Δήμος Ηρακλείου: Δεύτερο «ημίχρονο» για το τεχνικό πρόγραμμα 2020

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: Δεύτερο «ημίχρονο» για το τεχνικό πρόγραμμα 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου

Σε δεύτερο γύρο, και μάλιστα σε δύο ημίχρονα, αύριο Δευτέρα το πρωί στο πλαίσιο συνεδρίασης διαπαραταξιακής επιτροπής (από την οποία θα απέχει η “Λαϊκή Συσπείρωση)”, και το απόγευμα στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα επιχειρηθεί να βρεθεί η πολυπόθητη “χρυσή τομή” ως προς το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2020.

Ο α' γύρος που παίχτηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε “λευκό καπνό”, αν και αρχικά διαφαινόταν πως αυτό θα ήταν εφικτό. Και έτσι τη Δευτέρα, μια δεύτερη προσπάθεια θα επιχειρηθεί να βρεθεί το τελικό σχέδιο τεχνικού προγράμματος, με βάση την εισήγηση της δημοτικής Αρχής και τις συμπληρωματικές τροποποιήσεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη και “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό.

Ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα, ενόψει της αυριανής διαπαραταξιακής συνεδρίασης, είναι να καταρτιστεί ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα συνθέτει τις προτάσεις των 3 παρατάξεων (“Δύναμης Πολιτών”, “Ηράκλειο 3.7.5” και “Ενεργών Πολιτών”), κάνοντας πράξη για πρώτη φορά το δόγμα και τη φιλοσοφία της σύνθεσης όπως την απηχεί και αποσκοπούσε σε αυτή το όλο νομοθέτημα του “Κλεισθένη”.

Με απόφαση του προέδρου του Σώματος Γρηγόρη Πασπάτη (η οποία προκάλεσε τη μήνη της παράταξης Λυγερού), η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ της συνεδρίασης θα προηγηθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αναζητήσει τη σύγκλιση και τον “λευκό καπνό” ως προς το τελικό, κοινά αποδεκτό σχέδιο τεχνικού προγράμματος.

Είναι προφανές ότι, αν το πρωί της Δευτέρας η διαπαραταξιακή επιτροπή καταλήξει σε συμφωνία, τότε το απόγευμα θα ακολουθήσει ένα ήρεμο, τυπικού περισσότερο χαρακτήρα, Δημοτικό Συμβούλιο που θα επικυρώσει με ηχηρό τρόπο την πρωινή... σύγκλιση.

Αν, στον αντίποδα, οι παρατάξεις και κυρίως οι τρεις μεγαλύτερες, που έχουν και τις τρεις προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα, δεν τα βρουν μεταξύ τους, τότε είναι προφανές ότι θα πάμε σε ένα πολύ “θερμό” Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα δούμε πολιτική μάχη, εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Σκηνικό που παραδόξως, με βάση τα αρχικά δείγματα γραφής, σύγκλισης, σύμπνοιας και πολιτικού πολιτισμού, δεν εκτυλίχθηκε και σε μεγάλο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης.

Πάντως, το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής δεν έγινε με καλό τρόπο. Ίσα-ίσα, είχαμε μεγάλη ένταση ανάμεσα στον Ηλία Λυγερό και συμβούλους των “Ενεργών Πολιτών” - όπως η Μαρία Καλουδιώτη - και τον Γρηγόρη Πασπάτη.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο πρόεδρος το “πήρε πάνω του”, και ανακοίνωσε στο Σώμα την απόφαση συνέχισης του Συμβουλίου τη Δευτέρα, αγνοώντας - όπως κατήγγειλαν μαινόμενοι, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές λογικές και διαδικασίες - το αίτημα των “Ενεργών Πολιτών” το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη και όχι τη Δευτέρα.

