Την Τρίτη «κληρώνει» για τα σφαγεία της Νεάπολης

Λασίθι
Την Τρίτη «κληρώνει» για τα σφαγεία της Νεάπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την επαναλειτουργία τους από ιδιώτη

Την ερχόμενη Τρίτη “κληρώνει” για τα δημοτικά σφαγεία στη Νεάπολη Λασιθίου, που παραμένουν κλειστά εδώ και πάνω από μία διετία! Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 29 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Αγίου Νικολάου ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη 10ετή εκμίσθωση-παραχώρηση των σφαγείων σε ιδιώτη.

Η σχετική πλειοδοσία, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες θα έχουν την ευχέρεια να καταθέσουν προσφορές διεκδικώντας να αναλάβουν τη λειτουργία των σφαγείων έχει προγραμματιστεί με ωριαία διάρκεια, από τις 10 με 11 το πρωί. Ωστόσο, αν κριθεί αναγκαίο, η διαδικασία θα παραταθεί.

Ο διαγωνισμός της 29ης Ιανουαρίου αναμένεται με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αγωνία από την τοπική κοινωνία του Μεραμπέλου, δεδομένης της μεγάλης ταλαιπωρίας που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια (μετά την αποπομπή της εταιρείας που είχε αναλάβει τα σφαγεία έναντι μισθώματος και το “λουκέτο” που μπήκε) κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες, που αναγκάζονται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και μεγάλα δρομολόγια για να μπορέσουν να σφάξουν ζώα και να προμηθεύσουν την τοπική αγορά με κρέας...

Με στόχο ακριβώς την επαναλειτουργία των σφαγείων της Νεάπολης και την αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή του Μεραμπέλου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ετοίμασε τους προηγούμενους μήνες διαγωνισμό δημοπρασίας για να βρεθεί νέος ιδιώτης ανάδοχος που θα διαχειρίζεται τα σφαγεία.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός ορίστηκε για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, όπου και μένει να διαφανεί πόσοι και ποιοι ιδιώτες ενδιαφέρονται να αναλάβουν έναντι ενοικίασης από τον Δήμο τα σφαγεία και τι αντίτιμο προσφέρουν.

Στη σχετική προκήρυξη έχει οριστεί συγκεκριμένο ελάχιστο όριο προσφοράς, το οποίο ορίζεται μηνιαίως ως εξής:

- Για τα 2 πρώτα έτη: 670,00 € τον μήνα.

- Για το 3ο-4ο έτος: 950,00 €.

- Για το 5ο-6ο έτος: 1.200,00 €.

- Για το 7ο-8ο έτος: 1.450,00 €.

- Για το 9ο-10ο έτος: 1.750,00 €.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η μίσθωση περιλαμβάνει ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα των σφαγείων, επιφάνειας 462 τ.μ., σε οικόπεδο έκτασης 6.327,84 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του σφαγειοτεχνικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, των στεγάστρων αναμονής των ζώων και λοιπών χώρων, στην περιοχή Κουρούνες της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου του νομού Λασιθίου.

Δικλίδες

Επειδή βεβαίως τα παρατράγουδα και οι “πληγές” από την προηγούμενη συμφωνία είναι πολλά, και επειδή οι υποδομές των σφαγείων μετά το 2ετές “λουκέτο” χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις συντήρησης-αναβάθμισης, στον Δήμο Αγίου Νικολάου έδωσαν πολύ εύλογα ιδιαίτερο βάρος στο να διασφαλιστεί ένα πολύ πιο ομαλό σκηνικό λειτουργίας των σφαγείων.

Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, στη δημοπρασία φιγουράρουν ως βασικοί άξονες τα εξής δύο σημαντικά δεδομένα: Η ευθύνη για επενδύσεις αναγκαίες, που θα αποκαταστήσουν και θα συμπληρώσουν τα σφαγεία, μετατίθεται στα χέρια του ιδιώτη εκμισθωτή, που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό. Ομοίως ο ιδιώτης θα επωμιστεί το βάρος της συνολικής αδειοδότησης για τη λειτουργία των σφαγείων.

Με τον “μπούσουλα” αυτό, η Οικονομική Επιτροπή θεωρεί ότι ο ανάδοχος που θα επιλεγεί μπορεί να έχει χρονικό περιθώριο ενός 6μήνου για να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο ο μισθωτής θα απαλλαχθεί από την καταβολή μισθώματος, ως περίοδο χάριτος. Ωστόσο, υποχρεούται πριν τη λήξη του 6μήνου να υποβάλει αναλυτική έκθεση των ενεργειών και πρωτοκολλημένων εγγράφων που αφορούν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που έχει λάβει εντωμεταξύ, καθώς και εκείνων που εκκρεμούν ακόμη, αιτιολογώντας παράλληλα ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης όλων αυτών των διαδικασιών δεν οφείλεται σε δική του ευθύνη, ώστε αιτιολογημένα να απευθυνθεί στον Δήμο και να ζητήσει την παράταση.

Τι λέει οι προκήρυξη

Οι υποχρεώσεις του ιδιώτη

Ειδικότερα, στο κομμάτι της προκήρυξης που αφορά στις υποχρεώσεις του όποιου ιδιώτη πλειοδοτήσει και πάρει τα δημοτικά σφαγεία Νεάπολης αναφέρονται τα εξής: «Ο μισθωτής οφείλει να έχει το σφαγείο ανοικτό όλο τον χρόνο και απαγορεύεται η μετατροπή της χρήσης του σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, όπως επίσης απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο υπομίσθωση. Ο μισθωτής υποχρεούται με δικές του δαπάνες να προβεί στις εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικότερα στην καθαίρεση παλαιών επιχρισμάτων και στην εφαρμογή νέων, στον χρωματισμό επιφανειών επιχρισμάτων, στην επισκευή βιομηχανικού δαπέδου, στην επισκευή τμημάτων ψευδοροφών, στις μονώσεις δώματος, στις τοποθέτηση μαρμάρινων επενδύσεων, στην τοποθέτηση κουφωμάτων-ρολών αλουμινίου και στην επισκευή ασφαλτικού τάπητα.

Ο μισθωτής υποχρεούται με δικές του δαπάνες στην επαναλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και στην αγορά καμπίνας πλύσης για σφάγια, καμπίνας πλύσης για μπότες, καυστήρα κλίβανου αποτέφρωσης, φυσούνας (σκέπαστρου) ράμπας 3,50 x 3,50m, ηλεκτρο-υδραυλικού μηχανισμού ράμπας φόρτωσης και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής σφαγής αιγοπροβάτων, αμνοεριφίων και χοιρινών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News