Ανησυχία στην Ιεράπετρα - Νερά υπάρχουν, αλλά πάνε… στη θάλασσα

Λασίθι
Ανησυχία στην Ιεράπετρα - Νερά υπάρχουν, αλλά πάνε… στη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για το νερό που χάνεται στην Ιεράπετρα  

Η Ιεράπετρα ήταν από τις πιο τυχερές περιοχές του φετινού χειμώνα, όπου μετά από μια τριετή περίοδο ανομβρίας, οι βροχές ήρθαν με ήρεμο και ποτιστικό τρόπο, χωρίς να προκαλέσουν τις ζημιές που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Τα πλημμυρικά νερά ωστόσο αυτής της βροχερής περιόδου, που το στρατηγικό σχέδιο της περιοχής, είχε προβλέψει τρόπους να συγκεντρώνονται και να αποταμιεύονται στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, δεν έχουν καταφέρει, να φτάσουν στον προορισμό τους, για να αρδεύσουν και να υδρεύσουν την διψασμένη Ιεράπετρα, καθώς οι τεράστιοι όγκοι νερού που κατεβαίνουν από τον Καλαμαυκιανό ποταμό, και από τον ποταμό των Μύθων στην περιοχή του φαραγγιού της Σαρακήνας, δεν χωρούν στους μικρούς και προβληματικούς αγωγούς που κατασκευάστηκαν πριν από 35 περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα το περισσότερο βρόχινο νερό να καταλήγει στο Νότιο Κρητικό πέλαγος.

Στο οδοιπορικό που κάναμε το πρωί της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου, με ξεναγό τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλη Παπαδάκη, αποτυπώσαμε την σκληρή πραγματικότητα και την ασυνέπεια του Ελληνικού κράτους, που έχει αφήσει ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό έργο, σε μια πλουτοπαραγωγική περιοχή, στην τύχη του, αδιαφορώντας,  για το εάν αυτή η αγροτουριστική περιοχή στην επόμενη περίοδο ανομβρίας, μείνει ξανά χωρίς νερό.

«Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, ανακοινώθηκαν προχθές οι απαλλοτριώσεις της έκτασης από την οποία θα περάσει ο νέος προσαγωγός των Μύθων διαμέτρου ενός μέτρου, ο οποίος σύμφωνα με τις υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί, θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2019, αφού η γραφειοκρατία των απαλλοτριώσεων θα απαιτήσει άλλους 5-6 μήνες αναμονής.

Σήμερα και μετά από  50 μέρες καλών βροχοπτώσεων, αφού ο ταμιευτήρας είχε μείνει μόνο με ένα εκατομμύριο κυβικά, πλησιάζουμε στα 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή στο 30% της χωρητικότητας του ταμιευτήρα, ενώ αν είχαμε κατασκευασμένο και σε λειτουργία το νέο μεγαλύτερο αγωγό, θα είχαμε τα διπλάσια τουλάχιστον κυβικά, τα οποία βλέπετε τώρα να καταλήγουν στη θάλασσα», μας είπε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, μέσω των δικτύων διανομής του αρδευτικού νερού, ποτίζονται γύρω στα 45.000 στρέμματα  καλλιεργειών.

«Από αυτά τα 12.000 στρέμματα είναι κηπευτικά σε θερμοκήπια, ενώ συνολικά στην ευρύτερη Ιεράπετρα έχουμε γύρω στις 15.500 στρέμματα θερμοκηπίων.

Από τα 45.000 αρδευόμενα στρέμματα, τα υπόλοιπα είναι ελιές, αμπέλια εσπεριδοειδή και υπαίθριες εποχικές καλλιέργειες κηπευτικών. Όταν θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει ο νέος αγωγός, που θα μας φέρνει διπλάσιες ποσότητες νερού από τον ποταμό των Μύθων, και ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα που έχουν μελετηθεί, ο ταμιευτήρας θα γεμίζει γρηγορότερα και οι αρδευόμενες εκτάσεις θα μπορούν να φτάσουν και τις 75.000 στρέμματα. Άρα θα γίνουν ποτιστικά άλλα 30.000 στρέμματα, που τώρα είναι άνυδρα, προσθέτοντας οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή», μας είπε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Για να μας αποδείξει τα λεγόμενα του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, μας ξενάγησε για πρώτη φορά, μέσα στο συλλεκτήριο του Καλαμαυκιανού ποταμού, όπου βρίσκεται το σημείο από το οποίο οδηγείται καθαρό και χωρίς φερτές ύλες το νερό,  μέσω ενός μικρού αγωγού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

«Όπως και εσείς οι ίδιοι διαπιστώνετε, αυτός ο μικρός αγωγός δεν μπορεί να πάρει όλο το νερό του ποταμού με αποτέλεσμα, μεγάλες ποσότητες να καταλήγουν στη θάλασσα της Ιεράπετρας. Το ίδιο συμβαίνει και στο συλλεκτήριο των Μύθων.

Το σπουδαιότερο από τα 10 μικρά συμπληρωματικά έργα για τον εμπλουτισμό του νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμαινών, είναι η αντικατάσταση αυτού του παλιού μικρού αγωγού διαμέτρου 30 πόντων, με έναν μεγαλύτερο διαμέτρου ενός μέτρου, σύμφωνα με τη μελέτη», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Συνεπώς, η βάση στην προσπάθεια εμπλουτισμού του ταμιευτήρα είναι, η νέα προσαγωγός των Μύθων και η επίσης νέα προσαγωγός της Καλαμαύκας, διαμέτρου ενός μέτρου, που θα φέρνουν το διπλάσιο νερό στον ταμιευτήρα κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Η Ιεράπετρα το περασμένο καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, είδε το νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, να στεγνώνει, πράγμα που είχε να συμβεί εδώ και 30 χρόνια. Αυτή την περίοδο  της αγωνίας και της αμφιβολίας, αν θα υπάρχει αρδευτικό νερό για να ποτιστούν τόσες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και ύδρευσης για να πιούν νερό η να κάνουν ντουζ στα ξενοδοχεία, τόσες χιλιάδες τουριστών, η Ιεράπετρα δε θέλει και δεν πρέπει να το ξαναζήσει.

Για να μην ξανασυμβεί όμως αυτό, η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι σε εκείνους τους πολίτες που με βάρβαρη φορολογία, τους στραγγίζει τον ιδρώτα τους, έχοντας τουλάχιστον την υποχρέωση, να τους επιστρέφει μέρος των φόρων που πληρώνουν, εξασφαλίζοντας τους με σωστά μελετημένα και χρειαζούμενα έργα τις αναγκαίες υποδομές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News