Σωτήριο το νερό της βροχής για τη διψασμένη Ιεράπετρα

Λασίθι
Σωτήριο το νερό της βροχής για τη διψασμένη Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αγίασμα» το νερό της βροχής για τον διψασμένο κάμπο της Ιεράπετρας - Επιτέλους… ήρθε το πολυπόθητο… νερό!

Οι βροχές που έπεσαν στην εκπνοή του 2018 και εκείνες που συνεχίζουν να πέφτουν από τις πρώτες ημέρες του καινούργιου χρόνου, χαρακτηρίζονται ως «αγίασμα», για τον διψασμένο κάμπο της Ιεράπετρας, από τους αγρότες και τον πρόεδρο του τοπικού ΤΟΕΒ Μανόλη Παπαδάκη.

«Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια ξηρασίας είχαμε μείνει στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών μόνο με 1.100.000 κυβικά μέτρα νερού. Μόνο άλλη μια φορά πριν από πολλά χρόνια είχαμε περάσει μια ανάλογη άνομβρη περίοδο με τον ταμιευτήρα να μένει μόνο με 500.000 κυβικά μέτρα νερού.

Ευτυχώς όμως, ο παλιός χρόνος μας αποχαιρέτισε , με τον πιο ευχάριστο τρόπο, αφήνοντας πίσω του πολύ καλές ποτιστικές βροχές, που εδώ εμείς τις θεωρούμε πραγματικό «αγίασμα» για τον διψασμένο μας κάμπο. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο καινούργιος χρόνος που ξεκίνησε με χιονόκαιρο, θα είναι καλύτερος από τους τρείς τελευταίους, ενώ ήδη καταγράφουμε σημαντική άνοδο της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα», μας είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανόλης Παπαδάκης.

Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών μπήκαν 1.200.000 κυβικά μέτρα καθαρού βρόχινου νερού, φτάνοντας τα 2.300.000 κυβικά, γεγονός που γέμισε με αισιοδοξία τους αγρότες της περιοχής καθώς μέχρι πριν από δυο εβδομάδες ανησυχούσαν ιδιαίτερα, επειδή οι βροχοπτώσεις έως τότε στην Ιεράπετρα, ήταν ελάχιστες.

«Όσο συνεχίζει να μπαίνει βρόχινο νερό από τους αγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας, τόσο βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και η ποιότητα του , με αποτέλεσμα οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών να αρδεύουν τις ευπαθείς καλλιέργειες τους με νερό χαμηλότερης αγωγιμότητας. Όσο χαμηλότερη είναι η αγωγιμότητα(αλατότητα) του νερού, τόσο ποιοτικότερα είναι τα κηπευτικά που παράγονται στα θερμοκήπια, ενώ η απόδοση της παραγωγής ανά στρέμμα, είναι πολύ καλύτερη», προσθέτει ο Μανόλης Παπαδάκης.

Κατά την περίοδο των τελευταίων βροχοπτώσεων, εκατοντάδες ήταν οι αγρότες που επισκέφτηκαν τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών και τα σημεία όπου οι δύο αγωγοί του Μύρτου και της Καλαμύκας φέρνουν το βρόχινο νερό, δημιουργώντας έναν μικρό καταρράκτη.

«Ενώ ο αγωγός της Καλαμαύκας, με διάμετρο 50 πόντους, αποδίδει στο 100% μεταφέροντας το μέγιστο που μπορεί, ο αγωγός του Μύρτου διαμέτρου 80 πόντων δεν μπορεί να φέρει ούτε το 50% της δυνατότητας που έχει, επειδή είναι φθαρμένος έχει τσακίσει σε κάποια σημεία και δημιουργεί συνεχώς σπασίματα στα πρώτα του χιλιόμετρα μετά το Φαράγγι της Σαρακίνας. Εκεί έχουμε και σήμερα ένα μεγάλο σπάσιμο, στη θέση Βουλίσματα των Μύθων, όπου ο σιδερένιος αγωγός έχει κοπεί σαν «αγγούρι», και οι τεχνικοί μας παλεύουν όλη μέρα για να προλάβουν να τον συγκολλήσουν, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε στον ταμιευτήρα περισσότερο νερό από τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια που περιμένουμε», προσθέτει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ.

Αναγκαίος ο νέος αγωγός

Στο μεταξύ υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου διαμέτρου ενός μέτρου, καθώς έχει προκύψει ένα πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις των τμημάτων της γης, από όπου θα περάσει ο νέος αγωγός. Αυτός ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 1,5 φορά περισσότερο νερό από αυτόν τον προβληματικό αγωγό, που υπάρχει σήμερα.

Νέος αγωγός διαμέτρου ενός μέτρου προβλέπεται και για την Καλαμαύκα, ο οποίος όταν κατασκευαστεί, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τη διπλάσια ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα.

Η αγροτική Ιεράπετρα καταναλώνει ετησίως από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, γύρω στα 12.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

Από τις πηγές της Μαλαύρας μπορούν να εξασφαλιστούν με άντληση γύρω στα 6.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, και από τις γεωτρήσεις της Σαρακίνας γύρω στα 4.000.000 κυβικά. Όσο περισσότερο βρόχινο νερό φτάσει στον ταμιευτήρα με φυσική ροή από τους αγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας, τόσο ποιοτικότερο θα είναι το νερό που θα διανέμεται στους αγρότες, ενώ θα υπάρχει ανάγκη για λιγότερες κοστοβόρες αντλήσεις.

Συμπερασματικά αν παραδοθούν γρήγορα τα συμπληρωματικά έργα εμπλουτισμού του Φράγματος Μπραμιανών και βελτιωθούν όπως προβλέπεται οι υποδομές, η Ιεράπετρα δεν θα έχει τόσο έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, σε πόσιμο η αρδευτικό νερό, όπως αυτό που είχε τα τρία τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News