«Μην καταργήσετε την Επιθεώρηση Εργασίας»

Ηράκλειο
«Μην καταργήσετε την Επιθεώρηση Εργασίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μήνυμα των συνδικαλιστικών φορέων του νομού Ηρακλείου προς τη νέα κυβέρνηση για το ΣΕΠΕ

«Να ενισχύσει και όχι να καταργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας» καλούν την κυβέρνηση οι συνδικαλιστές των εργαζομένων του Ηρακλείου, με τον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τον χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων να εμφανίζονται ως οι πιο «δύσκολοι» από άποψη καταστρατήγησης της εργασιακής νομοθεσίας και ως εκ τούτου οι πιο «αντίθετοι» με την αποδυνάμωση ή την κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, θα περιμένουν να δουν στην πράξη «πού το πάει» η κυβέρνηση, ώστε να πάρουν συνολική θέση ως προς τον τομέα των ελέγχων στην αγορά εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΕΠΕ πλέον εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις. Υπάρχει ήδη στον συνδικαλιστικό χώρο μια πρώτη αρνητική εκτίμηση, αφού τονίζεται ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να βάλει σημαντικούς φραγμούς στις προσπάθειες των ελεγκτών για καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, που έτσι και αλλιώς έχει μετατραπεί σε εργασιακή «ζούγκλα».

«Θέλουμε ενίσχυση, όχι κατάργηση»

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»:

«Εμείς αντιθέτως θέλουμε ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που πραγματικά να είναι ενεργό και να προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πάγιο αίτημά μας είναι η στελέχωση αυτών των μηχανισμών με ανθρώπινο δυναμικό. Και μάλιστα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πολύ καλά γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει αυτοκίνητο στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να γίνονται έλεγχοι ουσιώδεις στις τουριστικές περιοχές. Και αυτό που ζητάμε πάντα είναι η ενδυνάμωση αυτού του μηχανισμού και όχι η αδρανοποίησή του επί της ουσίας. Γιατί προς την κατεύθυνση αυτή πάει, όταν λέμε ότι θα είναι πλέον στη διεύθυνση του υπουργείου. Από ’κει και πέρα καταλαβαίνει ο καθένας τι συμφέρονται εξυπηρετούν αυτές οι ενέργειες...».

Ο Νίκος Κοκολάκης προσθέτει, εξάλλου, ότι «το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει μαζί με την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού επαφές με την κυβέρνηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Τουρισμού σε ό,τι αφορά τις σχολές μετεκπαίδευσης που από την προηγούμενη κυβέρνηση μας είχαν υποσχεθεί ότι θα δημιουργηθούν. Και περιμένουμε τώρα να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να προχωρήσουν αυτές οι σχολές. Το επόμενο διάστημα, βεβαίως, θα προχωρήσουμε σε επαφές με το υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουμε πάρα πολλές εκκρεμότητες, όπως είναι το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.ά.».

Εξάλλου, την ίδια ώρα, ενώ οι ΣΣΕ είναι υποχρεωτικές, ένα μεγάλο μέρος ξενοδόχων εξακολουθεί να μην τις εφαρμόζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που τονίζει ότι και αυτό το ζήτημα θα τεθεί σε επαφές με το υπουργείο Εργασίας στο επόμενο διάστημα.

«Αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους»

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση κατάργησε τη Γενική Γραμματεία του ΣΕΠΕ και την ενσωματώνει στο υπουργείο. Πρακτικά την απαξιώνει», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος. «Εμάς ήταν πάγια η τακτική μας ότι το ΣΕΠΕ έπρεπε να ενισχυθεί και με προσωπικό και με υποδομές, αλλά να ενισχυθεί και ο ρόλος του. Να μην είναι καθαρά διαιτητικός όπως ήταν μέχρι τώρα, τα τελευταία χρόνια. Να έχει και έναν χαρακτήρα πιο ενεργητικό στην εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της παραβατικότητας».

Ο κ. Σαλούστρος λέει ότι αυτό «δε γινόταν ούτως ή άλλως στο παρελθόν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δηλαδή λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, αφού δεν είχαν καν αυτοκίνητα ή καύσιμα για να βγούνε. Αλλά και λόγω της νομοθεσίας, γιατί και η νομοθεσία που υπήρχε, όπου εφαρμοζόταν, ήταν τέτοια που τα πρόστιμα που επιβάλλονταν στους εργοδότες ήταν αμελητέα σε σχέση με αυτά που κέρδιζαν παρανομώντας. Έρχεται, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση και δίνει τη χαριστική βολή...».

Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο Δημόκριτος Σαλούστρος αναφέρει: «Εμείς είμαστε σε αναμονή για ολοκλήρωση της κυβερνητικής ενέργειας. Αλλά από τα λεγόμενα της κυβέρνησης μπορούμε να βγάλουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι σίγουρα δε θα είναι φιλεργατικά τα μέτρα που θα πάρει για την καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας...».

Να υπενθυμίσουμε ότι, εκτός από το ΣΕΠΕ, υπάρχουν και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Συγκεκριμένα, για το κομμάτι της ασφάλισης υπάρχει το ΙΚΑ και το ΠΕΚΑ, ενώ το ΣΕΠΕ περιλαμβάνει το οικονομικό τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας που έχει να κάνει με την τήρηση ή την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, και το άλλο είναι το τεχνικό τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας που αναφέρεται στους κανόνες ασφαλείας, τη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News