Κατέλαβαν ξανά τη Σχολή Τουρισμού οι φοιτητές στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Κατέλαβαν ξανά τη Σχολή Τουρισμού οι φοιτητές στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν την αναβάθμιση του πτυχίου τους από το υπουργείο Τουρισμού

Στην κατάληψη της ΑΣΤΕΚ (Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης) προχώρησαν ξανά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι φοιτητές της σχολής, κάνοντας λόγο για αθέτηση υποσχέσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου φοιτητών της ΑΣΤΕΚ διεξήχθη γενική συνέλευση των φοιτητών με κύριο θέμα την πραγματοποίηση της δεύτερης κατάληψης του κτηρίου. Η πρόταση έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Ως εκ τούτου η κατάληψη ξεκίνησε στις 2 Απριλίου σε συνεργασία με την ΑΣΤΕΡ (αντίστοιχη σχολή της Ρόδου), η οποία τελεί και αυτή υπό κατάληψη από τις πρωινές ώρες της ίδιας μέρας.

Η απόφαση για την τέλεση της δεύτερης κατάληψης δεν προήλθε τυχαία. Μια σειρά γεγονότων οδήγησε τις δύο σχολές σε αυτήν την κίνηση. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2018 η ΑΣΤΕΡ και τον Ιανουάριο του 2019 η ΑΣΤΕΚ απέστειλαν στο υπουργείο Τουρισμού, σε μορφή ηλεκτρονικής επιστολής, τα χρόνια προβλήματα των σχολών, χωρίς κάποια ανταπόκριση. Έτσι, πάλι μετά από γενική συνέλευση των φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/2/2019 και ώρα 12 μ. στις εγκαταστάσεις της ΑΣΤΕΚ, πάρθηκε η απόφαση για την κατάληψη του κτηρίου, η οποία ξεκίνησε στις 8 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο και την υπόσχεση που μας έδωσαν για αποστολή ενός κλιμακίου στη σχολή μας, αποφασίσαμε να λήξουμε την κατάληψη την Παρασκευή 1/3/2019.

Την Τρίτη 5/3/2019 μάς επισκέφτηκαν ο κύριος Ανδρουλάκης (γενικός διευθυντής Τουριστικής Εκπαίδευσης) και η κυρία Ανδρέου (γενική προϊσταμένη του Τμήματος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του υπουργείου) για να συζητήσουμε για τα χρόνια προβλήματα της σχολής. Όπως φάνηκε, όμως, η συζήτηση αποδείχθηκε άγονη, καθώς όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά μας, αλλά και γενικότερα δεν είχαμε καμία απάντηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν υποσχεθεί ότι θα δούμε “έργο” και απαντήσεις έως το τέλος του Μαρτίου, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.

Έχει καταντήσει γραφική η αντιμετώπιση του υπουργείου, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε καταλήψεις με σκοπό να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τη σχολή μας. Όντες φοιτητές που εισαχθήκαμε στις σχολές μας από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, νιώθουμε αδικημένοι από αυτή την κατάσταση. Την προκειμένη στιγμή οι δύο μοναδικές τριτοβάθμιες σχολές του υπουργείου Τουρισμού είναι κλειστές λόγω κατάληψης. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση του υπουργείου για την ανάληψη ευθυνών αλλά και τη λήψη αποφάσεων για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ».

Τα αιτήματα: Τι ζητούν οι σπουδαστές

Τα αιτήματα της κατάληψης εκ μέρους του Δ.Σ. και της πλειοψηφίας των σπουδαστών της ΑΣΤΕΚ είναι τα εξής:

1. Αναβάθμιση του πτυχίου, και ένταξη στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων μέσω της ανανέωσης του κύκλου σπουδών με επιπρόσθετα μαθήματα.

2. Μη υποχρεωτική παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων.

3. Δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς μετά την κατάργηση των ΤΕΙ δε θα υπάρχει ούτε ο δρόμος που ανοιγόταν μέσω της απόκτησης του πτυχίου ΤΕΙ.

4. Παροχή φοιτητικού πάσο στους φοιτητές των ΑΣΤΕ, αντίστοιχο με αυτό του υπουργείου Παιδείας.

5. Βελτίωση των εγκαταστάσεων της σχολής, λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητας του κτηρίου, για την πραγματοποίηση τόσο των θεωρητικών, όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων.

6. Παροχή βιβλίων στους φοιτητές της σχολής για την ορθή τέλεση των μαθημάτων.

7. Δημιουργία υποδομών για λέσχη που να αναλαμβάνει τη σίτιση των φοιτητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News