Μια «Κιβωτός» για τα παιδιά

Λασίθι
Μια «Κιβωτός» για τα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική πρωτοβουλία στην Ιεράπετρα, στο πλαίσιο της “Λευκής Νύχτας”

Δεκαπέντε παιδιά από τον εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό μέριμνας και προστασίας της μητέρας και των παραμελημένων παιδιών “Κιβωτός του Κόσμου” φιλοξενήθηκαν την Τρίτη 24 Ιουλίου στην Ιεράπετρα, στο πλαίσιο της “Λευκής Νύχτας” που διοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας και η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας. «Ήταν πρωτοβουλία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας η διοργάνωση της “Λευκής Νύχτας” με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας και του Δήμου Ιεράπετρας. Θα είναι ευκαιρία ώστε ο κόσμος να μάθει περισσότερα πράγματα για το έργο της “Κιβωτού του Κόσμου”», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου.

Όσον αφορά στην “Κιβωτό του Κόσμου” και το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, ο πατήρ Αντώνιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η “Κιβωτός του Κόσμου” είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αριθμεί 20 χρόνια λειτουργίας. Στόχος του είναι να στηρίξει το παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη και κίνδυνο, αλλά και την ανυπεράσπιστη γυναίκα, τη μάνα που δεν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον, την κακοποιημένη γυναίκα, με απώτερο σκοπό να μπορέσει να μεγαλώσει η ίδια το παιδί της και να μην καταλήξει μακριά της και μεγαλώσει αλλού σε κάποιο ξένο ή ίδρυμα. Γι’ αυτό το λόγο, η “Κιβωτός του Κόσμου” έχει δημιουργήσει σπίτια φιλοξενίας.

Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η “Κιβωτός” επεκτάθηκε και δημιούργησε νέες δομές και στην επαρχία και σε όλη την Ελλάδα, όπως δύο παραρτήματα στην Ήπειρο, στην Κόνιτσα των Ιωαννίνων και στην Πωγωνιανή της Ηπείρου, ενώ 800 μ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα ανοίξαμε και τα σχολεία του χωριού, που ήταν κλειστά για πάρα πολλά χρόνια. Δώσαμε ζωή σε ένα ερειπωμένο χωριό και δημιουργήσαμε αγροτικό σχολείο, όπου τα παιδιά θα πάρουν πιστοποίηση. Απώτερος σκοπός είναι να παραμείνουν τα παιδιά εκεί, να δουλέψουν, να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους και επιθυμούμε να κατοικήσουν τη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο πατήρ Αντώνιος μίλησε και για την ανάγκη προσέλκυσης κόσμου, καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε ως συλλογικότητα να επουλωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και το τραύμα των παιδιών. «Όλος ο κόσμος που θα συμμετάσχει στη “Λευκή Νύχτα” είναι πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί με αυτές τις εκδηλώσεις εμείς καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Να κρατάμε τις υπηρεσίες μας σε υψηλό επίπεδο, γιατί στόχος μας είναι να θεραπεύσουμε αυτά τα παιδιά και το τραύμα της ψυχής τους που είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς αυτό που τους λείπει είναι η μητέρα και ο πατέρα τους που τους εγκατέλειψαν, τους παραμέλησαν ή ακόμη τους κακοποίησαν. Εμείς καλούμαστε αυτό το τραύμα να το κλείσουμε και με όλο το επιστημονικό μας προσωπικό προσπαθούμε να στήσουμε τα παιδιά ξανά στα πόδια τους, δηλαδή να ξαναγίνουν παιδιά για να συνεχίσουμε το έργο αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τα έσοδα των εκδηλώσεων για το πολύτιμο έργο

Κατά τη “Λευκή Νύχτα”, κατά την οποία ήταν ανοιχτά τα καταστήματα στην πόλη της Ιεράπετρας έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα έσοδα όλων των εκδηλώσεων διατέθηκαν για τη συνέχιση του έργου της “Κιβωτού του Κόσμου”, που με επικεφαλής τον π. Αντώνιο Παπανικολάου ασχολείται με την κάλυψη των αναγκών και τη φροντίδα των μικρών και απροστάτευτων παιδιών.

Τέλος, ο πατήρ Αντώνιος κατέληξε: «Καλέσαμε τους αδερφούς μας όλους από Ιεράπετρα και από όλη την Κρήτη και τους ευχαριστούμε για το έργο που κάνουν, καθώς η “Κιβωτός” δεν έχει πάρει χρήματα από το κράτος. Τους καλέσαμε να έρθουν και να βοηθήσουν σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, γιατί ο πληθυσμός της έχει διπλασιαστεί μέσα στην οικονομική κρίση, οπότε χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη βοήθεια. Πλέον δε βρισκόμαστε μόνο στην Αθήνα και στον Πειραιά, αλλά και στην Ήπειρο, στο Βόλο, στη Χίο και στη Ρόδο. Αγωνιζόμαστε και παλεύουμε με εθελοντές και με κόσμο που βρίσκεται κοντά μας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να είναι αυτοί ενεργοί πολίτες στο μέλλον, που και με τη σειρά τους θα προσφέρουν και αυτοί, αφού παρακολουθούν όλο αυτό το παράδειγμα της καλοσύνης και της αγάπης από τον κόσμο της “Κιβωτού”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News