Αυξημένο ενδιαφέρον για τη μονάδα στο Αμάρι

Ρέθυμνο
Αυξημένο ενδιαφέρον για τη μονάδα στο Αμάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις προσφορές με συμμετοχή 6 εταιρειών στον διαγωνισμό του ΕΣΔΑΚ  

Πόλος έλξης για το σύνολο σχεδόν των εγχώριων μεγάλων τεχνικών εταιρειών που καταπιάνονται με τον τομέα των απορριμμάτων αναδείχθηκε το σημαντικό για το Ρέθυμνο και όλη την Κρήτη έργο της νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Αμαρίου!

Συνολικά 6 εταιρείες που σχημάτισαν 4 κοινοπρακτικά σχήματα “χτύπησαν” το μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 45,8 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) που δημοπράτησε ο ΕΣΔΑΚ, ενώ ξεκίνησε ήδη από την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού η αποσφράγιση των τεσσάρων προσφορών, κάτι βεβαίως που θα γίνει σε διαδοχικά στάδια, αφού υπάρχει το άνοιγμα και η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και ομοίως η αποσφράγιση-αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών που έχουν καταθέσει τα 4 σχήματα.

Το σημαντικό βεβαίως σε αυτή τη φάση είναι ότι υπήρξαν τέσσερις προσφορές και συμμετοχή 6 μεγάλων εταιρειών, κάτι που αποδεικνύει το μεγάλο εργολαβικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο... Έργο που έρχεται να βελτιώσει και να εκσυγχρονίζει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του συνόλου της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου...

Ως προς τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, μια γενική εκτίμηση - και εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα θέματα - είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προκύψει αρχικά προσωρινός και εν συνεχεία οριστικός ανάδοχος για το έργο. Κατόπιν θα πρέπει να σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση της νομιμότητας, ώστε να “πέσουν” μετέπειτα οι υπογραφές της σύμβασης ανάμεσα στον ΕΣΔΑΚ και τον ανάδοχο εργολάβο. Θεωρητικά η συμβασιοποίηση του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου μπορεί να γίνει γύρω στα μέσα φθινοπώρου και άρα θα μπορούν οι εργασίες να ξεκινήσουν κάπου προς την εκπνοή του 2019.

Το προφίλ του έργου

Το έργο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στη θέση “Κουλέ Μασχάλια”, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Το έργο χωροθετείται στον χώρο που είναι εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, ο οποίος αναβαθμίστηκε τον Ιούλιο του 2018 με τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου με 1,6 εκατ. ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος, ενώ περιλαμβάνει επίσης όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Το κόστος της νέας ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου ανέρχεται σε 36,98 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ - ποσό με ΦΠΑ: 45,85 εκατ. ευρώ), ενώ η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 84 μήνες, εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν την κατασκευή και οι 60 μήνες τη λειτουργία της νέας μονάδας. Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα στον ανάδοχο, μέσω προαίρεσης, να αναλάβει για επιπλέον 60 μήνες (ο ΕΣΔΑΚ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης). Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Πρόκειται για ένα έργο που βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου, αναβαθμίζει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Οι υποδομές

Τι θα περιλαμβάνει η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

* Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων.

* Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.

* Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.

* Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.

* Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.

* Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.

* Mονάδα εξευγενισμού-ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και κομπόστ συγκεκριμένων προδιαγραφών.

* Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

* Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ίδιου χώρου θα κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News