Κτηματολόγιο: Ουρές, ταλαιπωρία, αγανάκτηση - Γιατί προκλήθηκε νέο πρόβλημα;

Ηράκλειο
Κτηματολόγιο: Ουρές, ταλαιπωρία, αγανάκτηση - Γιατί προκλήθηκε νέο πρόβλημα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Xωρίς τέλος τα εμπόδια στο Κτηματολόγιο για τους πολίτες

Τεράστια ταλαιπωρία υφίστανται οι Κρητικοί, οι οποίοι σπεύδουν στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου προκειμένου να προβούν στη διόρθωση των όποιων λαθών υπάρχουν, ενόψει της διαδικασίας κτηματογράφησης, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους.

Ανοιχτό 2 από τις 5 μέρες

Το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου είναι ανοικτό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη δικηγόρων, δημιουργεί αφενός υπερβολικό φόρτο εργασίας, αλλά και τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Παράλληλα, ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 λήγει η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών. Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα τα οποία φαίνονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Στο μεταξύ, οι εκκρεμείς ενστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο υπερβαίνουν τις 100.000. Ωστόσο, για το πρόγραμμα κτηματογράφησης που “τρέχει”, εκτιμάται ότι οι ενστάσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο! Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να “πέσουν” οι υπογραφές για τη σύμβαση κτηματογράφησης του νομού Ρεθύμνου, που αποτελεί μια από τις συνολικά πέντε “ορφανές” μελέτες.

"Υποχρεώνομαι να πάω σε δικηγόρο και να δώσω 2.000 ευρώ"

Πολίτες που μίλησαν στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” ανέφεραν ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας και της ανυπαρξίας δικηγόρων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου. «Έχουμε έρθει πέντε φορές. Ταλαιπωρία. Έστειλα και δικηγόρο. Γιατί δεν έχει δικηγόρο εδώ και μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε και σε δικηγόρο και σε μηχανικό! Ενώ έχω χαρτί του Κτηματολογίου, λόγω δικού τους λάθος, υποχρεώνομαι να πάω σε δικηγόρο και να δώσω 2.000 ευρώ», ανέφερε μια συμπολίτισσά μας.

Στην “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, η οποία είναι παράλληλα και προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου. Ο λόγος για την κ. Νίκη Κόπακα, η οποία επισήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια ζητείται από τους αρμόδιους να στηριχτεί επιτέλους το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου.

«Κυρίως θέλουμε δικηγόρους! Υπάρχουν λάθη και αυτά τα λάθη θα γίνουν οριστικά κάποια στιγμή. Δε θα μπορεί δηλαδή να τα διορθώσει κάποιος. Στο δικό μας το γραφείο η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών λήγει τέλος του χρόνου. Οι εγγραφές που φαίνονται αγνώστου ιδιοκτήτη θα περιέλθουν όντως στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες του Δημοσίου οι οποίες είναι καταπατημένες από ιδιώτες. Και αυτές θα οριστικοποιηθούν».

Στο μεταξύ, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, κ. Κώστας Αράπογλου, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, από τις υφιστάμενες καθυστερήσεις στην κτηματογράφηση.

«Αν υπάρχει μια προσημείωση ή μια υποθήκη σε ένα ακίνητο, για να μπορέσει να καταχωριστεί διαγραφή της προσημείωσης, ενδέχεται να περάσουν 3, 4 ή 5 μήνες. Άρα λοιπόν, στο διάστημα αυτό, το σίγουρο είναι ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα έχει υπαναχωρήσει και θα έχει ματαιωθεί η αγοραπωλησία», μας είπε ο κ. Αράπογλου. «Είναι μεγάλο πρόβλημα το ότι δεν υπάρχουν δικηγόροι. Η κ. Κόπακα έχει εξαντληθεί. Και είναι λογικό να έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες: Όχι επειδή δε θέλει, αλλά επειδή δεν μπορεί. Από το 2016 μέχρι σήμερα, όλες οι εγγραφές, όλες οι καταχωρίσεις στέλνονται για επεξεργασία στα κτηματολογικά γραφεία της Άρτας και της Μυτιλήνης! Επίσης, δεν υπάρχει δικηγόρος για να ενημερώνει τους πολίτες, με αποτέλεσμα η ενημέρωση να γίνεται από τη διευθύντρια του Κτηματολογίου, η οποία ταυτόχρονα είναι και διευθύντρια του Υποθηκοφυλακείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News