Τέλος στο «σίριαλ» με την Κορακιά

Ηράκλειο
Τέλος στο «σίριαλ» με την Κορακιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Μαλεβιζίου ο οριστικός ιδιοκτήτης των 460 στρεμμάτων σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Κρήτης

Τίτλοι τέλους (εκτός κι αν υπάρξει κι άλλη δικαστική συνέχεια σε επίπεδο πια Άρειου Πάγου) πέφτουν στην πολύκροτη υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων συνολικού εμβαδού 460 στρεμμάτων στην περιοχή της Κορακιάς.

Μετά από μια 15ετία σχεδόν διαμάχης και πολλαπλών επεισοδίων, με δίκες σε διοικητικά, ακόμα και ποινικά δικαστήρια, με καταδίκες και εν συνεχεία ανατροπές και απαλλαγές, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο ως προς την επίμαχη μεγάλη έκταση.

Όπως αποφάνθηκε το Εφετείο Κρήτης, που συνεδρίασε πριν από μερικούς μήνες και έβγαλε προ ημερών την απόφασή του, τα 460 στρέμματα, τα οποία διεκδικούσαν ιδιώτες, Δημόσιο και Δήμος Μαλεβιζίου, ανήκουν στον Δήμο!

Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, έκρινε ότι η διεκδικούμενη έκταση είναι οριστικά δημοτική περιουσία, για να κλείσει ο κύκλος ενός 14ετούς “σίριαλ”!

“Σίριαλ”, στο οποίο είχαν εμπλακεί ο πρώην δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης, στελέχη του Δήμου, η τότε δικηγόρος του Δήμου και περί τους 30 ιδιώτες από την ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή δικαστικό μαραθώνιο, που άνοιξε αρχικώς το 2006 και απασχόλησε έντονα στο διάβα όλων αυτών των ετών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Όπως και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που παρακολουθούσαν στενά τον ρου των εξελίξεων.

Μετά από πολλές εκδικάσεις, τελικά οι εμπλεκόμενοι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ αισίως, μετά την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, απαντάται οριστικά το κρίσιμο ερώτημα ως προς το ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης.

Ικανοποίηση Μενέλαου Μποκέα

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δικαιώθηκε η πλευρά του Δήμου Μαλεβιζίου, και για το ότι επίσης κλείνει, εκτός απροόπτου, μια εκκρεμότητα τόσων ετών, εξέφρασε στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

«Επιτέλους, μια εκκρεμότητα τόσων ετών, που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας μεγάλης έκτασης στην Κορακιά, φαίνεται ότι κλείνει οριστικά.

Είμαστε η 3η κατά σειρά δημοτική Αρχή που ενεπλάκη και κλήθηκε να χειριστεί την ίδια υπόθεση. Μιλάμε για μια υπόθεση και διαμάχη που τράβηξε πολύ. Το αρμόδιο δικαστήριο, το Εφετείο, όπως ενημερωθήκαμε, απεφάνθη υπέρ του Δήμου, ότι δηλαδή είναι δημοτική περιουσία αυτά τα 460 περίπου στρέμματα. Κι ασφαλώς χαιρόμαστε και νιώθουμε ικανοποίηση για την εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Μποκέας.

Οι αποφάσεις - Το χρονικό των εκδικάσεων

Η υπόθεση αφορά στην παραχώρηση αγροτεμαχίου 465 στρεμμάτων στην περιοχή Κορακιά σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί είχαν προσφύγει δικαστικά διεκδικώντας την παραπάνω έκταση λόγω χρησικτησίας, και ο Δήμος Γαζίου είχε ουσιαστικά αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους πάνω στην έκταση αυτή. Έτσι, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου αναγνωρίστηκε η συγκυριότητα των εναγόντων για την επίμαχη έκταση, η οποία όμως στην πραγματικότητα ανήκε στον Δήμο Γαζίου.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2013, το πρωτόδικο δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά, είχε κρίνει ενόχους τον τότε δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη και τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της έκτασης. Είχε επιβάλει στον μεν πρώην δήμαρχο ποινή φυλάκισης 7 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια (αντί να προστατεύσει τη δημοτική περιουσία, ζημίωσε - εν γνώσει του - κατά 10 εκατομμύρια ευρώ τον Δήμο Γαζίου), στους δε ιδιοκτήτες 6 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 1 χρόνο.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο είχε αθωώσει τότε (το 2013) τα 4 μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής και την πρώην νομική σύμβουλο του Δήμου, κρίνοντας ότι δεν είχαν ευθύνη για την υπόθεση.

Τον Μάρτιο του 2014, ο πρώην δήμαρχος Γαζίου καταδικάστηκε εκ νέου σε 2ο βαθμό, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου, που μείωσε ωστόσο την ποινή σε φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή. Το ίδιο δικαστήριο απάλλαξε τους εμπλεκόμενους ιδιώτες που είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί.

Ανατροπή και αθώωση Μαρκογιαννάκη

Ο πρώην δήμαρχος, παρά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε σε βάρος του τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επέμεινε στην αθωότητά του και υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να εκδικαστεί ξανά η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό.

Κάπου εκεί σήμανε η ανατροπή! Ο Άρειος Πάγος αποδέχτηκε τα νομικά επιχειρήματα της πλευράς Μαρκογιαννάκη, όπως αποτυπώθηκαν από τον αείμνηστο νομικό Αντώνη Βγόντζα, και ακύρωσε το 2016 την εις βάρος του κ. Μαρκογιαννάκη καταδικαστική απόφαση σε 3ετή φυλάκιση με αναστολή, αποφασίζοντας η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με άλλους δικαστές.

Ένα χρόνο μετά, ήρθε η οριστική δικαίωση για τον Γιώργο Μαρκογιαννάκη, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τον αθώωσε με ομόφωνη απόφαση για την υπόθεση των 460 στρεμμάτων στην Κορακιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News