Νίκος Σχοιναράκης: «Δεν υπάρχει “βεντέτα” με τον Κοκολάκη» - «Δε διεκδικώ τη θέση του Δημάρχου»

Ηράκλειο
Νίκος Σχοιναράκης: «Δεν υπάρχει “βεντέτα” με τον Κοκολάκη» - «Δε διεκδικώ τη θέση του Δημάρχου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Σχοιναράκης μιλάει για πρώτη φορά για την ένσταση που… ανέτρεψε το Μιχάλη Κοκολάκη

Την πρώτη συνέντευξή του, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει σε όλα με φόντο την έκπτωση του νέου δημάρχου Γόρτυνας Μιχάλη Κοκολάκη, παραχώρησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο τέως δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης.

Ο κ. Σχοιναράκης ξεκαθαρίζει ότι κατέθεσε ένσταση για εκλογικό κώλυμα του νέου δημάρχου γιατί το ένιωσε ως αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που υπηρέτησε επί 13 χρόνια και ακόμη ότι δεν είναι στις προθέσεις η διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου με βάση τις προβλέψεις του “Κλεισθένη”, ενώ δηλώνει ότι δεν υπάρχει επουδενί “βεντέτα” Κοκολάκηδων-Σχοιναράκηδων από την εποχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Πάντως, ο κ. Σχοιναράκης αφήνει αιχμή για την ανάδειξη του προσωρινού δημάρχου Λευτέρη Κοκολάκη και εξαδέλφου του Μιχάλη, που τέθηκε εκτός νυμφώνος, εκτιμά ότι ούτε στο ΣτΕ θα αλλάξει κάτι ως προς την έκβαση, ενώ τον προκαλούμε να απαντήσει γιατί δεν έκανε την προσφυγή προεκλογικά, αφού όλα αυτά είχαν ειπωθεί δημόσια από την εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” στις αρχές Μαΐου.

Ο κ Σχοιναράκης επιχειρεί σαφώς με τις απαντήσεις την εξομάλυνση του κλίματος στην τοπική κοινωνία, αφού δύο 24ωρα πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος, Μιχ. Κοκολάκης, το Πρωτοδικείο απεφάνθη ότι δε θα έπρεπε καν να ήταν υποψήφιος, γιατί υπήρχε ενεργή εργολαβική σύμβαση της εταιρείας του με τον Δήμο από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο πατέρας του στην Αγία Βαρβάρα. Παράλληλα χαρακτηρίζει ως τραγικές τις δηλώσεις που έγιναν από τον Μιχάλη Κοκολάκη, κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα της πρώτης περιόδου. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Σχοιναράκη:

- Η νέα θητεία για τον Δήμο Γόρτυνας αρχίζει χωρίς εκλεγμένο δήμαρχο. Σας καταλογίζει ευθύνη για αυτό η πλευρά Κοκολάκη. Τι λέτε;

«Προσωπικά δε φέρω καμία ευθύνη. Την ευθύνη για την τροπή της υποψηφιότητας του κ. Κοκολάκη φέρει ακέραια ο ίδιος, διότι, αν και γνώριζε ότι είχε κώλυμα εκλογιμότητας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία μας, παρά ταύτα το απέκρυψε δολίως.

Εγώ κατέδειξα και έθεσα το κώλυμα εκλογιμότητας του επικεφαλής της παράταξης “Μεγάλη Γόρτυνα” στο αρμόδιο Δικαστήριο και είπα την αλήθεια, και για τούτο δε δύναται να απολογούμαι, ούτε να κατηγορούμαι!!! Οφείλω δε να επισημάνω ότι οι ενέργειες που έκανα ήταν υποχρεωτικές από τη θέση μου, άλλως θα τελούσα σε παράβαση καθήκοντος μη υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του Δήμου μας».

- Τι ακριβώς έχει γίνει με την ένσταση κατά Κοκολάκη; Είχατε αναφερθεί στην επίμαχη εργολαβία προεκλογικά από την “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Εξηγήστε το...

«Η ένσταση για το κώλυμα εκλογιμότητας έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστήριο, ακριβώς γιατί υφίστατο κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπο του κ. Κοκολάκη.

