Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: «Ο Δήμος δεν είναι τράπεζα»

Ηράκλειο
Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: «Ο Δήμος δεν είναι τράπεζα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ομαδικό «σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση πέρασε χθες ο ισολογισμός του Δήμου για το 2018

Με “πυρ κατά ριπάς” από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που σύσσωμες καταψήφισαν, εγκαλώντας τη δημοτική Αρχή για οικονομική πολιτική που παραπέμπει σε... τράπεζα και όχι σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέρασαν χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο απολογισμός και ο ισολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2018.

Η ειδική συνεδρίαση κύλησε πάντως πιο γρήγορα και είχε πιο ήπιους τόνους συγκριτικά με ανάλογες ειδικές συνεδριάσεις του παρελθόντος, καθώς απουσίαζαν τόσο ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, όσο και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων, Γιάννης Κουράκης και Ηλίας Λυγερός. Στην αρχή της συνεδρίασης είχαμε ένα σκηνικό συναισθηματικής φόρτισης, αφού ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Σισαμάκης, ο οποίος δε θα είναι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αποχαιρέτησε συγκινημένος το Σώμα, δεχόμενος ένα θερμό κατευόδιο από το σύνολο των συμβούλων.

Επί του αντικειμένου της μονοθεματικής ειδικής συνεδρίασης, όπως αναμενόταν, δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση είχαν εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση για τα οικονομικά πεπραγμένα του 2018.

Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, αφού απηύθυνε ευχαριστίες στα στελέχη και το προσωπικό της Οικονομικής Υπηρεσίας, έκανε μια πολύ σύντομη τοποθέτηση. Ο ίδιος χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, έκανε λόγο για μια πολύ καλή, νοικοκυρεμένη κατάσταση, και κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τον οικονομικό απολογισμό του ’18... Απολογισμός, με βάση την εισήγηση, που υπερψηφίστηκε μονάχα από τη συμπολίτευση, έχει ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα στο ποσό των 121.247.379 ευρώ και περιλαμβάνει ένα μεγάλο ταμειακό διαθέσιμο ύψους 52,5 εκατ. ευρώ.

Της σύντομης εισήγησης του αντιδημάρχου Οικονομικών ακολούθησε ένα “σφυροκόπημα” εκ μέρους της αντιπολίτευσης, με κοινή συνισταμένη των “πυρών” την έλλειψη παραγωγής έργου και το γεγονός ότι στο δημοτικό ταμείο έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο ποσό ύψους 52,2 εκατ. ευρώ... Ποσό, όπως υπογραμμίστηκε, που θα έπρεπε μέσω έργων, παρεμβάσεων και κοινωνικών μέτρων να είχε επιστραφεί πίσω στους δημότες...

«Ο μόχθος, ο ιδρώτας των δημοτών, που έχει πάει στο δημοτικό ταμείο, πρέπει να επιστραφεί στους δημότες, στην πόλη, στην ύπαιθρο... Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε ισολογισμό-απολογισμό», ξεκαθάρισε εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος και άλλοτε αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Αγαπάκης, ο οποίος τόνισε: «Ο ισολογισμός έχει δύο διαστάσεις: την οικονομική και την πολιτική. Πίσω από τους αριθμούς πρέπει να δούμε το παραγόμενο έργο. Θα περίμενε κανείς το έργο να είχε συμβάλει στην πρόοδο της πόλης. Αυτό δε συνέβη στον βαθμό που θα θέλαμε και περιμέναμε. Το έργο σας κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Είχε την αποδοχή μικρής μερίδας, της τάξεως του 24%. Το 76% δήλωσε στην κάλπη ότι δεν έμεινε ικανοποιημένο και πως θα ήθελε καλύτερα αποτελέσματα».

«Θέλω να σταθώ στις ανείσπραχτες οφειλές. Είχαν, αδίκως, επιρριφθεί ευθύνες στην οικονομική πολιτική που είχαμε αναπτύξει εμείς ως δημοτική Αρχή: ότι τάχα λόγω της πολιτικής μας είχαν μεγαλώσει οι οφειλές και πως τάχα ναρκοθετούσαν τη λειτουργία του Δήμου. Τα ανείσπραχτα υπόλοιπα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους. Μεγάλωσε ωστόσο το πρόβλημα λόγω της κρίσης.

Σε 12 χρόνια δικών μας δημαρχιακών θητειών είχαμε έναν ρυθμό αύξησης των ανείσπραχτων κατά 6,5 εκατ. ευρώ ανά χρόνο. Περίπου το 58% των ανείσπραχτων οφείλονταν στα πρόστιμα αυθαιρέτων. Τι συνέβη από το 2014 ως τώρα; Αυξήθηκε ο ρυθμός των οφειλών σε 9 εκατ. ευρώ ανά έτος. Την ίδια ώρα, μόλις το 20% των ανείσπραχτων οφείλεται σε πρόστιμα αυθαιρέτων, γιατί πολλά ρυθμίστηκαν», σημείωσε ο κ. Αγαπάκης και κατέληξε: «Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε επιβράδυνση αναπτυξιακή στον Δήμο. Επιβάλλεται να αλλάξουμε ρότα. Η επόμενη δημοτική Αρχή οφείλει να παρουσιάσει τις σημερινές αδυναμίες, να αυξήσει τις στροφές της δημοτικής μηχανής και να δρομολογήσει ένα ρεαλιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τον άνθρωπο».

«Να αποδίδονται με έργα τα χρήματα»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Γιαλιτάκης, επίσης από την παράταξη Κουράκη, τόνισε: «Η εισήγηση παρουσιάζει γλαφυρά αυτό που η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας κατέδειξε στις πρόσφατες εκλογές. Η πολιτική αποταμίευσης δε συνάδει με Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει τα χρήματα να ανταποδίδονται μέσω έργων και παρεμβάσεων. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει μεγάλες προοπτικές. Έχει και μεγάλες ανάγκες».

«Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι Α.Ε. Δε δικαιολογείται να έχει κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ μόνο το 2018! Αυτό από μόνο του είναι αιτία καταψήφισης του ισολογισμού. Τα 52 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο θα μπορούσε να τα είχε γυρίσει στους δημότες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχουν έργα και μελέτες για απλά πράγματα. Κύριε Καραντινέ, αν ήσασταν τραπεζίτης θα σας έβαζα άριστα 10! Είστε όμως αντιδήμαρχος Οικονομικών. Προφανώς καταψηφίζουμε ως παράταξη», υπογράμμισε από την παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” ο Γιώργος Μανδαλάκης, ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι μετά τη β' Κυριακή των εκλογών ο Δήμος Ηρακλείου, στην καθαριότητα και σε όλα τα μέτωπα, έχει αφεθεί στην τύχη του...

«Έχουμε ένα καταπληκτικό Δήμο που παρέλαβε 23 εκατ. ευρώ διαθέσιμα και τα ανέβασε στη θητεία της νυν δημοτικής Αρχής στα 52 εκατ. ευρώ. Το να έχει κανείς μια καβάντζα καμιά 20αριά εκατομμύρια, άντε να το δεχτεί κάποιος. Αλλά 52 εκατομμύρια ευρώ; Είναι δυνατόν;», σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης.

«Αν νομίζετε ότι να μαζεύετε λεφτά στην άκρη κι έτσι κάνουμε δουλειά, ε δεν κάνουμε! Τα παίρνει ο Δήμος. Τα παίρνει και το κράτος. Καταψηφίζουμε», επισήμανε ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την παράταξη της “Άμεσης Δημοκρατίας”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News