Φιλόδημος: Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στη διάθεση των Δήμων

Οικονομία
Φιλόδημος: Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στη διάθεση των Δήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πρόγραμμα στοχευμένο στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης - ο οποίος, σε λίγους μήνες από την ενεργοποίησή του έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία

Ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά έχει ήδη ξεπεράσει τα  2 δισ. ευρώ σε προσκλήσεις. Περισσότερα από 2 δις. ευρώ δηλαδή έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων όλης της χώρας και το ποσό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Οι εντάξεις έργων ξεπερνούν ήδη τα 1,2 δις. ευρώ.

Μέσα από τον Φιλόδημο δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, την αντιπλημμυρική προστασία (τομέας εξαιρετικά κρίσιμος δεδομένων των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής), των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ – όπου η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο δυσβάσταχτα πρόστιμα.  Υποδομές που είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Έργα σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στους ορεινούς, τους νησιωτικούς και τους απομακρυσμένους Δήμους. Έργα σε συμμόρφωση με το Κοινοτικό κεκτημένο καθώς και έργα σε συμμόρφωση με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων μέσα από μία ολιστική προσέγγιση περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο ΦιλόΔημος λειτούργησε και λειτουργεί με ένα πολύ πετυχημένο συμπληρωματικό τρόπο.  Χρηματοδοτεί για παράδειγμα στην αποχέτευση και έργα οικισμών Γ προτεραιότητας που δεν ήταν επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ, με σκοπό την μείωση των ενδεχόμενων προστίμων από την πλημμελή εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας στη χώρα μας. Άλλο ένα τεράστιο όφελος.

Με το ΦιλόΔημο πχ. προωθούνται δράσεις μείωσης διαρροών των δικτύων ύδρευσης και επιτέλους κλείνουν τα ισοζύγια νερού πόλεων και οικισμών μέσα από την προμήθεια «έξυπνων» – αυτόματων υδρομέτρων που καταγράφουν την κατανάλωση.

Η προστιθέμενη αξία που θα αφήσουν αυτά τα έργα είναι τεράστια για τη χώρα και το περιβαλλοντικό της κεφάλαιο. Κάνουμε πράξη αυτό που λέγεται «ορθή» διαχείριση υδατικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επίκαιρες τάσεις στην ΕΕ και στον τομέα αυτό.

Από 15 Ιουνίου έως σήμερα εντάσσονται δύο έργα κάθε μέρα ύψους έως 5 εκατ. ευρώ  την ημέρα! Χρηματοδότηση που δεν επιβαρύνει καθόλου τους δήμους αφού καλύπτεται στο ακέραιo από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για έναν άθλο που έφεραν σε πέρας οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι :

- οι προσκλήσεις του Φιλόδημου δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας από αυτές του ΕΣΠΑ.

- τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ.

Δεν μπαίνουν δηλαδή έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας αλλά έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας. Αυτό για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης. Οι μέρες των έργων βιτρίνας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

https://www.youtube.com/watch?v=EV8lk-f92t4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες, πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει δει ποτέ ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που ο Φιλόδημος έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνοντας τις εντάξεις 90 νέων έργων προϋπολογισμού 174 εκ. ευρώ, στο Πρόγραμμα: «Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί από τον ΦιλόΔημο  σε μόλις 8 μήνες και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων όλης της χώρας, ενώ οι εντάξεις έργων ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Οι ΟΤΑ αποκτούν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, από την ύδρευση και την αποχέτευση, μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική οδοποιία και από τα σχολικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την αξιοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος. Υποδομές κρίσιμες για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες, τώρα ολοκληρώνονται, ενώ έργα που πολλαπλασιάζουν τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης. Ο ΦιλόΔημος αλλάζει το πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News