Αν κάτι έμεινε πάντως σε επίπεδο εντυπώσεων στο  ανούσιο στις μεγαλύτερες στιγμές του, Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το πόσο εύκολα τελικά μπορεί να... χαλάσει το καλό κλίμα, εξαιτίας λεπτομερειών και ίσως και πολιτικής ανωριμότητας ορισμένων προσώπων.

Είναι απορίας άξιον, μάλιστα, κατά πολλούς, το γιατί υπήρξε τόση επιμονή, σε έντονα πιεστικό και εκνευριστικό βαθμό για άμεση λήψη απόφασης... Κάτι που μπορεί να μην ήταν ο μοναδικός παράγοντας, αλλά σε μεγάλο βαθμό “άναψε” φωτιές και έδωσε λαβές για αντιπαραθέσεις και εντάσεις... και για μια μεταστροφή του κλίματος σύνθεσης που είχε καταγραφεί στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης.

Είναι επίσης απορίας άξιον το πώς ορισμένες φορές, λόγω έλλειψης πολιτικού τακτ και λεπτότητας, μια δημοτική Αρχή φτάνει τελικά από εκεί που η αντιπολίτευση με πνεύμα σύνθεσης της προσφέρει μια τέλεια πολιτική διέξοδο, ώστε να αποφευχθεί μια νέα πολιτική ήττα, με καταψήφιση της δικής της εισήγησης για το τεχνικό πρόγραμμα, να την εξωθεί στην αντίθεση και σε συγκρουσιακό κλίμα. Κλίμα που, βάσει αριθμών και συσχετισμών εδρών μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δε... συμφέρει την πλευρά της δημοτικής Αρχής.

Η συνεδρίαση, που ήταν μονοθεματική, με μοναδικό αντικείμενο την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου για το 2020, άρχισε πάντως με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο συνεργαζόμενος με τη δημοτική Αρχή σύμβουλος της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας” Μανόλης Βασιλάκης πρότεινε να γίνει μια διαπαραταξιακή διαβούλευση επιτόπου με ένα σκοπό: να επέλθει συνεννόηση και να προκύψει κοινό σχέδιο τεχνικού προγράμματος προς ψήφιση διά της... συνθέσεως ανάμεσα στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής και τις προτάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών”.

Η πρόταση Βασιλάκη βρήκε άμεσα πολλούς υποστηρικτές από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων, με εξαίρεση τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, η οποία ξεκαθάρισε ότι απέχει από λογικές συγκόλλησης, αφού έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία γύρω από τη λειτουργία του Δήμου και φυσικά γύρω από το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής των παρατάξεων μίλησαν για πνεύμα σύγκλισης. «Βλέπουμε κάτι πολύ θετικό, μια διάθεση σύνθεσης και συγκερασμού. Με αυτή έχουμε προσέλθει σήμερα», τόνισε ο Γιώργος Σισαμάκης, που ήταν και εκ των εισηγητών αντιδημάρχων.

«Να μια ευκαιρία να αρχίσουμε τον διάλογο για το καλό της πόλης. Να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα με τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Είδαμε ενδιαφέροντα στοιχεία στις προτάσεις και μπορούμε να πάμε σε ένα εξαιρετικό σχέδιο τεχνικού προγράμματος. Ας είναι το τεχνικό πρόγραμμα η αφετηρία για νέες συνθέσεις», σημείωσε ο Πέτρος Ινιωτάκης.

Να υπερψηφιστεί το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος, με κάποιες παρεμβάσεις, αφού λάβουν το “πράσινο φως” της Τεχνικής Υπηρεσίας, πρότεινε στο ίδιο μοτίβο σύνθεσης η Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5”, που διαθέτει και τον μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών συμβούλων (19), αν και θα μπορούσε να “πατήσει” πάνω στη δύναμη εδρών της και να επιδιώξει την ψήφιση μιας δικής της πρότασης τεχνικού προγράμματος - κάτι που θα συνιστούσε πολιτική ήττα για τη δημοτική Αρχή - έτεινε χείρα φιλίας.

