Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Κινδυνεύει με «λουκέτο» η Παθολογική

Ρέθυμνο
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Κινδυνεύει με «λουκέτο» η Παθολογική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιούν έναν απίστευτο αριθμό 24ωρων εφημεριών (8-9 τον μήνα)

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τίτλο “Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”, απέστειλε η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ελένη Ιωαννίδου, εκφράζοντας την αγωνία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Στην επιστολή της η διευθύντρια της κλινικής υπογραμμίζει τη δραματική κατάσταση που σημειώνεται στο νοσοκομείο λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται και στέκονται εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του.

Πρόκειται για προβλήματα που ταλανίζουν τόσο τους εργαζόμενους του νοσοκομείου όσο και τους ασθενείς και σχετίζονται συν τοις άλλοις με την υποστελέχωση του νοσοκομείου και τα εξαντλητικά ωράρια, με τη διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής να μη διστάζει να μιλήσει ακόμα και για παραιτήσεις «ως μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στους ασθενείς μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας την άμεση επίλυση των ζητημάτων αυτών.

«Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα Υγείας υπέστη δύο σοβαρά πλήγματα όσον αφορά στη στελέχωση σε ιατρικό δυναμικό. Πρώτον πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 χρόνια) που λόγω μνημονίων δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δεύτερον και χειρότερο, ένα μεγάλο μέρος των νέων γιατρών, κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής και των κακών μισθών, έφυγε στο εξωτερικό. Τα νοσοκομεία κόντεψαν να καταρρεύσουν εφόσον ήταν ήδη υποστελεχωμένα. Όσοι έπαιρναν σύνταξη δεν αντικαθίσταντο και οι ειδικευόμενοι ήταν όλο και λιγότεροι. Τα τελευταία χρόνια μπορεί να έγινε μια τεράστια προσπάθεια στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, άνοιξαν εκατοντάδες θέσεις μόνιμων γιατρών, τα νοσοκομεία πήραν μια ανάσα, όμως το στοίχημα των ειδικευόμενων δεν κερδήθηκε. Αρχικά άδειασαν οι ειδικότητες Πνευμονολογίας, Καρδιολογίας, ΩΡΛ και Ακτινολογίας των επαρχιακών νοσοκομείων και στη συνέχεια των μεγάλων αστικών κέντρων, και μετά οι “βασικές” ειδικότητες όπως η Χειρουργική και η Παθολογία. Η “ένεση” ιατρικού δυναμικού που έγινε αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο μας, με την ενίσχυση 40 περίπου ειδικών γιατρών, βοήθησε πολλά τμήματα να πάρουν μια “παράταση ζωής”. Όμως έχουμε χάσει τη δύναμη που δίνουν οι νέοι γιατροί - οι ειδικευόμενοι - οι οποίοι στηρίζουν τα περισσότερα τμήματα, και ειδικά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από τις 56 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι 18. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει ένα πλήθος προκλήσεων στη λειτουργία του. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο του νομού, εφημερεύει κάθε μέρα, ενώ λόγω τουρισμού και Καρναβαλιού τον μισό χρόνο η δουλειά διπλασιάζεται. Λόγω έλλειψης κυρίως νευροχειρουργικής κλινικής, οι διακομιδές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σχεδόν καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτική δομή περίθαλψης στον νομό, ενώ τα ακριβά ενοίκια και οι δικαστικές διαδικασίες με αγωγές κατά των γιατρών λειτουργούν ως επιπλέον αντικίνητρα», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Ιωαννίδου.

Η Παθολογική Κλινική, όπως σημειώνει η διευθύντρια, έχει έξι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και δέκα θέσεις ειδικευόμενων. Λόγω αυτών που προαναφέρθηκαν, αλλά και διαφόρων συγκυριών (χρόνιες αναρρωτικές άδειες, αποχωρήσεις κ.λπ.), αυτή τη στιγμή στην κλινική υπηρετούν τρεις ειδικευμένοι επιμελητές και πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι. Έχουν προκηρυχτεί δύο φορές μόνιμες θέσεις ειδικών παθολόγων, όμως και τις δύο φορές οι θέσεις έχουν βγει “άγονες”, δηλαδή δεν έχει υποβάλει κανείς υποψηφιότητα. Επιπρόσθετα, η λίστα των ειδικευόμενων έχει “αδειάσει”, με αποτέλεσμα, παρά τη βοήθεια από αγροτικούς γιατρούς (που πραγματοποιούν κάποιες εφημερίες) και μίας παθολόγου που έχει μετακινηθεί προσωρινά από το Βενιζέλειο, το πρόγραμμα να μη βγαίνει. «Όσοι έχουμε μείνει (ειδικοί και ειδικευόμενοι) πραγματοποιούμε έναν απίστευτο αριθμό 24ωρων εφημεριών (8-9 τον μήνα). Επιπλέον, λόγω υποστελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της Πνευμονολογικής και της Ουρολογικής Κλινικής καλούμαστε πολύ συχνά να καλύπτουμε όλες τις ελλείψεις και περάσαμε το καλοκαίρι πρακτικά χωρίς άδεια. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα στο νοσοκομείο με εξαντλητικά ωράρια, με σημαντικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που παρέχουμε, καθώς και στη δική μας σωματική και ψυχική υγεία», προσθέτει η κ. Ιωαννίδου.

