Το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ετοιμάζεται για το «λίφτινγκ»

Ηράκλειο
Το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ετοιμάζεται για το «λίφτινγκ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπογραφές «έπεσαν» και οι εργασίες ξεκινούν

Προ των πυλών βρίσκονται επιτέλους οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης-ανακαίνισης του υφιστάμενου, παλιού και «χιλιοταλαιπωρημένου» Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, που σήμερα αποτελεί εικόνα-ντροπή για την πόλη!

Μετά από αρκετή αναμονή και υπομονή, έπεσαν οι υπογραφές της σύμβασης του έργου ανακατασκευής ανάμεσα στον πρόεδρο της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» Γιάννη Χαρωνίτη και τον ανάδοχο. Έτσι, μέσα στο προσεχές διάστημα ο εργολάβος θα βάλει μπρος τις εργασίες για το αναγκαίο εδώ και πολλά χρόνια «λίφτινγκ» στα Δικαστήρια του Ηρακλείου.

Η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, σκορπά ικανοποίηση και ανακούφιση, διότι, κακά τα ψέματα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το όραμα για ένα νέο δικαστικό μέγαρο στο οικόπεδο της παραλιακής, που έχει δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια για τον σκοπό αυτό, παραμένει στον μακρινό... ορίζοντα! Και άρα οι δίκες και οι πάσης φύσεως νομικές υποθέσεις και διαδικασίες θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμα να περνούν μέσα από τα σημερινά παλιά Δικαστήρια, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Χαμόγελα δικαιολογημένα λοιπόν για το ότι υπογράφτηκε επιτέλους η σύμβαση. Βεβαίως δε λείπει και η σχετική δυσφορία, διότι, πέρα από το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου που παραμένει στα χαρτιά εδώ και μια 15ετία σχεδόν, υπήρξε αξιοσημείωτη καθυστέρηση ακόμα και στο περιορισμένου κόστους και μεγέθους «λίφτινγκ» στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο.

Αναλυτικότερα, στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου Κρήτης προχώρησε προχθές Πέμπτη 18 Απριλίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε., Γιάννης Χαρωνίτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 123.077,53 ευρώ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 180 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο θα κατασκευαστεί από την ανάδοχο εταιρεία «Κ. Χατζάκης & ΣΙΑ Ε.Ε.». Η σύμβαση προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου για την άρση της επικινδυνότητάς του, καθώς και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Κάλλιο αργά... παρά

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν, θα πει κανείς για το «λίφτινγκ» στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, που μπορεί να ξεκινήσει πολύ σύντομα, αφού υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στην ΚΤΥΠ Α.Ε. και τον ανάδοχο εργολάβο.

Θυμίζουμε ότι η έναρξη εργασιών είχε προαναγγελθεί από πλευράς της ΚΤΥΠ Α.Ε. από τα μέσα φθινοπώρου, στο πλαίσιο διαδοχικών συσκέψεων που είχαν γίνει σε Δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης.

Οι αποφάσεις του Οκτωβρίου

Σημαντικά βήματα, στο διαδικαστικό μέτωπο, για την προώθηση του έργου ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, είχαν γίνει τον περασμένο Οκτώβριο. Το Δ.Σ. της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» στη συνεδρίασή του τη 18η/10/2018 ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο «Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου για την άρση της επικινδυνότητάς του, και πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου».

Τον δρόμο είχε ανοίξει προηγουμένως η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε. για την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου (άνευ ανταλλάγματος) στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων).

Στο έγγραφο που είχε στείλει τότε, τον Οκτώβριο, η εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» στο υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Σας ενημερώνουμε ότι:

- Για το έργο εκδόθηκε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την ΥΔΟΜ Ηρακλείου Κρήτης με αριθμό 201/2018.

- Το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε., στην υπ’ αριθμόν 564/17.10.2018 συνεδρίασή του, αποφάσισε την παραχώρηση χρήσης άνευ ανταλλάγματος στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του διώροφου κτηρίου 2, έκτασης εμβαδού 2.758,50 τ.μ., και του τριώροφου κτηρίου έκτασης εμβαδού 2.344,50 τ.μ. του ακινήτου με ΑΒΚ 1 νομού Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία βρίσκονται μεταξύ των οδών Δικαιοσύνης, Γιάνναρη και Έβανς, και πλατείες Ελευθερίας και Δασκαλογιάννη στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, στο Ο.Τ. 216».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News