Σχολικοί κήποι: Γιατί, το καλύτερο μάθημα γίνεται στον κήπο!

Ρέθυμνο
Σχολικοί κήποι: Γιατί, το καλύτερο μάθημα γίνεται στον κήπο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Ανδριανή» μας ξεναγεί στον κήπο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

Υπάρχει ένα σχολείο στην Κρήτη που είναι λιγάκι διαφορετικό από τα άλλα…

Ο λόγος για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, στο οποίο, πριν από - περίπου - 10 χρόνια μπήκε ο πρώτος… σπόρος για τον πρώτο σχολικό κήπο στην Κρήτη! Έναν κήπο που αποδεικνύει πως το καλύτερο μάθημα δε γίνεται στις σχολικές αίθουσες, αλλά στους σχολικούς κήπους! Εκεί, που μπαίνει ο «σπόρος» της γνώσης και «ανθίζει» στο μυαλό των παιδιών…

Σε αυτόν τον κήπο τα παιδιά, μεταξύ άλλων, μαθαίνουν πώς να κάνουν διαχείριση των πρώτων υλών και των προϊόντων που παράγουν, μαθαίνουν πως γίνεται η βιολογική καλλιέργεια και μελετούν πως μπορούν να είναι βιώσιμες οι μικρές καλλιέργειες.

Ο Νεκτάριος Τσαγλιώτης, υπεύθυνος του εργαστηρίου φυσικών επιστημών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, σχολίασε στην Ανδριανή Αγγελιδάκη τη σημασία των σχολικών κήπων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Μέσα σε κάθε κήπο, υπάρχει ένα σχολείο! Αυτά που μπορούν να μάθουν τα παιδιά μέσα σε ένα σχολικό κήπο άπτονται σχεδόν ολόκληρης της διδακτέας ύλης του Δημοτικού.»

Πως βοηθάει τα παιδιά ο κήπος στο να γίνουν ενεργοί πολίτες;

Πέραν της εκπαιδευτική χροιάς που έχει ο σχολικός κήπος, τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά, να κάνουν σωστή διαχείριση, να δουλεύουν εθελοντικά και να γίνονται ενεργοί, αλληλέγγυοι πολίτες, καθώς έχουν «υιοθετήσει» κοινωνικά συσσίτια του Ρεθύμνου, ενισχύοντας, παράλληλα, και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Μαρούλια, κρεμμύδια, κολοκύθια είναι μόνο μερικά από τα οπωροκηπευτικά που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στον πιο εναλλακτικό κήπο του νησιού ο οποίος έχει καταφέρει να… βάλει και τους ενήλικες «πίσω» στα σχολεία!

Και αυτό γιατί, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες βοηθούν εθελοντικά στο σχολικό κήπο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Οι σχολικοί κήποι εμφανίστηκαν πριν από… 89 χρόνια

Κι όμως, οι σχολικοί κήποι δεν αποτελούν καινοτομία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι πρώτοι σχολικοί κήποι δημιουργήθηκαν το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Τότε, οι κήποι είχαν δημιουργηθεί για την εκπαίδευση των παιδιών που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, όμως, οι σχολικοί κήποι αδρανοποιήθηκαν και, περίπου στη δεκαετία του ’60, κατέληξαν να αποτελούν… τιμωρία για του άταχτους μαθητές.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή «Ανδριανή» της ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News