Διαξιφισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στους ΟΤΑ

Ηράκλειο
Διαξιφισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στους ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάπλαση στο κέντρο και Δερματάς στη σύσκεψη του Δημοτικού

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων και διαξιφισμών μεταφέρθηκαν απόψε οι εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της καθαριότητας. Και κυρίως η 48ωρη (σε α’ φάση) πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, από αύριο Τρίτη μέχρι και τη Πέμπτη, στην οποία συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο δήμο Ηρακλείου, με βασικό αίτημα την άμεση απόσυρση προωθούμενης νομικής διάταξης που ανοίγει τη «βεντάλια» των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών.

Το επίμαχο άρθρο 179 μέσα στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή διευκολύνει περαιτέρω την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση και άλλων δημοτικών υπηρεσιών, όπως το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός.

Το άρθρο αυτό οδήγησε τη ΠΟΕ-ΟΤΑ στη προκήρυξη 48ωρης απεργίας, ενώ οδήγησε χθες το απόγευμα συνδικαλιστές και εργαζόμενους στις εν λόγω ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου, μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας και έθεσαν στο σώμα προς ψήφιση ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στο ψήφισμα των εργαζομένων που τέθηκε προς συζήτηση και ψηφοφορία, καταγγέλλεται το επίμαχο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και το ότι η κυβέρνηση «παραχωρεί σε ιδιώτες την Καθαριότητα, τη συντήρηση του Πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού».

Στο ψήφισμα, με το οποίο ζητήθηκε η στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εκφράζεται η διεκδίκηση και περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών ενώ τίθενται μια σειρά από διεκδικήσεις-αιτήματα. Αιτήματα που αφορούν στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων, σε προσλήψεις προσωπικού, σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη  προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και στη διασφάλιση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών που αναμένεται να κοπεί από τον επόμενο μήνα.

Για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις αυτές των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου υπήρξε καθολική αποδοχή και ομόθυμη στήριξη από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο δεν υπήρξε ομόθυμη αποδοχή και συναίνεση για το επιμέρους ζήτημα που αφορά στην εναντίωση του άρθρου 179. Γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων, οι οποίοι προσδοκούσαν, προσέβλεπαν σε μια ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος που κατέθεσαν στο σύνολο του περιεχομένου του...

Κατά τη σχετική ψηφοφορία, είπαν «όχι» σε ότι αφορά στη καταγγελία του άρθρου 179 η παράταξη του δημάρχου, η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Σισσαμάκη και η παράταξη με επικεφαλής τη Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα ήταν ότι πριν δώσει το στίγμα της στάσης της Δύναμης Πολιτών ο ίδιος ο Βασίλης Λαμπρινός, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης και τόνισε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για το επίμαχο άρθρο.

Στον αντίποδα, η παράταξη ''Ηράκλειο 3.7.5'' με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη υπερψήφισε το ψήφισμα των εργαζομένων στο σύνολο του, και για το επιμέρους κομμάτι δηλαδή για το άρθρο 179, με 2 ωστόσο (αναμενόμενες από πολιτικής χροιάς) διαφοροποιήσεις. Αυτές των δημοτικών συμβούλων Αθηνάς Σπανάκη και Μανόλη Χαιρέτη

Το ψήφισμα υπερψήφισαν στο σύνολο του επίσης η παράταξη των Ενεργών Πολιτών με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, και η παράταξη με επικεφαλής τον Ευρυπίδη Κουκιαδάκη.

Λευκό για το επιμέρους κομμάτι του άρθρου 179 ψήφισε η παράταξη με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη και ο Μανόλης Βασιλάκης από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Τελικά το ψήφισμα των εργαζομένων του δήμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για το άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου και ομόφωνα για το υπόλοιπο περιεχόμενο του.

Ανάπλαση στο κέντρο και Δερματάς

Στην αποψινή συνεδρίαση, ο δήμαρχος Ηρακλείου άνοιξε, εκτός προγραμματισμένης ατζέντας, και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης που έχει μείνει στη μέση και το μπλοκαρισμένο έργο στον όρμο Δερματά.

Για την ανάπλαση, ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι έχει συμφωνηθεί με τις παρατάξεις(πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) να παρακολουθεί στενά την εφεξής πορεία των διαδικασιών για την επιλογή του επομένου αναδόχου ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή, αποτελούμενη από μηχανικούς.

Για τον Δερματά, ο Βασίλης Λαμπρινός έκανε μνεία στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Μίλησε για δικαίωση του δήμου και τόνισε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσει το έργο.

Ο δήμαρχος δέχτηκε «καταιγισμό» παραπόνων ωστόσο για το ότι το επίμαχο πόρισμα δεν έχει δοθεί στις παρατάξεις.

Ο ίδιος επικαλέστηκε το νομικό πλαίσιο και είπε πως δεν μπορεί να παραδώσει αντίγραφο στις παρατάξεις ώστε να το μελετήσουν αλλά μπορεί μονάχα να το δείξει στους επικεφαλής για ανάγνωση...

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων επέμειναν στο αίτημα να πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα, για να εισπράξουν την απάντηση ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εισαγγελίας!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News