίσκεψης και χρήσης του σπηλαίου σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλει η σύγχρονη σπηλαιολογία, αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του Χαϊνόσπηλιου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θανάσης Κύρκος και Δημήτρης Τζεδάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News