default-image

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Μεγαλύτερες αποδοχές και περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους

Ηράκλειο
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Μεγαλύτερες αποδοχές και περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική έγινε η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου

Υποχρεωτική και αυτό προϋποθέτει και την ανάλογη προσαρμογή της εργοδοτικής πλευράς... έγινε η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, που προβλέπει σημαντικά μεγαλύτερες αποδοχές αλλά και περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο των ξενοδοχείων, σε σχέση με τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, ενώ παράλληλα “αγκαλιάζει” και πολύ περισσότερες ειδικότητες.

Την εξέλιξη αυτή αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, κάνοντας λόγο και για σοβαρές παρανομίες ξενοδόχων του νομού σε βάρος της εργασιακής νομοθεσίας, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι ειδικά τώρα με την Τοπική ΣΣΕ οι συνδικαλιστές του κλάδου θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους!

«Δεν είναι προεκλογικό αυτό από τη μεριά της κυβέρνησης. Είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη μετά τους αγώνες και τις πιέσεις των εργαζομένων», σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος και μας περιέγραψε τη σχετική υπόθεση ως εξής: «Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα που το διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια. Ο νομός Ηρακλείου μαζί με την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια είχαμε δώσει μια μάχη και κρατήσαμε τις Συμβάσεις Εργασίας. Κάναμε συμβάσεις προς όφελος των εργαζομένων. Μην ξεχνάμε ότι, πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή, επικρατούσαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Εμείς, με βήματα σταθερά και μπροστά μετά την επανίδρυση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, καταφέραμε και καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και υπογράψαμε μεταξύ μας μια σύμβαση εργοδοτών και εργαζομένων που πραγματικά πιστεύουμε ότι καλύπτει μεγάλες ανάγκες των εργαζομένων μισθολογικά, αλλά και επίσης είναι η σύμβαση αυτή που ρυθμίζει και τις εργασιακές σχέσεις»...

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης αναφέρει ότι στην Τοπική ΣΣΕ έχουν μπει αρκετές ειδικότητες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη Γενική Σύμβαση του κλάδου.

«Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται καλύτερα και θα διασφαλίζονται καλύτερα τα δικαιώματά τους. Κάναμε από κοινού προσπάθειες από τον Απρίλιο, ώστε αυτή η σύμβαση να γίνει υποχρεωτική. Την περασμένη Παρασκευή ήταν πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας να γίνει γενικώς υποχρεωτική, και την περασμένη Δευτέρα η κ. Αχτσιόγλου την υπέγραψε. Και από τη Δευτέρα είναι γενικώς υποχρεωτική για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νομού Ηρακλείου και για όλους τους εργοδότες»...

Οι διαφορές της τοπικής σύμβασης

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τη γενική σύμβαση, η τοπική έχει τις εξής διαφορές, όπως τις περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης: «Καταρχήν, μισθολογικά είναι καλύτερη από την Κλαδική ΣΣΕ. Από ’κει και μετά, το πιο σημαντικό είναι ότι εμπεριέχει πολύ περισσότερες ειδικότητες, όπως ας πούμε οι υπάλληλοι κρατήσεων και δημοσίων σχέσεων, οι αρτοποιοί, οι γυμναστές, οι κηπουροί, οι κόπτες κρεάτων, ο φύλακας, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτροτεχνίτες κ.ά. Άρα λοιπόν σε αυτή τη σύμβαση σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν βασικό μισθό, συν τα επιδόματα που δικαιούνται. Και αυτά είναι το επίδομα προϋπηρεσίας, το επίδομα των οικογενειακών βαρών, που είναι στο 10%, της τουριστικής εκπαίδευσης άλλο 10%, και λόγω εποχικότητας άλλο 10%. Υπάρχει το ανθυγιεινό που το παίρνουν όσοι εργάζονται στην κουζίνα και είναι κι αυτό σε ποσοστό 10%. Οι λαντζέρηδες παίρνουν 7%. Και οι καμαριέρες επίσης 5%. Και στην Τοπική ΣΣΕ αυτοί που εργάζονται στην υποδοχή παίρνουν το επίδομα πόλης 5%, που δεν το έχει η κλαδική σύμβαση.

Επίσης, ένα πρόσθετο θεσμικό είναι η μεταφορά των εργαζομένων από το Ηράκλειο προς τους τόπους εργασίας τού νομού μας. Και είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τους μεταφέρει. Είναι ένα πολύ σημαντικό έξτρα που έχουμε εμείς εδώ στην Τοπική ΣΣΕ που δεν υπάρχει στην κλαδική. Επίσης, επανήλθε η αποζημίωση όταν κάποιος εργαζόμενος φεύγει από ένα ξενοδοχείο λόγω γήρατος. Είναι μια αποζημίωση που φτάνει στο 40 με 50% του μισθού. Άρα λοιπόν είναι πολύ καλύτερη η Τοπική ΣΣΕ. Κάναμε αυτή την προσπάθεια μαζί με την Ομοσπονδία και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Και πρέπει τώρα όλοι, ειδικά οι εργαζόμενοι, να διασφαλίσουμε την εφαρμογή αυτής της σύμβασης. Να καταγγέλλουν στο Σωματείο μας ξενοδόχους που μπορεί να μην τηρούν τα προβλεπόμενα».

Οι έλεγχοι είχαν αποτέλεσμα

Αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν πρόσφατα από ειδικούς επιθεωρητές που κατέβηκαν για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα, με τη συμμετοχή και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, ο Νίκος Κοκολάκης δήλωσε πως αυτοί είχαν αποτέλεσμα, αλλά παραμένουν ατιμώρητοι ξενοδόχοι που παρανομούν.

«Όλες οι καταγγελίες που κάναμε το προηγούμενο διάστημα πραγματικά επιβεβαιώθηκαν. Συγκεκριμένα, θα σας πω ότι εντοπίστηκαν εργαζόμενοι, ενώ είχαν ρεπό, να εργάζονται κανονικά. Βρέθηκαν εργαζόμενοι που δούλευαν πέρα από το ωράριο εργασίας τους. Βρέθηκαν εργαζόμενοι που τους είχαν δηλώσει για εξάωρη εργασία και δούλευαν οκτώ και εννιά ώρες, και βάσει νομοθεσίας έπρεπε η υπερεργασία αυτή να δηλωθεί πριν ο εργαζόμενος να πιάσει δουλειά. Θα σας πω και ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας συγκλόνισε κι εμάς και τους επιθεωρητές. Σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα βρέθηκε να είναι συμπληρωμένος ο πίνακας προσωπικού με τα ωράρια όλης της εβδομάδας εκτός του σαββατοκύριακου. Και ρώτησαν οι επιθεωρητές «μα καλά, το σαββατοκύριακο το ξενοδοχείο δε λειτουργεί; Και τότε γιατί δεν είναι θεωρημένοι οι πίνακες με τα ωράρια και τα ρεπό τους;”.

Φανταστείτε λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση από ένα ποσοστό εργοδοτών - για να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι - και έχουμε καλέσει σε γενική συνέλευση 20 του μήνα, ημέρα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του ΕΚΗ. Εκεί θα πρέπει να είναι όλοι οι εργαζόμενοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News