Ύστατη προσπάθεια για τις λαϊκές Αλικαρνασσού και Καμινίων

Ηράκλειο
Ύστατη προσπάθεια για τις λαϊκές Αλικαρνασσού και Καμινίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκ νέου προσπάθεια να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” για τη λαϊκή της Δευτέρας και της Τρίτης

Δύο νέες προτάσεις (για την ακρίβεια, μια νέα πρόταση για τη Νέα Αλικαρνασσό και μια παλιότερη για τα Καμίνια) βάζει τώρα στο τραπέζι η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, σε μια Εύστατη προσπάθεια να λύσει το πολύμηνο αδιέξοδο γύρω από τη μετακίνηση των λαϊκών αγορών της Δευτέρας και της Τρίτης.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε όλο το προηγούμενο διάστημα και το “γαϊτανάκι” των διαβουλεύσεων διαφορετικών σεναρίων “μετακόμισης” που “ναυάγησαν” για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η δημοτική Αρχή επιχειρεί εκ νέου τώρα να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” για τη λαϊκή της Δευτέρας και της Τρίτης... Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, κατατέθηκαν δύο νέες προτάσεις χωροθέτησης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου, που τις έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Δημόσια διαβούλευση που αυτή τη φορά θα είναι εξπρές και συγκεκριμένα έχει διάρκεια 5 ημερών για την περίπτωση της λαϊκής στη Ν. Αλικαρνασσό και μόλις δύο (!) ημερών για την περίπτωση αντίστοιχα της λαϊκής στα Καμίνια.

Λαϊκή Ν. Αλικαρνασσού

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αποφάσισε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 5 ημέρες η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού, που διεξάγεται κάθε Τρίτη από την οδό Δημοκρατίας-Καρίας στην οδό Αρτεμισίας μετά τη λ. Ικάρου μέχρι και την οδό Ηρακλείτου και στην οδό Διονυσίου από την οδό Ηροδότου έως και την οδό Μαυσώλου προσωρινά, μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος που να δώσει μόνιμη λύση, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς.

Η επιτροπή ανακάλεσε παράλληλα προηγούμενη απόφασή της, που προέβλεπε την προσωρινή (6μηνης διάρκειας) μετακίνηση της λαϊκής στον πρώην “Φάρο”, δεδομένου ότι η λύση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από εμπόρους-παραγωγούς και απορρίφθηκε από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης στην πρόσφατη εκρηκτική συνεδρίασή της.

Όπως είχαμε γράψει σχετικά, αναγκαστικά μετά το «όχι» της επιτροπής της Περιφέρειας (με ψήφους δύο υπέρ της πρότασης του Δήμου και 5 κατά), έμποροι και παραγωγοί παραμένουν μέχρι νεωτέρας στον χώρο των οδών Δημοκρατίας και Καρίας.

Μια τέτοια εξέλιξη χαροποίησε μεν εμπόρους και παραγωγούς, που δεν ήθελαν επουδενί τον “Φάρο”, και γι’ αυτό ακριβώς ξέσπασαν και σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο “αγκάθι” για τη λειτουργία της λαϊκής στη σημερινή της θέση: Οι κάτοικοι στις οδούς Καρίας-Δημοκρατίας έχουν θέσει “βέτο”, λέγοντας πως δε δίνουν άλλη πίστωση χρόνου και δε θα αφήσουν να συνεχιστεί η λειτουργία της λαϊκής στους δρόμους αυτούς, αφού έχει εκπνεύσει προ πολλού ο χρονικός ορίζοντας χωροθέτησης της αγοράς εκεί.

Πρακτικά, μετά και την απόρριψη της πρότασης του Δήμου για τον “Φάρο” από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας και το “βέτο” των κατοίκων σε Καρίας-Δημοκρατίας, η λαϊκή στη Νέα Αλικαρνασσό έμεινε “ξεκρέμαστη”. Τώρα μένει να διαφανεί στην πράξη αν μπορεί να “περπατήσει” η νέα πρόταση που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για την προσωρινή μεταφορά της στις οδούς Αρτεμισίας και Διονυσίου...

Καμίνια: Σε δημόσια διαβούλευση η μετακίνηση

Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή των Καμινίων, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε να θέσει σε δημόσια διαβούλευση για δύο ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα στην περιοχή Καμίνια, στις οδούς:

* Σμιριλίου, από τον αρ. 2 και μέχρι τον αρ. 55.

* Απτέρων, από τον αρ. 1 και μέχρι τον αρ. 20.

* Φρέντυ Γερμανού, από τον αρ. 9 έως και τον αρ. 80.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η επιτροπή θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης. Βεβαίως, δεν περνά απαρατήρητη η πρωτοφανής χρονική διάρκεια της διαβούλευσης, που είναι μόλις δύο ημερών! Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής πρότεινε να τεθεί σε διαβούλευση για δύο ημέρες (λόγω του ότι είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και στο παρελθόν στις 14/03/2019 με την υπ’ αριθμ. 35/2019 προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής), προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News