Άλλωστε επειδή το είχα αναφέρει τότε στο προεκλογικό debate που είχαμε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και σε άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση δικαστικής διαμάχης του κ. Κοκολάκη και της εταιρείας του με τον Δήμο της Γόρτυνας, για τον λόγο αυτό έχω τη συνείδησή μου καθαρή απέναντι στους δημότες. Από την πλευρά μου είχα επισημάνει εγκαίρως το πρόβλημα εκλογιμότητας και το ασυμβίβαστο που υπήρχε, εφόσον ο ίδιος ο κ. Κοκολάκης διεκδικούσε προεκλογικά χρήματα από τον Δήμο, με το δικαστήριο να έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2020. Και μάλιστα για μια εργολαβία που έχει κριθεί παράνομη, με το δικαστήριο να έχει καταδικάσει τους εμπλεκόμενους τότε αιρετούς. Δημόσια στο προεκλογικό debate ο κ. Κοκολάκης εμφανίστηκε ενήμερος και γνώστης αυτών των εργολαβικών συμβάσεων και δεν αρνήθηκε ότι διεκδικεί χρήματα από τον Δήμο. Είναι γεγονός ότι γνώριζε ότι υπάρχει κώλυμα και ότι με βάση τον νόμο δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου».

- Φοβάστε ότι θα σας κατηγορήσουν ότι εκ του πονηρού καταθέσατε ένσταση μετά την εκλογή δημάρχου;

«Ως προείπα, προεκλογικά είχα αναφερθεί επανειλημμένως στο κώλυμα εκλογιμότητας του κ. Κοκολάκη, το οποίο όμως ο ίδιος παρέκαμπτε εντέχνως και δεν έδειξε το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, στον Δήμο και στην παράταξή του. Δεδομένων αυτών, έκρινα ως ηθικά επιβεβλημένο να προχωρήσω στην κατάθεση της ένστασης, υπηρετώντας πάντα το συμφέρον του Δήμου μας».

- Γιατί δεν το κάνατε πριν; Στην ανακήρυξη των υποψηφίων;

«Είχα τη δυνατότητα αυτή, όμως κατά βάθος πίστευα ότι, μετά τις αναφορές μου στο κώλυμά του, θα ενεργούσε ανάλογα με τη σοβαρότητα του θέματος και θα επεδείκνυε την υπευθυνότητα που απαιτούσε η περίσταση, αποσύροντας την υποψηφιότητά του. Επομένως η υποβολή της ένστασης μετά τις εκλογές ήταν πλέον για μένα η έσχατη επιλογή».

- Υπάρχει βεντέτα Σχοιναράκηδων-Κοκολάκηδων από την εποχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας;

«Καμιά βεντέτα και καμιά αντιδικία. Τουλάχιστον από πλευράς μου. Επί της ουσίας ο κ. Κοκολάκης κηρύχτηκε έκπτωτος, όχι διότι αμφισβήτησα τη νίκη του συνδυασμού ή του ποσοστού που πέτυχε ο συνδυασμός στην εκλογική διαδικασία, αλλά γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι έχει ενεργή εργολαβική σχέση με τον Δήμο που θα ήταν δήμαρχος και μάλιστα είναι σε δικαστική διαμάχη διεκδικώντας χρήματα!!! Δηλαδή έχει πάει στα δικαστήρια και διεκδικεί χρήματα από τον Δήμο που φιλοδοξεί να διοικεί!! Αυτό είναι οξύμωρο και πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο...».

- Θα έχει συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση; Εντωμεταξύ δήμαρχος θα είναι ο Λευτέρης Κοκολάκης που αναδείχθηκε με εσωτερική διαδικασία;

«Αυτό εξαρτάται από τη βούληση του κ. Κοκολάκη. Έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ΣτΕ. Είμαι απόλυτα βέβαιος, όμως, ότι δε θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την πρωτόδικη απόφαση. Το κώλυμα υφίστατο και υφίσταται.

Σχετικά με τη διαδικασία της ανάδειξης του νέου δημάρχου από την πλειοψηφούσα παράταξη, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου. Η συνέχεια στην ορθή εκπροσώπηση του Δήμου θα πρέπει να γίνει βάσει νόμιμων διαδικασιών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα ελεγχθούν».

