Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

Ρέθυμνο
Μαριλίζα Σηφάκη: «Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νιώθω αδικημένη» δήλωσε η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”

Η ιστορία της Μαριλίζας Σηφάκη κάνει ήδη τον γύρο της χώρας, ενεργοποιώντας το κοινό αίσθημα, μετά τα όσα της ανακοίνωσαν περί αποχώρησής της από το Λιμενικό Σώμα ξαφνικά, και ενώ υπηρετεί στην Κάλυμνο, έχοντας στο πλευρό της το νεογέννητο παιδί της.

Η Μαριλίζα Σηφάκη, μιλώντας στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”, ξετύλιξε το κουβάρι της απίστευτης πλοκής της υπόθεσής της, που τη θέλει μετά από μια 8ετή πορεία καθημερινού αγώνα στις θάλασσες του Ανατολικού Αιγαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τα δύσκολα κυρίως χρόνια της αθρόας μεταφοράς ανθρώπινων ψυχών στην Ελλάδα, να καταλήγει δέσμια στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Όπως ανέφερε, «όταν το 2011 βγήκε μια προκήρυξη, ενθουσιάστηκα. Υπέβαλα τα χαρτιά μου ξέροντας πως λόγω ηλικιακού ορίου ίσως ήταν η τελευταία μου ευκαιρία. Στις εξετάσεις προσπάθησα να είμαι ψύχραιμη και συγκεντρωμένη. Τα πήγα σε όλα καλά, αλλά κόπηκα σε δύο αθλήματα - στο τρέξιμο 1.000 μέτρων και στο άλμα εις μήκος. Δεν ήμουν η μόνη.

Ο δικηγόρος μου, τότε, Πέτρος Αγγελάκης, που ειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις, βρήκε, μεταξύ άλλων, πως παλαιότερα τα όρια για τις γυναίκες ήταν διαφορετικά, και έτσι προσφύγαμε στο δικαστήριο, καθώς η θέσπιση κοινών ορίων επιδόσεων στις αθλητικές δοκιμασίες για άνδρες και γυναίκες συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου. Το δικαστήριο τότε συμφώνησε. Περνώντας τότε ξανά τη διαδικασία... τα κατάφερα!».

Η Ρεθυμνιώτισσα λιμενικός υπογράμμισε πως, αφού τελείωσε την εκπαίδευσή της, το 2016 κατατάχθηκε στην Κάλυμνο. Οι συνθήκες εκεί δεν ήταν αυτές που είχα φανταστεί: καθημερινές περιπολίες, κάποιες φορές 24ωρες βάρδιες, συχνά σε αντίξοες συνθήκες με κακό καιρό, αλλά και φοβερή ένταση με Τούρκους συναδέλφους στην περιοχή, αλλά και με τις αυξημένες ροές λόγω του προσφυγικού.

Το σθένος της και η εργατικότητά της ήταν και τα χαρακτηριστικά που έκαναν τους ανωτέρους της να της προτείνουν μέχρι και προαγωγή, αναλαμβάνοντας καθήκοντα κυβερνήτη αλλά και προϊσταμένης σκάφους.

«Είχα μια θέση απ' τις πιο δύσκολες στο Λιμενικό», υποστήριξε, «και απέδειξα ότι την άξιζα. Έχω αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες τόσα χρόνια και έχω δώσει τον καλύτερό μου εαυτό».

Πέρυσι, ωστόσο, το καλοκαίρι έμεινε έγκυος. Όταν ήρθε η ώρα να πάρει την άδεια μητρότητας, όλοι οι συνάδελφοί της ήταν συγκινημένοι, παρόλο που ήξεραν πως όταν ερχόταν η ώρα να επιστρέψει ίσως δε θα την είχαν πια κοντά τους, καθώς είχε ζητήσει να μεταφερθεί στην Κρήτη για να είναι κοντά στην οικογένειά της. Γι’ αυτό και, όταν στις 31 Μαΐου άκουσε τον συνάδελφό της τόσο προβληματισμένο, η πρώτη της σκέψη ήταν πως δεν είχε εγκριθεί η μετάθεση που περίμενε. Κυριολεκτικά έμεινε άναυδη όταν της διάβασαν την απόφαση του ΣτΕ που ανακαλούσε την κατάταξή της.

Κι όλα αυτά γιατί είχε μάθει πως ήδη από το 2011 από το υπουργείο είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Και μπορεί οι περισσότεροι να την καθησύχαζαν πως ήταν κάτι τυπικό, εκείνη όμως είχε αγχωθεί και το μόνο που ήθελε ήταν να ξεκινήσει δουλειά. Πέρασαν τα χρόνια, το ΣτΕ όμως επανήλθε, λέγοντάς της ουσιαστικά πως δεν πρέπει να ανήκει στις τάξεις του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

«Μένω στον δρόμο με ένα μωρό στην αγκαλιά»

Η Μαριλίζα Σηφάκη συγκλονίζει λέγοντας πως ως μονογονεϊκή οικογένεια μένει στον δρόμο από ’δω και στο εξής:

«Έμεινα με ένα μωρό στον δρόμο, χωρίς εισόδημα και ασφάλεια... Τα κέρδισα τα αθλήματα σύμφωνα με τα τότε όρια.

Νοιώθω αδικημένη. Περιμένω να δοθεί μια απάντηση, αν δεν τους είναι τόσο δύσκολο. Έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και στον υπουργό με τον δικηγόρο, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λάβει τίποτα, ούτε θετικό ούτε αρνητικό νέο».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”, οι δραματικές εξελίξεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ αυτός ήταν και ο λόγος που κανένας τελικά δεν της απάντησε..! Και όχι μόνο αυτό... Κλήθηκε - και ήδη το έχει κάνει - να παραδώσει την υπηρεσιακή της ταυτότητα και να απολυθεί οριστικά. Συντετριμμένη υποστήριξε πως νιώθει σαν να της αφαίρεσαν ένα κομμάτι της... Είναι ο λόγος που είπε πως είναι αποφασισμένη να μην το βάλει κάτω...

Δείτε τη συνέντευξη στην εκπομπή "Κρήτη σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News