Κινδυνεύει με “λουκέτο” η Παθολογική

Τον Ιούνιο του 2019, στα πλαίσια της μεγάλης προκήρυξης σχεδόν 1.000 γιατρών, είχαν προκηρυχτεί 12 θέσεις μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο και υπήρχε η υπόσχεση της επαναπροκήρυξης των άγονων θέσεων, μεταξύ αυτών και δύο θέσεων παθολόγων. Αυτές οι θέσεις, όπως αναφέρεται στην επιστολή, “πάγωσαν” και, παρά τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Με αυτά τα δεδομένα, τα περιθώρια χρόνου και αντοχής των εργαζομένων του νοσοκομείου έχουν τελειώσει και σύντομα η Παθολογική Κλινική θα αναγκαστεί να κλείσει. Μάλιστα, αν δεν εφημερεύει παθολόγος, δε θα μπορούν να μείνουν ανοιχτά ούτε τα παθολογικά επείγοντα.

«Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ως νοσοκομείο στην Υ.ΠΕ., είδαμε μια ειλικρινή προσπάθεια να στηριχτεί το νοσοκομείο. Ειδικά για την Παθολογική Κλινική έγινε μετακίνηση μιας παθολόγου από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου, προκειμένου να μπορέσει να μείνει ανοιχτή η κλινική. Συζητήθηκαν επί 4ώρου τα προβλήματα του νοσοκομείου και φάνηκε ότι έγινε αντιληπτή, μεταξύ άλλων, η αδυναμία της κλινικής να συνεχίσει να εργάζεται με αυτό το προσωπικό καλύπτοντας και τα επείγοντα αλλά και την κλειστή Πνευμονολογική Κλινική, ειδικά ενόψει του χειμώνα.

Μετά από 5 ημέρες από τη συνάντηση, μαθαίνουμε ότι γίνονται κινήσεις να μετακινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς το Ηράκλειο, τον ένα από τους 3 μόνιμους γιατρούς μας! Δηλαδή, μας έδωσαν μια γιατρό για 3 μήνες - και μάλιστα όχι όλες τις μέρες - με σκοπό να μας πάρουν για πάντα έναν μόνιμο γιατρό μας; Αυτή είναι η προσπάθεια ενίσχυσης; Και ποιο επιχείρημα θα υπάρχει για να μη μετακινηθούν όλοι οι γιατροί που μένουν σε γειτονικούς νoμούς και επί χρόνια πηγαινοέρχονται; Μήπως ανοίγεται ο “ασκός του Αιόλου”; Μήπως αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική της πολιτικής υποβάθμισης που θα ακολουθήσει; Μήπως το νοσοκομείο μας οδηγείται ολοταχώς σε εξαφάνιση και κλείσιμο, παρά τα όσα διαβεβαιώνονται;», αναρωτιέται η κ. Ιωαννίδου, η οποία επισημαίνει πως με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πρέπει άμεσα: α) να προκηρυχθούν δύο θέσεις μόνιμων παθολόγων με επιπλέον κίνητρα όπως η αναστολή αγροτικού, η διπλή προϋπηρεσία, κ.λπ., για τις συγκεκριμένες θέσεις και β) να μετακινηθούν παθολόγοι από γειτονικούς νομούς μέχρι να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα και να δοθούν κίνητρα (στέγασης, οικονομικά κ.λπ.) στους γιατρούς και από την τοπική κοινωνία».

Η επιστολή ωστόσο καταλήγει κάνοντας γνωστή στον υπουργό Υγείας την πρόθεση των δύο μόλις παθολόγων, που έχουν μείνει αυτή τη στιγμή στην κλινική, ακόμα και να παραιτηθούν, εάν, όπως τονίζεται, «από μια κλινική που αγωνίζεται να επιβιώσει, αντί να ενισχύσετε το προσωπικό, πάρετε ένα μόνιμο γιατρό», ως μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στους ασθενείς τους, όπως αναφέρουν, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «το νοσοκομείο και ειδικότερα η Παθολογική Κλινική αφορούν όλους μας και πρέπει να στηριχτούν τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News