Σε «ρυθμούς» χειμερινών εκπτώσεων μπαίνουν οι καταστηματάρχες στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Σε «ρυθμούς» χειμερινών εκπτώσεων μπαίνουν οι καταστηματάρχες στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτίμηση εορταστικής περιόδου

Κάνοντας την αποτίμηση της εμπορικής κίνησης κατά την περίοδο των εορτών που πέρασαν, η Ιεραπετρίτικη αγορά, ολοκληρώνει την προετοιμασία της, ενόψει της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

«Τα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας οργανώνονται, αποτιμούν τα αποτελέσματα της περιόδου των εορτών και ετοιμάζονται να υποδεχτούν το καταναλωτικό κοινό, που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες εκπτώσεις που θα τους προσφέρουν οι έμποροι, σε όλη τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων.

Η τοπική αγορά της Ιεράπετρας, είναι μια μεγάλη περιφερειακή αγορά, που προσφέρει τα πάντα για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Οι καταναλωτές έκαναν τα άκρως απαραίτητα ψώνια τους την περίοδο των εορτών και ετοιμάζονται τώρα για τις εποχικές αγορές αγαθών, που επιθυμούν να ψωνίσουν με εκπτωτικές τιμές.

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν στη μειωμένη κίνηση της αγοράς πριν τα Χριστούγεννα, οι χαμηλές τιμές των θερμοκηπιακών κηπευτικών και του λαδιού που είναι εδώ και χρόνια η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας.

«Η αγορά της Ιεράπετρας κινήθηκε υποτονικά πριν την παραμονή των Χριστουγέννων, λόγω των χαμηλών τιμών των κηπευτικών και του λαδιού, και άρχισε να ανακάμπτει μετά τα Χριστούγεννα, όταν είχαν καταβληθεί οι επιδοτήσεις των αγροτών και τα δώρα των ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων.

Οι γιορτές φέτος ήταν μια επανάληψη της μέτριας περυσινής ανάλογης περιόδου.

Υπάρχουν φυσικά και επιχειρήσεις που πήγαν καλύτερα καθώς και εκείνες που πήγαν χειρότερα από πέρυσι. Καλά πήγαν σίγουρα τα καταστήματα παιχνιδιών και παιδικών ενδυμάτων και υποδημάτων, λόγω των δώρων που έκαναν οι μεγάλοι στους μικρούς», μας είπαν, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Βαγγέλης Μπινιχάκης και Μιχάλης Μαυροκουκουλάκης.

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ιεράπετρας, κατέβασαν πολύ κόσμο στο Εμπορικό κέντρο της πόλης, κατά την περίοδο των εορτών.

«Πράγματι κατέβηκαν πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν είχαν την καταναλωτική δύναμη να κινήσουν όσο θα περιμέναμε την Ιεραπετρίτικη αγορά. Η φετινή οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών και η καθυστέρηση στην άνοδο των τιμών των κηπευτικών, ήταν οι βασικές αιτίες που δεν κινήθηκε καλύτερα εφέτος η τοπική μας αγορά κατά την περίοδο των εορτών. Ελπίζω να αλλάξει αυτή η εικόνα στην περίοδο των εκπτώσεων μαζί με την ψυχολογία των επαγγελματιών, ειδικά τώρα που με το νέο φορολογικό θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στους μικρούς και πολύ μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», πρόσθεσε ο κ Γιώργος Γιακουμάκης, μέλος του προεδρείου της ΓΕΣΕΒΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας.

Επαγγελματίες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο Εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, εκτιμούν ότι η πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα καφέ και εστίασης είναι πολύ μεγάλη.

«Λόγω της εξευτελιστικής τιμής του λαδιού και των χαμηλών τιμών των κηπευτικών, η αγορά της Ιεράπετρας δεν κινήθηκε καθόλου καλά, κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Πιστεύουμε ότι η πτώση του τζίρου που κατέγραψε μερίδα εμπόρων και επιχειρηματιών του κλάδου του καφέ και της εστίασης, κυμαίνεται από 20-30%.

Κόσμος κατέβηκε πάρα πολύς στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει υπερβολικές αγορές και να αφήσει χρήματα στα μαγαζιά. Οι επιδοτήσεις και τα δώρα δεν έφτασαν για να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς μετά τα Χριστούγεννα», μας είπαν οι κ.κ. Απόστολος Παπαϊωάννου και Μάνος Κοντοπόδης.

Υποτονική ήταν εφέτος η κίνηση και στα ξενοδοχεία της πόλης της Ιεράπετρας, που παραμένουν ανοικτά το χειμώνα, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών του χειμερινού τουρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News