Σταφυλομπερδέματα με εκλεκτές λιχουδιές στο Ασήμι

Life
Σταφυλομπερδέματα με εκλεκτές λιχουδιές στο Ασήμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανηγύρι
Πέμπτη,06 Σεπ 2018, 20:30
Προαύλιο παλιού δημοτικού σχολείου στο Ασήμι

Μια ξεχωριστή γιορτή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, πραγματοποιείται την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο Ασήμι.

Πρόκειται για τα 5α "Σταφυλομπερδέματα μια "γλυκιά" γιορτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασημίου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με επίκεντρο το σταφύλι και τις παρασκευές προϊόντων που έχουν σαν βάση τους τον καρπό του αμπελιού.

Στόχος των διοργανωτών, είναι να θυμίσουν σε όλους ξεχασμένες γεύσεις και να τονίσουν την αξία του σταφυλιού και των πολλών παρασκευών που αυτό προσφέρει. Πρόκειται για μια εκδήλωση με σημείο αναφοράς την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας που έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή.

Ο τρύγος, το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή του μούστου και η αποξήρανση για την παραγωγή σταφίδας αποτελούν ακόμα και σήμερα ενεργές δραστηριότητες για τους κατοίκους της περιοχής, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Σύμφωνα με τα έθιμα οι γυναίκες του χωριού θα υποδεχτούν τον κόσμο με πολλές παρασκευές σταφυλιού, τα οποία όπως κάθε χρόνο θα προσφερθούν δωρεάν στον κόσμο για κατανάλωση.

Μουσταλευριά, τηγανίτες με πετιμέζι, γλυκό σταφύλι, ρακί, κρασί, και φυσικά νωπά σταφύλια και σταφίδα θα περιμένουν πάνω στα τραπέζια τον κόσμο να τα γευθεί και να διασκεδάσει με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες, και όπως κάθε χρόνο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου από την περιοχή της Μεσαράς αλλά και από το Ηράκλειο καθώς πρόκειται για μια μοναδική γιορτή που συνδέει το "σήμερα" με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα τοπικό προϊόν, το σταφύλι και ότι παράγεται από αυτό!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News