Ο «Τηλέμαχος» έφερε χιόνια και στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Ο «Τηλέμαχος» έφερε χιόνια και στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιες περιοχές της Ιεράπετρας χιόνισε;

Η κακοκαιρία με την ονομασία «Τηλέμαχος» ήρθε μετά τη «Σοφία» και στα ορεινά τμήματα του νομού Λασιθίου, με πυκνές χιονοπτώσεις στο Δήμο Οροπεδίου και ασθενέστερες στους υπόλοιπους δήμους του νομού.

Στα πεδινά της Ιεράπετρας έπεφτε κατά διαστήματα χιονόνερο, ενώ το χιόνι στρώθηκε και σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα.

Το πρωί της Τρίτης ο ΒΟΑΚ έκλεισε για 45 περίπου λεπτά στο Σεληνάρι, καθώς είχε διπλώσει μια νταλίκα και προκλήθηκε μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου τα μηχανήματα ασταμάτητα επιχειρούσαν να κρατήσουν ανοικτούς όλους τους επαρχιακούς δρόμους, ενώ στη Σητεία πυκνή χιονόπτωση και επεμβάσεις με μηχανήματα του Δήμου για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου, είχαμε στα χωριά Χρυσοπηγή, Δάφνη, Κρυγιά και Σκορδύλω. Στο Οροπέδιο του Χανδρά Σητείας, τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου, είχαν αναλάβει για μια ακόμα φορά οι σμηνίτες χειριστές των μηχανημάτων έργου της μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει έδρα της τη Ζήρο.

Πρόβλημα με τη χαμηλή θερμοκρασία και τον παγετό που δημιουργήθηκε από το πρωί της Δευτέρας παρουσιάστηκε στον δρόμο από την τοπική Κοινότητα Χριστού προς το Σελάκανο Ιεράπετρας, ενώ το πρωί της Τρίτης λόγω των νέων πυκνών χιονοπτώσεων καθαρίστηκε από χωματουργικά μηχανήματα το οδόστρωμα του επαρχιακού οδικού δικτύου από την Ανατολή μέχρι τις Μάλλες Ιεράπετρας.

Χιόνι έπεσε επίσης στην Καλαμαύκα, στην Πρίνα, στους Μεσσελέρους, στο όρος Θρυπτή, στα ορεινά του Καβουσίου, του Άη Γιάννη, των Σχινοκαψάλων και του Ορεινού της Δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού.

«Τα προβλήματα όπου δημιουργούνται επιλύονται άμεσα με καλό συντονισμό από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας, σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια ν. Λασιθίου. Δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι στιγμής που να μην το έχουμε αντιμετωπίσει», είπε αργά το μεσημέρι της Τρίτης η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

«Σε επίπεδο νομού Λασιθίου τα σοβαρότερα προβλήματα από την έλευση του “Τηλέμαχου” τα είχαμε στο Οροπέδιο, όπου το οδικό δίκτυο από τα Λακώνια και τη Νεάπολη έμεινε κλειστό για 6 ώρες περίπου, ενώ τα μηχανήματα έκαναν αποχιονισμό ασταμάτητα σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους οικισμούς του Δήμου Οροπεδίου. Στο Σεληνάρι επίσης έμεινε κλειστός το πρωί ο δρόμος για 40 λεπτά περίπου,  ενώ με τη συνεργασία των Δήμων και της Πολεμικής Αεροπορίας -την οποία και ευχαριστούμε- αντιμετωπίσαμε έγκαιρα κάθε άλλο μικρότερο πρόβλημα», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για το νομό Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

«Επιτέλους είδαμε κι εμείς μια άσπρη μέρα μετά από τρία χρόνια ξηρασίας και μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου, που αποτελεί το βασικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής  μας. Ελπίζω με τις τελευταίες βροχές και τα χιόνια να εμπλουτιστεί και ο υπόγειος υδροφορέας που μας τον έχουν στραγγίξει από την ασταμάτητη άντληση προς όφελος των αγροτών του κάμπου της Ιεράπετρας», ανέφερε από τον χιονισμένο Χριστό Ιεράπετρας ο κ. Κώστας Καπαράκης.

«Τώρα βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της περιοχής μας.

Η παρατεταμένη ξηρασία στις Μάλλες όπου οι κάτοικοι ζουν μόνο από το λάδι, είχε αφήσει τον κόσμο χωρίς εισοδήματα.

Αν συνεχιστούν οι βροχές και τα χιόνια στην περιοχή μας, θα αναστηθούν οι ελαιώνες μας και οι αγρότες δεν θα ψάχνουν να αλλάξουν επάγγελμα. Ευτυχώς ο Θεός δε μας ξέχασε», λέει η κ. Σοφία Τσακιράκη, η οποία κοιτά με ικανοποίηση το χιόνι που έχει στρωθεί στις αυλές, στις ταράτσες των σπιτιών, στα λιόφυτα και στα αμπέλια των Μαλλών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News