Ελιές «κάρβουνο» - Δάκος και κακοκαιρία κατέστρεψαν τη σοδειά στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο
Ελιές «κάρβουνο» - Δάκος και κακοκαιρία κατέστρεψαν τη σοδειά στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καταστροφή είναι σχεδόν ολική και μάλιστα ενώ μέχρι πρότινος προδιαγραφόταν μια θεαματική ελαιοκομική περίοδος σε ποσότητα και ποιότητα ελαιοκάρπου.

"Καρβουνιασμένες" είναι οι ελιές τόσο στα δέντρα όσο και στο έδαφος στην πλειοψηφία τους στο Ρέθυμνο, μαυρίζοντας τις ψυχές και το εισόδημα του αγροτικού κόσμου που βρίσκεται σε απόγνωση.

«Ολόμαυρες κι ολόξερες, δεν έχουν τίποτα», είναι τα λόγια του Γιώργου Βενιεράκη, πρόεδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Ρεθύμνου. Η εικόνα είναι θλιβερή. Mέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη προδιαγραφόταν μια ιδεατή ελαιοκομική περίοδος. Το όνειρο γκρεμίστηκε τις μέρες που ακολούθησαν. Ο δάκος και άλλα παράσιτα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και του πρόωρου τερματισμού των ψεκασμών, κατέστρεψαν τη σοδειά.

Οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου του Ρεθύμνου, Γιώργο Κατσανέβα, βρίσκονται σε συνεννόηση για την διεκδίκηση αποζημιώσεων. Τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έτσι και οι τιμές και το εισόδημα των παραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, ζητά να προβλέπονται αποζημιώσεις και για τις ξηροθερμικές συνθήκες που πλήττουν το νησί και κατ' αντιστοιχία των αποζημιώσεων για παγετό, ενώ θεωρούν κατάφωρη αδικία την καταβολή ποσών στον ΕΛΓΑ, την ώρα που δεν καταβάλει αποζημιώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News