default-image

Συσσίτια αγάπης στο Ρέθυμνο - Σε ρόλο διανομέα ακόμα και ιερείς!

Ρέθυμνο
Συσσίτια αγάπης στο Ρέθυμνο - Σε ρόλο διανομέα ακόμα και ιερείς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κληρικοί της μητρόπολης πασχίζουν ώστε να μην λείψει φαηγτό από κενένα σπίτι

Ένα ζεστό πιάτο φαγητό στους ανθρώπους που δοκιμάζονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και ένα περισσότερο στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, εξακολουθούν να προσφέρουν τα τρία συσσίτια που λειτουργούν αδιάκοπα -για παραπάνω από μισό αιώνα- στην πόλη του Ρεθύμνου και τα οποία διανέμουν καθημερινά (ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες) περίπου 250 μερίδες φαγητού.

Ο λόγος για τα συσσίτια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τα οποία λειτουργούν από την ενορία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων το συσσίτιο της «Χριστιανικής Γωνιάς», από την ενορία της Μικρής Παναγίας το συσσίτιο της «Κυρίας των Αγγέλων» και από την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, το αντίστοιχο συσσίτιο.

Τελευταία μάλιστα το συσσίτιο του Αγίου Κωνσταντίου «υποστηρίζεται» από τον δήμο Ρεθύμνου σε ότι αφορά στην διανομή του φαγητού.

Με βάση τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος, Άννα Ελευθεριάδου - Γκίκα, καθημερινά διανέμονται από τις 11 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι, περίπου 100 μερίδες φαγητού σε μεμονωμένους πολίτες, αλλά και οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας οι υπεύθυνοι του δήμου έδωσαν στους δικαιούχους τις σχετικές βεβαιώσεις για την μετακίνησή τους, ώστε να προσέρχονται και να λαμβάνουν με απόλυτη ασφάλεια και τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες, το φαγητό τους, το οποίο πλέον διατίθεται σε πλαστικά δοχεία μιας χρήσης.

Μάλιστα με αφορμή τους περιορισμούς που επιβάλλει ο κορονοϊός στην καθημερινότητά μας, τόσο στο συσσίτιο του Αγίου Κωνσταντίνου, όσο και στα άλλα δύο, έχει πλέον απαγορευθεί η παραμονή στον χώρο για σίτιση.

Σύμφωνα επίσης με την κα Ελευθεριάδου, αυτή την ώρα η δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο έχει την δυνατότητα μέσω των δημοτικών υπαλλήλων να διανείμει το φαγητό σε μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών που είναι αδύνατον να μετακινηθούν από τα σπίτια τους, ενώ όπως τόνισε σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο -και πάλι για μεμονωμένες περιπτώσεις- στην «μάχη» είναι έτοιμοι να «ριχτούν» και οι δεκάδες εθελοντές του δήμου Ρεθύμνου.

Σε ρόλο διανομέα φαγητού και οι ίδιοι οι ιερείς της Μητρόπολης

Εν τω μεταξύ, σε ρόλο διανομέα φαγητού για τους ανήμπορους συνανθρώπους μας που λόγω της κατάστασης δυσκολεύονται να βγουν ακόμα και από τα σπίτια τους, είναι πλέον αρκετοί κληρικοί της μητρόπολης του Ρεθύμνου, οι οποίοι πασχίζουν καθημερινά ώστε να μην λείψει τουλάχιστον το φαγητό από κανένα σπίτι που έχει ανάγκη.

Το συσσίτιο της «Χριστιανικής Γωνιάς», σύμφωνα με τον π. Νικόλαο Νικηφόρο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, παρέχει καθημερινά ένα ζεστό πιάτο φαγητό σε περίπου 50 – 60 συνανθρώπους μας. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην διανομή του, πέρα από τους ίδιους τους ιερείς, παίζουν και τα άτομα που απασχολούνται στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», οι εργαζόμενοι του συσσιτίου, αλλά και οι πολυάριθμοι εθελοντές, που είναι πάντα παρόντες.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο τρίτο κατά σειρά συσσίτιο, αυτό της «Κυρίας των Αγγέλων», το οποίο διανέμει καθημερινά περίπου 60-70 μερίδες φαγητού. Το φαγητό προορίζεται για ανθρώπους που διαμένουν στον ιστό της παλιάς πόλης, για τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου (που τώρα όμως δεν λειτουργεί, λόγω της προσωρινής αναστολής των σχολείων), καθώς και για τους προσωρινά κρατούμενους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Ιωάννης Κλειδής -ο οποίος μάλιστα πέρα από τους εθελοντές που έχει δίπλα του, ακόμα και ο ίδιος μεταφέρει φαγητό σε ηλικιωμένους κυρίως πολίτες- από το συσσίτιο της ενορίας του σιτίζονται και οι άνθρωποι που παραμένουν στα κρατητήρια. Μάλιστα οι ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά είναι μεταξύ 8-20 μερίδων φαγητού.

Η ανησυχία του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου

Και την ώρα που ο βασικός στόχος της τοπικής εκκλησίας είναι να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της ώστε να συσσίτια να παραμείνουν ανοικτά και να εξυπηρετούν τις ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκαν, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος δεν κρύβει την ανησυχία του για το αύριο μιλώντας στο neakriti.gr.

Χαρακτηριστικά ο ιεράρχης του Ρεθύμνου επισημαίνει ότι σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα δεν θα πρέπει να προσέρχεται κανένας πολίτης στα συσσίτια για να παραλαμβάνει το φαγητό του, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ ως προς την λειτουργία τους. Και αυτό διότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εθελοντές θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο για να ανταποκριθούν.

Μάλιστα όπως μας ανέφερε μεταξύ άλλων, το θέμα της περαιτέρω λειτουργίας των συσσιτίων στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που διανύουμε, θα το θέσει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ώστε να ληφθεί μια ενιαία απόφαση που θα ισχύει για όλες τις μητροπόλεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News