Δωρεά «ζωής» από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου

Ηράκλειο
Δωρεά «ζωής» από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρισε συσκευή απινιδωτή που τοποθετήθηκε στο Δημοτικό στάδιο Αρκαλοχωρίου

Δωρεά ενός απινιδωτή έκανε ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας Αρκαλοχωρίου ο οποίος τοποθετήθηκε στο Δημοτικό στάδιο Αρκαλοχωρίου. Ο Απινιδωτής παραδόθηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου, στον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Φραγκάκη Μανώλη.

Πρόκειται για τον πρώτο αθλητικό χώρο του Αρκαλοχωρίου που αποκτά απινιδωτή, η χρήση του οποίου μπορεί να είναι πραγματικά σωτήρια, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και στη παροχή πρώτων βοηθειών σε περισσότερους από 300 αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται στο χώρο του σταδίου.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ το ΔΣ του συλλόγου ΑΘΛΗ.Σ.Υ. για την ευγενική και ουσιαστική προσφορά, να χρηματοδοτήσει την προμήθεια απινιδωτή για το Δημοτικό Στάδιο Αρκαλοχωρίου, μιας ιατρικής συσκευής που συμβάλει στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες που κάνουν χρήση του σταδίου».

Ο Αλεβυζάκης Γιώργος πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή στο Δημοτικό Στάδιο Αρκαλοχωρίου, είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας που αθλούνται καθημερινά στο χώρο, ευχή μας να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ».

H επείγουσα καρδιακή φροντίδα σήμερα έχει βελτιωθεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή η οποία παραμένει, ωστόσο, παγκοσμίως βασική αιτία αιφνίδιου θανάτου.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή επέρχεται, συνήθως, από διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή μαρμαρυγή), που πρέπει να αναταχθεί έγκαιρα, ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Ο ημι-αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής Zoll AED Plus που προσέφερε ο Σύλλογος ΑΘΛΗ.Σ.Υ. , αναλύει τον ρυθμό της καρδιάς και παρέχει ταχεία χορήγηση απινιδωτικού σοκ σε θύματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που χαρακτηρίζονται από λιποθυμία, ανεπάρκεια αναπνοής, μη κυκλοφορία αίματος.

Η χώρα μας συστήνει από το 2007 με Υπουργική Απόφαση, την τοποθέτηση αυτών των μηχανημάτων παντού. Σε Σχολεία, Τράπεζες, Υπηρεσίες, Πλατείες, Αθλητικούς χώρους, οπουδήποτε υπάρχει συνάθροιση άνω των 150 ανθρώπων.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει περίπου 300 απινιδωτές σε όλη τη χώρα σε αντίθεση με την Ολλανδία που έχει ξεπεράσει τα 20.000 μηχανήματα

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής αποτελείται από έναν μικρό υπολογιστή (μικροεπεξεργαστή), ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια που επικολλούνται στο στέρνο του ασθενή, συλλέγουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό. Ο μικροεπεξεργαστής με την φιλοσοφία ενός κλασικού καρδιογράφου αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν απαιτείται συνιστά απινίδωση.

Η απινίδωση (ηλεκτρικό ερέθισμα) χορηγείται μέσω των επικολλημένων στο στήθος ηλεκτροδίων, στην καρδιά. Η απινίδωση στιγμιαία αδρανοποιεί την καρδιά που σταματά κάθε δραστηριότητα και της δίνει την ευκαιρία να ξαναρχίσει με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα και να συνεχίσει να χτυπά αποτελεσματικά.

Ο νέος απινιδωτής είναι ο δεύτερος που τοποθετείται σε δημόσιο χώρο στο Αρκαλοχώρι. Ο πρώτος είχε τοποθετηθεί πριν από ένα χρόνο σε κεντρικό σημείο του Αρκαλοχωρίου από το Κοινωνικό Ιατρείο.

Μέρος των χρημάτων για την αγορά του απινιδωτή συλλέχτηκαν από το ΔΣ του συλλόγου στην έκθεση του Μαραθωνίου της Αθήνας στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τα έσοδα του Ημιμαραθωνίου Κρήτης που διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη από τον σύλλογο ΑΘΛΗ.Σ.Υ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News