Σητεία: Ανεκτίμητης αξίας τα αρχαία που εκλάπησαν από χώρο λατρείας

Λασίθι
Σητεία: Ανεκτίμητης αξίας τα αρχαία που εκλάπησαν από χώρο λατρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χάλκινο φίδι χρονολογείται από το 1500 - 1400 π.Χ., ενώ το ειδώλιο ανήκει στη Γεωμετρική περίοδο

Ανεκτίμητης αξίας φαίνεται πως ήταν τα δύο αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν στη κατοχή δύο ανδρών, ηλικίας 34 και 48 ετών, σε περιοχή του Δήμου Σητείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έφορος Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου και τα δύο αυτά αντικείμενα προέρχονται από χώρο λατρείας, με την ίδια να αναφέρει πως οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να κατονομάσουν το χώρο αυτό, προκειμένου να γίνει αρχαιολογική ανασκαφή.

Υπενθυμίζεται πως στην κατοχή των δύο ανδρών βρέθηκε ένα χάλκινο αρχαίο αντικείμενο με μορφή φιδιού, καθώς και ένα αρχαίο πήλινο ειδώλιο γυναικείας φιγούρας, τα οποία… πέταξαν από το αυτοκίνητο τους λίγο πριν τους γίνει έλεγχος από κλιμάκιο της Αστυνομίας.

Τα δυο αυτά αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές Αρχές και παραδόθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για καθαρισμό, μελέτη και έκθεση σε κάποια προθήκη Μουσείου του Νομού Λασιθίου.

«Μόλις παραλάβαμε από την Αστυνομία τα δυο αυτά αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν, τα οποία είχαν βρεθεί στην κατοχή δυο κατοίκων της περιοχής της Σητείας και μας θύμισαν την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας του Μινωικού χάλκινου Κούρου που βρέθηκε στα χέρια 4 Σητειακών στα τέλη Μαΐου του 2015 και ενώ προσπαθούσαν να τον πουλήσουν.

Το χάλκινο φίδι που βρέθηκε τώρα, χωρίς ακόμα να το έχουμε καθαρίσει και μελετήσει,  εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι της Υστερομινωϊκής 1 περιόδου (1500 - 1400 π.Χ.). Ενώ, το αρχαίο πήλινο ειδώλιο της γυναικείας φιγούρας που βρέθηκε, εκτιμώ ότι είναι μεταγενέστερης εποχής μάλλον της Γεωμετρικής περιόδου (8ος αιώνας π.Χ.).

Και τα δυο αυτά αρχαία αντικείμενα είναι σίγουρο ότι προέρχονται από χώρο λατρείας.

Θα πρέπει οι δύο άνθρωποι που συνελήφθησαν να υποδείξουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, το χώρο από τον οποίο τα έχουν βγάλει για να τον ερευνήσουμε και να τον ανασκάψουμε, προκειμένου να ελαφρύνουν και τη θέση τους, γιατί η αρχαιοκαπηλία τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά», ανέφερε η έφορος Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, κρατώντας φυσικά τις επιφυλάξεις της για την χρονολογική τοποθέτηση των ευρημάτων, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη ο καθαρισμός, η μελέτη και η επίσημη εκτίμηση τους.

Η επιχείρηση της σύλληψης

Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε η αστυνομική επιχείρηση μετά από αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς  του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Κ.Α.Ε.) Σητείας, καθώς εντοπίσθηκαν οι δύο Σητειακοί να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και προ επικείμενου αστυνομικού ελέγχου να πετούν από το όχημα  τους μια τσάντα που περιείχε χάλκινο αντικείμενο σε μορφή φιδιού και πήλινο ειδώλιο γυναικείας φιγούρας, τα οποία εμπίπτουν στην Νομοθεσία περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Ακολούθησε έλεγχος στο όχημα, όπου βρέθηκε, επίσης, και κατασχέθηκε βιβλίο με εικόνες αρχαίων αντικειμένων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν έρευνες από αστυνομικούς της Υπηρεσίας σε συνεργασία με αστυνομικούς του  Αστυνομικού Τμήματος  Σητείας στις οικίες των δύο συλληφθέντων κατά την διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 469 γραμμάρια κάνναβης.

H προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δίκη με τον Κούρο του… ενός εκατομμυρίου

Στο μεταξύ αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας ενός μινωικού κούρου, η χρηματική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ

Την ερχόμενη Πέμπτη θα καθίσουν στο εδώλιο  του κατηγορουμένου για να δικαστούν τέσσερις Σητειακοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015.

Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης του μινωικού κούρου.

Οι τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση έπεσαν στα “χέρια” των διωκτικών Αρχών στα τέλη Μαΐου του 2015. Το προηγούμενο διάστημα είχε φτάσει στην Αστυνομία η πληροφορία ότι ντόπιοι είχαν στην κατοχή τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο, η τιμή του οποίου εκτιμάται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Όπως φαίνεται, οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν επί μήνες να πουλήσουν τον κούρο, τον οποίο είχαν στην κατοχή τους.

Λίγες εβδομάδες πριν τελικά πέσουν στο “δόκανο” των Αρχών, οι κατηγορούμενοι είχαν μπει σε στενό κλοιό από την Αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις τους και την κατάλληλη στιγμή έδρασε και τους συνέλαβε στις 28 Μαΐου του 2015.

Λίγη ώρα πριν καταλήξουν με χειροπέδες, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να είχαν δείξει σε δύο υποψήφιους αγοραστές το αγαλματίδιο. Πρόκειται για έναν 41χρονο κι έναν 35χρονο. Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνδρες, επίσης 41 και 35 ετών, είχαν τον ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου. Τελικά, οι αστυνομικοί που τους είχαν στήσει καρτέρι ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν και τους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Το αρχαίο ειδώλιο που προσπάθησαν να πουλήσουν απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας. Το χάλκινο αγαλματίδιο έχει ύψος 30 εκατοστά και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο κούρος τοποθετείται χρονικά  στη Νεοανακτορική Περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2016 η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εκτίμησε τη χρηματική αξία του αγαλματιδίου στο 1.300.000 ευρώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News