Ο Τάσος Βρέντζος στο «τιμόνι» του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου

Ηράκλειο
Ο Τάσος Βρέντζος στο «τιμόνι» του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα διοίκηση για τους καζανάρηδες

Δυναμικά σε νέους αγώνες για τα συμφέροντα της τσικουδιάς και των ίδιων των παραγωγών προχωρά η νέα διοίκηση του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου και προσωπικά ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Βρέντζος, που εκλέχτηκε πρόσφατα στη θέση του Στάθη Φραγκιαδάκη, ο οποίος και παραμένει, αλλά ως απλό μέλος μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση, ενώ σύντομα θα ξανασυνεδριάσει το όργανο για να προχωρήσει σε αποφάσεις διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων από το επίσημο κράτος, δίνοντας πρώτη προτεραιότητα στο μόνιμο «αγκάθι» της τσικουδιάς και του τσίπουρου, που δεν είναι άλλο βέβαια από το φορολογικό.

«Το καθεστώς και φέτος δε θα αλλάξει. Αλλά οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό της ρακής θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως δράση, χωρίς να χάνουμε άλλον πολύτιμο χρόνο προς όφελος του προϊόντος και των παραγωγών», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο νέος πρόεδρος των καζανάρηδων Τάσος Βρέντζος.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της κρητικής ρακής και του τσίπουρου, καθώς μετά από προσφυγές ομάδας ποτοποιών προωθούνται και επιβάλλονται μέτρα αύξησης της φορολογίας σε βάρος των παραδοσιακών μας ποτών, η κατάσταση έχει κατά πολύ δυσκολέψει και χειροτερεύσει. Από 0,59 ευρώ το λίτρο, επιβάλλεται μια αύξηση του ειδικού φόρου στα 6 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού φόρου των άλλων ποτών, τα οποία όμως είναι βιομηχανοποιημένα και ουδεμία σχέση έχουν με τα παραδοσιακά.

«Εμείς προχωρούμε δυναμικά σε προτάσεις και λύσεις διαχρονικών προβλημάτων. Θέλουμε να πετύχουμε μόνιμες λύσεις και να μην ξαναφτάνουμε στα ίδια ζητήματα μέσα στα επόμενα χρόνια», εξηγεί στην εφημερίδα ο Τάσος Βρέντζος. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση δείχνει μια καλή διάθεση για τα προβλήματα του κλάδου.

«Έχουμε καταθέσει μέχρι σήμερα ως Σύλλογος Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς τις προτάσεις μας σε όλα τα υπουργεία, και σήμερα θα ξεκινήσουμε σειρά επαφών σε μια κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Μέχρι τις 25 Αυγούστου αναμένεται να έχουμε κλείσει για τις αρχές του Σεπτεμβρίου ραντεβού με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Θα θέσουμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, ενόψει της νέας περιόδου απόσταξης, που υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου το αργότερο. Αλλά θεωρώ ότι η νέα περίοδος απόσταξης θα αρχίζει στις 25 Σεπτεμβρίου».

Ο Τάσος Βρέντζος χαρακτηρίζει ως ευκαιρία για ουσιαστικές διεκδικήσεις την παράταση του ενός έτους στο νέο φορολογικό καθεστώς. Μια παράταση που δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα.

«Εμείς θα διεκδικήσουμε ένα φορολογικό καθεστώς σε καλή βάση. Η πρόταση για την παράταση είναι προς το παρόν ανεπίσημη, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει χρόνος αλλαγής του φορολογικού και δε θα αλλάξει τίποτα ως προς την απόσταξη κατά τη νέα χρονιά», είπε ο Τάσος Βρέντζος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News