- Θεωρείτε προσωρινό δήμαρχο τον Λευτέρη Κοκολάκη; Η παράταξη του κ. Κοκολάκη στις δηλώσεις της κάνει λόγο για προσωρινό δήμαρχο ορίζοντας τον κ. Λευτέρη Κοκολάκη...

«Δείτε, στο πρώτο σκέλος απαντώ ότι εγώ αναφέρθηκα στη νομιμότητα των διαδικασιών, οι οποίες θα ελεγχθούν, ως προανέφερα. Πάντως αξίζει να αναφέρω ότι η απόφαση είναι οριστική και εσφαλμένα δημιουργείται η αίσθηση της προσωρινότητας.

Στο δεύτερο σκέλος απαντώ ότι ο κ. Κοκολάκης είναι αυταπόδεικτο ότι βρίσκεται σε πανικό και ότι έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Είναι σαφές ότι επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων. Πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι. Και φυσικά θεωρώ εκτός πραγματικότητας τόσο των προηγούμενων ημερών τις δηλώσεις, όσο και τραγικές τις σημερινές δηλώσεις του κ. Κοκολάκη, ότι αυτός ασκεί ουσιαστικά τα καθήκοντα του δημάρχου και απλώς συνεπικουρείται από τον τάχα ορισθέντα να εκτελέσει χρέη δημάρχου Λευτέρη Κοκολάκη. Τούτο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ανακόλουθο και παντελώς αντιφατικό. Η στάση αυτή είναι πρωτοφανής, άκρως προκλητική και υποδηλώνει άνθρωπο που δε σέβεται την Δικαιοσύνη».

- Θα διεκδικήσετε να είστε δήμαρχος βάσει της διάταξης “Κλεισθένη” για την κάλυψη της θέσης σε περίπτωση αργίας ή έκπτωσης;

«Από την πρώτη στιγμή που υπέβαλα την ένσταση, ξεκαθάρισα ότι δεν πράττω με στόχο τη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου. Η παράταξη “Μεγάλη Γόρτυνα” πλειοψήφησε στις εκλογές και κανείς δεν το αρνείται, ούτε το αλλάζει. Άλλωστε ουδέποτε πρόσβαλα ή αμφισβήτησα το εκλογικό αποτέλεσμα. Σέβομαι απόλυτα την απόφαση των Γορτύνιων πολιτών. Μέλημά μου ήταν και παραμένει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Η ένστασή μου αφορούσε μόνον το κώλυμα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μεγάλη Γόρτυνα” για τους λόγους που έχω αναφέρει, ο οποίος παρεμπιπτόντως, κατά την άποψή μου, θα ελεγχθεί αυτεπαγγέλτως για την τέλεση του ποινικού αδικήματος της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. Εξάλλου πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα εκλεγμένα πρόσωπα δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ακόμα κι αν έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία. Καμία ασυλία δεν παρέχει η ιδιότητα του αιρετού. Αν οι ενέργειές του είναι παράνομες ή έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του φορέα που εκπροσωπεί, κρίνεται και αυτός!».

- Έρχονται χρήματα στον Δήμο Γόρτυνας; Και τι θα γίνει τώρα;

«Η λειτουργία του Δήμου έχει συνέχεια. Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για τον Δήμο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι την περασμένη Παρασκευή 30 Αυγούστου υπογράψαμε σύμβαση επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 3.714.148 ευρώ, για αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου Γόρτυνας, την οποία εξασφαλίσαμε προς το συμφέρον του Δήμου μας. Και πάλι αναφέρω ότι σωρεία έργων έχουν δημοπρατηθεί, κάποιων έχει ξεκινήσει η εκτέλεση και παραδίδουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2019, με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, ύψους 40.980.000 ευρώ».

- Νιώθετε πικρία για τη μη εκλογή σας; Η αντίδρασή σας έχει να κάνει με το αίσθημα καθήκοντος; 

«Καμιά πικρία. Έχω διατελέσει δήμαρχος για 13 συναπτά έτη με την ετυμηγορία των πολιτών. Ευχαριστώ τον κόσμο για την τιμή που μου έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Και εύχομαι καλή θητεία στη νέα δημοτική Αρχή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News