Πάτησε... φρένο το 2019 η ελληνική οικονομία

Οικονομία
Πάτησε... φρένο το 2019 η ελληνική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίκτυπο και στην Ελλάδα η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Αρνητικά είναι τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2019 στην Ελλάδα, πράγμα που καταδεικνύει πως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει αντίκτυπο στην ελληνική περίπτωση. Πολλοί είναι οι αναλυτές πλέον που δηλώνουν πως οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα φέτος (1,5%) και την επόμενη διετία (περίπου 0,6%).

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το λιανεμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν ότι η μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018 ήταν χωρίς ουσία και χωρίς συνέχεια.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ενισχύθηκε στο α’ τρίμηνο του 2019 κατά 3,6%, όταν στο δ’ τρίμηνο του 2018 είχε ενισχυθεί κατά 7,8%, εμφανίζοντας επιβράδυνση της τάξης των 230 εκατ. ευρώ. Η επιβράδυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κατηγορίες εμπορευμάτων όπως λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη και μηχανήματα και υλικό μεταφορών.

Στο μεταξύ, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε το α’ τρίμηνο του 2019, καθώς αυξήθηκε κατά 1,3%, έναντι 1,7% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εν λόγω επιβράδυνση προήλθε από την επίδοση των τομέων των μεταποιητικών βιομηχανιών και των ορυχείων και λατομείων.

Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 0,3% το 1ο τρίμηνο 2019, από 0,7% το 4ο τρίμηνο 2018.

«Παρά το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, δυστυχώς οι υψηλοί συντελεστές άμεσης και έμμεσης φορολογίας δεν μπορούν να βοηθήσουν τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, ώστε να είναι ανταγωνιστικές με τις τιμές που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην περιμένουμε πολλά πράγματα στο θέμα των εξαγωγών αλλά και στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, εάν δεν έχουμε άμεση μείωση των άμεσων και των έμμεσων φόρων. Στο σενάριο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%, και αυτό θα βοηθήσει στην πρώτη φάση. Αλλά θα πρέπει να μειωθούν και οι άλλοι συντελεστές, ώστε οι εξαγωγές και οι βιομηχανίες να είναι πιο ανταγωνιστικές», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο προκύπτει από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, καθώς οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά, υποδεικνύοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση, αντί να εμφανίσει σημαντική αύξηση στο α’ τρίμηνο λόγω των προεκλογικών παροχών, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στάσιμη.

Οι πωλήσεις - σε σταθερές τιμές - στον τομέα του λιανικού εμπορίου κινήθηκαν πτωτικά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,9%. Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά -2,3%. Η εν λόγω αρνητική επίδοση προήλθε κυρίως από τις κατηγορίες καταστημάτων, όπως μεγάλα καταστήματα τροφίμων (super markets), πολυκαταστήματα, τρόφιμα, ποτά και καπνός, φαρμακευτικά και καλλυντικά, και ένδυση και υπόδηση.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΩΝ

Συρρικνώνεται το λιανικό εμπόριο

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλη Κουμαντάκη, ο οποίος σχολίασε τη συρρίκνωση του λιανικού εμπορίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο λιανικό εμπόριο όντως υπάρχει μια συρρίκνωση. Η συρρίκνωση είναι μικρότερη γιατί το λιανικό εμπόριο των τροφίμων παρουσιάζει μια μικρή αύξηση και αυτό κάπως αντισταθμίζεται απέναντι στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο. Έτσι η μικρή αυτή πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει αυτή η μικρή αύξηση στο λιανικό εμπόριο των τροφίμων.

Και οι απασχολούμενοι στο λιανικό εμπόριο έχουν μειωθεί και κάπως έχουν αυξηθεί στο λιανικό εμπόριο των τροφίμων. Αυτό έχει κρατήσει τη μείωση στην απασχόληση. Επίσης, ο τζίρος έχει μειωθεί, αλλά έχει συγκρατηθεί η μείωσή του. Και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στο λιανικό εμπόριο των τροφίμων. Στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων και των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, έχει υποστεί μια πτώση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News