Ανώγεια: To εντυπωσιακό κάψιμο του Αρφανού και η έκπληξη για τη μικρή Αλεξία

Ρέθυμνο
Ανώγεια: To εντυπωσιακό κάψιμο του Αρφανού και η έκπληξη για τη μικρή Αλεξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο στην κωμόπολη

Το έθιμο με το κάψιμο του Αρφανού τηρήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στα Ανώγεια ενώ ο πατήρ Ανδρέας αποκάλυψε ότι έχει απευθυνθεί πρόσκληση στην οικογένεια της μικρής Αλεξίας, που τραυματίστηκε από σφαίρα, να φιλοξενηθεί στην κωμόπολη. 

Όπως έγραψε ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης:

Δεν εγκαταλείπουμε.

Πως είναι δυνατόν, να μη συνοδέψουμε τα παιδιά μας σε έναν δρόμο ασφαλή, δρόμο στον οποίο δε θα αποκλείσουμε τις δυσκολίες, όμως θα τα μάθουμε να ανταποκρίνονται με δύναμη σε κάθε συνθήκη που μπορεί να τα παραπλανεί, να τα μπερδεύει, να τα αποπροσανατολίζει. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Ανάστασης όταν μερικά παιδιά των Ανωγείων, μέσα στην παιδική αφέλεια, έβαλαν φωτιά στον ΑΡΦΑΝΟ μας, της ενορίας μας, με αποτέλεσμα η λύπη και ο προβληματισμός να κυριαρχήσουν στις άλλες παιδικές ψυχές, τραυματίζοντας την αναμονή, της του Χριστού μας Ανάστασης. Οι μεγάλοι της ενορίας μας βρήκαμε λύση. Ανανεώσαμε το ραντεβού για το κάψιμο του ΑΡΦΑΝΟΥ μας, μονιάσαμε σε μια παρέα, μικροί και μεγάλοι μαζέψαμε τα αρφανόξυλα και βρεθήκαμε χθες το βράδυ για να πούμε το Χριστός Ανέστη, να κάψουμε κάθε σκέψη που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στο τέλμα και στα λάθη μα πάνω από όλα να στείλουμε το μήνυμα μιας κοινωνίας που μάχεται να μη χαθεί ο τόπος της, να μη ξεραθούν οι ρίζες της να μη κοπούν τα κλωνιά της, να μη ραγίσουν οι κορμοί.

Τραγουδήσαμε, γελάσαμε, υποσχεθήκαμε στην ομόνοια και τη γαλήνη. Κι ανάμεσα στη χαρά της Ελπίδας και την αρμονία της καθοδήγησης των μεγάλων προς τους μικρούς, εκεί ανάμεσα κι η σκέψη για τη μικρή 8χρονη Αλεξία που μία αδέσποτη σφαίρα πλήγωσε το κορμί της, τους γονείς της και την οδήγησε στη σιωπή της Εντατικής. Προσευχηθήκαμε για δύναμη και υγεία, ζητήσαμε από το Θεό μας να οδηγήσει και πάλι τα βήματα της στο παιδικό της δωμάτιο αφήνοντας πίσω της κάθε άσχημη σκέψη και εικόνα ακόμη και για τον ένοχο του αλλόκοτου πυροβολισμού και της παρερμηνείας ενός εθίμου που ξελογιάζει τον εγωισμό, φτάνοντας στο να αφαιρέσει ζωή, ζωές. Ένοχος, ο οποίος και αυτός σίγουρα βιώνει το Γολγοθά των τύψεων και την προσπάθεια να ακουστεί η συγνώμη του.

Καλέσαμε την Αλεξία και την οικογένεια της να βρεθούν στα Ανώγεια, να τους φιλοξενήσουμε και να τους χαρίσουμε στιγμές αγάπης και χαμόγελου, από όλους εμάς που μπορούμε να υπάρχουμε ακόμη ζωντανοί όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν αναχώματα στην πορεία του πολιτισμού μας, της σχέσης μας με το θείο, της πνευματικής μας χάρης και της μουσικής μας ζωντάνιας. Αντέχουμε γιατί εδώ στα Ψηλά του Ψηλορείτη ο αγέρας δε δέρνει, μα χαϊδεύει και σκουπίζει δάκρυα. 

Από όλους εμάς που η Αγάπη και ο Αγώνας μέρα τη μέρα παίρνει και μας δίνει ολοένα και διαφορετική, πιο ουσιαστική διάσταση, καλή αντάμωση.

Οι μαντινάδες του Βασίλη Σωπασή για την μικρή Αλεξία που τραγούδησαν οι μικροί Βασίλης Φασουλάς και Αριστείδης Μανουράς.

Με ένα κερί κάνουμε ευχή 

και προσευχή για σένα

να γίνεις γρήγορα καλά 

χωρίς φτερά σπασμένα.

Ενα λουλούδι όμορφο 

είσαι και σου αξίζει

Να ανθίζεις και τσοι μυρωδιές

ο κόσμος να μυρίζει.

Να μη πονεις και να μη κλαις 

γιατί είσαι ένα κοπέλι

που μόνο γέλια και χαρές

στο ψεύτη κόσμο θέλει.

Άμα απ το κόσμο φύγουνε 

τα όπλα και οι σφαίρες

τότε θα ξημερωσουνε 

ειρηνικες ημέρες.

Για ένα κόσμο με χαρές

και γέλια αντί για σφαίρες

είναι τα όπλα τα παιδιά 

για πιο καλές ημέρες... 

Βασίλης Σωπασής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News