Σε τροχιά υλοποίησης τα αρδευτικά δίκτυα στο Οροπέδιο

Λασίθι
Σε τροχιά υλοποίησης τα αρδευτικά δίκτυα στο Οροπέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε ως ανάδοχος η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτη

Επιτέλους έσπασε η “σιγή ασυρμάτου” γύρω από τα δύο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα στον νομό Λασιθίου που δημοπρατήθηκαν το καλοκαίρι και είναι στο. περίμενε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Προ ημερών, με φόντο σχετική κοινή επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, είχε αναδειχθεί αναλυτικά στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με την έναρξη των εργασιών γύρω από τα αρδευτικά δίκτυα στο Οροπέδιο και την προσαγωγό διώρυγα Μύρτου-Μπραμιανών στην Ιεράπετρα.

Το τελευταίο διάστημα, όπως υπογράμμιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια απόλυτη “νηνεμία” ακόμη και σε επίπεδο ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Να όμως που υπάρχουν μαντάτα, τουλάχιστον για το έργο στο Οροπέδιο. Όπως έκανε γνωστό μέσω ανακοίνωσής του ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, εγκρίθηκε ο ανάδοχος για τα αρδευτικό έργο της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου και πλέον το έργο δείχνει ότι μπαίνει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο Μανόλης Θραψανιώτης, «με έκπτωση 51,92% εγκρίθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 98 του Ν. 4412/2016, η ανάθεση της σύμβασης του έργου “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου” στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ως προσωρινό ανάδοχο».

«Ολοκληρώθηκαν έτσι οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής ενός έργου που περίμεναν οι παραγωγοί του Οροπεδίου από το 2012 και θα αξιοποιήσει τη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου.

Η υλοποίηση του έργου είχε τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Λασίθι από το 2016, με βάση τις διεκδικήσεις των κατοίκων και τις προτάσεις της Ν.Ε. του κόμματος. Έτσι, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στις 5/10/2018, εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού και η διάθεση ισόποσης πίστωσης ποσού 12.000.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ) σε βάρος του ενάριθμου έργου 2018ΣΕ07200011, για τη διενέργεια ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για το έργο “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου”.

Ένα σημαντικό έργο για την ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης», σημειώνει ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο με τίτλο “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου”, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει κατασκευαστεί σε θέση που βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού Αγίου Γεωργίου, και η οποία συλλέγει μέρος των παροχών του χειμάρρου Χαυγά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Το αρδευτικό δίκτυο αναμένεται να καλύψει καλλιεργούμενη έκταση 13.370 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Οροπεδίου και δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης. Η αξία χωρίς ΦΠΑ για το έργο “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου” ανέρχεται στο ποσό των 9.314.516,13 ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου ορίζεται στους 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η ταμίευση του νερού στη λιμνοδεξαμενή, χωρητικότητας 2.150.000 κ.μ., σκοπό έχει να αρδεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων, οι οποίες εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του Οροπεδίου και δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης ταμιευτήρα Χαυγά.

Η απαιτούμενη πίεση λειτουργίας στα στόμια υδροληψιών εξασφαλίζεται με την κατασκευή αναρρυθμιστικής δεξαμενής, σε θέση κατάλληλου υψομέτρου, στην οποία ανυψώνεται το νερό άρδευσης με τη βοήθεια αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού.

Το αντλιοστάσιο προβλέπεται να τροφοδοτείται, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς, από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου. Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης ξεκινά το υπόγειο σωληνωτό υπό πίεση δίκτυο άρδευσης (κεντρικός αγωγός και κλάδος Β). Ο κεντρικός αγωγός που θα κατασκευαστεί θα μεταφέρει τις παροχές άρδευσης στους δευτερεύοντες και τους τριτεύοντες αγωγούς τού δικτύου άρδευσης, το οποίο έχει ακτινωτή διάταξη. Η μέθοδος άρδευσης που προβλέπεται είναι με μικροπαροχές (στάγδην άρδευση).

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των αγωγών, οι προβλεπόμενοι αγωγοί χαράσσονται κατά μήκος των υφιστάμενων αγροτικών οδών. Στις περιοχές όπου δεν υφίστανται οδοί, οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευαστούν κατά μήκος των ορίων μεταξύ των αγροτεμαχίων. Επίσης, θα χαραχθεί οδός πρόσβασης στο αντλιοστάσιο και τη δεξαμενή αναρρύθμισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News