Χαρακτηριστική ήταν η “πάσα” για σύγκλιση που έκανε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Κουράκης. «Έχουμε έρθει εδώ με διάθεση σύνθεσης. Σκοπός μας δεν είναι να ανατρέψουμε το τεχνικό πρόγραμμα που καταθέσατε, αλλά να το συμπληρώσουμε. Και μάλιστα το συμπληρώνουμε κατά ένα περιορισμένο ποσοστό κατά 7%. «Ή, για να το θέσουμε με νούμερα, με προτεινόμενα έργα της τάξης λίγο άνω των 3 εκατ. ευρώ σε ένα τεχνικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 47 εκατ. ευρώ. Ρίξαμε πολλή δουλειά τις προηγούμενες μέρες. Αυτό που κυρίως βάζουμε ως νέο στοιχείο, συμπληρωματικά στη δική σας εισήγηση, είναι αρκετές νέες προκαταρκτικές μελέτες, ειδικά στο κυκλοφοριακό μέτωπο. Θα είμαστε όλοι περήφανοι εάν κάτσουμε όλοι μαζί και συζητήσουμε και καταθέσουμε μια κοινή πρόταση», υπογράμμισε ο Γιάννης Κουράκης.

Στο ίδιο πνεύμα σύνθεσης κινήθηκε εκ μέρους των “Ενεργών Πολιτών” ο Γιώργος Μανδαλάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις των παρατάξεων Κουράκη και Λυγερού, εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση πως πολλές εξ αυτών ως προς τα έργα μπορούν να υιοθετηθούν, επιφυλάχθηκε ωστόσο μέχρι να ακουστεί η άποψη των υπηρεσιών σε σχέση με τις συμπληρωματικές προτάσεις των δύο παρατάξεων.

Την υπηρεσιακή άποψη είπε μέσα στη συνεδρίαση η Ζέτα Καρανικόλα από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού. Η κ. Καρανικόλα ανέφερε πως υπηρεσιακά εξετάζονται μία προς μία οι προτεινόμενες δράσεις και τα έργα από τις δύο παρατάξεις και πως αιτιολογείται γιατί μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή όχι. Η ίδια έδωσε ένα στίγμα αρνητικής διάθεσης από πλευράς υπηρεσιών, με γνώμονα ζητήματα νομιμότητας ή υπερκάλυψης.

Και κάπου εκεί άρχισαν να μαζεύονται “σύννεφα”! Ακολούθησε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος μίλησε μεν για ενδιαφέρουσες προτάσεις σε σωστό πνεύμα, άρχισε δε να παραθέτει αναλυτικά το ποια από τα προτεινόμενα έργα των δύο παρατάξεων δε γίνονται αποδεκτά.

Τα προς απόρριψη προτεινόμενα έργα από τις παρατάξεις Κουράκη-Λυγερού αποδείχτηκαν τελικά πολλά. Και στο σημείο εκείνο ο... “ουρανός” μέσα στην αίθουσα άρχισε να “σκοτεινιάζει”.

Ο Δημήτρης Αγαπάκης από την παράταξη Κουράκη πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση για τη Δευτέρα προκειμένου να παρουσιαστούν καλύτερα οι προτάσεις. Σύμφωνοι με την αναβολή εμφανίστηκαν οι “Ενεργοί Πολίτες”.

Αντιθέτως, θέμα στενών χρονικών περιθωρίων άρχισαν να βάζουν ορισμένοι αντιδήμαρχοι, όπως χαρακτηριστικά η Μαρία Καναβάκη, που επέμειναν στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης χθες το βράδυ.

Κάπου εκεί άρχισε να ξεδιπλώνεται ένα σκηνικό εντάσεων ως προς το αν πιέζει όντως ο χρόνος και ως προς το πότε, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα έπρεπε να γίνει νέο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα ή να συνεχιστεί το χθεσινό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News