Τρομακτική καταιγίδα με χαλαζοβροχόπτωση σάρωσε την Ιεράπετρα

Λασίθι
Τρομακτική καταιγίδα με χαλαζοβροχόπτωση σάρωσε την Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νύχτα τρόμου για τους αγρότες της Ιεράπετρας

Μια τρομακτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, καθώς από τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή  έντονες καταιγίδες με εκατοντάδες απανωτά αστραπόβροντα και ισχυρή χαλαζαβροχόπτωση που απειλούσε με καταστροφή χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το καταιγιδοφόρο νέφος που έδωσε αυτά τα έντονα και σπάνια καιρικά φαινόμενα για την ξηροθερμική Ιεράπετρα, κινήθηκε γρήγορα ανατολικά προς την περιοχή της Σητείας, αφήνοντας όμως τους Ιεραπετρίτες με την αγωνία και τα ερωτηματικά, για το εάν η χαλαζοβροχόπτωση διαρκείας που είχε προηγηθεί, είχε αφήσει πίσω της ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Ο χάρτης με τις αστραπές που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης

Πολλοί αγρότες, που έχουν παλιά θερμοκήπια με φθαρμένα πλαστικά κάλυψης, βγήκαν έντρομοι με τους φακούς στα αγροκτήματα τους, για να διαπιστώσουν ότι το χαλάζι που είχε πέσει σε μέγεθος ρεβιθιού, είχε παρασυρθεί ευτυχώς από το νερό της βροχής που έπεφτε ταυτόχρονα και είχε πέσει στη γη από τα χαμηλά σημεία των θερμοκηπίων, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

«Με το πρώτο φως της μέρας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μόνο μικρές ζημιές σε υπαίθρια πλατύφυλλα λαχανικά. Δεν έχουμε ευτυχώς καταστροφές σε θερμοκήπια. Αν το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού, τότε οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας θα ήταν ανυπολόγιστες. Δεν μας έχει αναφερθεί μέχρι τις 11.00 το πρωί της Κυριακής κάποια σοβαρή ζημιά, εκτός από το ότι ορισμένες περιοχές, όπως η Γρα Λυγιά και τμήμα της Ιεράπετρας, έμειναν στο σκοτάδι όλη νύχτα, καθώς οι κεραυνοί που έπεσαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, έκαψαν κάποιους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, τους οποίους προσπαθούν να επιδιορθώσουν οι τεχνικοί της ΔΕΔΔΗΕ», μας είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος υπεύθυνη πολιτικής προστασίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Στο Λασίθι οι ισχυρότερες ριπές ανέμων σε όλη την Ελλάδα

Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι έπνευσαν το Σάββατο 12 Ιουνίου 2019. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 22:00, οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στη Φινοκαλιά Λασιθίου (92 χλμ/ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου (89 χλμ/ώρα), στο Λιμάνι της Μυκόνου (74 χλμ/ώρα), στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (72 χλμ/ώρα), και στην Αριδαία (71 χλμ/ώρα).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News