default-image

Εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάν Μιχ. Κόρακα

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάν Μιχ. Κόρακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Παρασκευή,07 Σεπ 2018, 21:00
Προαύλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόμπιας
Τιμούν την μεγάλη μορφή της Κρήτης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάν Μιχάλη Κόρακα, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 9 του ίδιου μήνα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Κοινότητα Πόμπιας υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Ο Μιχαήλ Κόρακας γεννήθηκε στην Πόμπια της Μεσαράς το 1797 ως Μιχάλης Καρούζος. Σε ηλικία 18 ετών σκότωσε τον Αγά Αλήκο. Η επωνυμία “Κόρακας” τού αποδόθηκε ως ένδειξη της επιθετικότητας που έδειχνε ο πατέρας του και αργότερα ο ίδιος ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές. Αγωνίστηκε στην Κρητική Επανάσταση του 1821.

Το 1827, με πειρατικό πλοίο και ορμητήριο την Κάρπαθο, πολέμησε τον αιγυπτιακό και οθωμανικό στόλο. Το 1828 συνέχισε τον αγώνα στην Πελοπόννησο και τιμήθηκε με τον βαθμό του λοχαγού και τον χάλκινο σταυρό του Φοίνικα.

Επέστρεψε με τιμές στην Κρήτη το 1834 και πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1841, στην Κρητική Επανάσταση του 1858 και στην Κρητική Επανάσταση του 1866, πολεμώντας ενάντια σε πολυάριθμες οθωμανικές δυνάμεις. Κήρυξε την επανάσταση του 1878 και κατόπιν τιμήθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο στην Αθήνα και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου οπλαρχηγού έχει ως εξής:

* Παρασκευή 7/9/2018

- Στις 9 μ.μ.: Συναυλία με τον Μάνο Μαλαξιανάκη στο προαύλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόμπιας.

* Σάββατο 8/9/2018

- Στις 9 μ.μ.: “Stand up comedy” με τους γνωστούς κωμικούς Μιχάλη Μαθιουδάκη και Βύρωνα Θεοδωρόπουλο.

* Κυριακή 9/9/2014

- Στις 10 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του καπετάν Μιχάλη Κόρακα, ομιλία από τον κ. Στέλιο Νταλιαδάκη, κατάθεση στεφάνων παρουσία της Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική.

- Στις 6 μ.μ.: Κρητικό βόλι και έναρξη “Κοράκειου Δρόμου” στο Γυμνάσιο Πόμπιας.

- Στις 7:30 μ.μ.: Αγώνες επίδειξης ξιφασκίας από την Αθλητική Λέσχη Μεσαράς, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόμπιας.

- Στις 9 μ.μ.: Θερινό σινεμά “όπως παλιά” με την προβολή της ταινίας “Οι γενναίοι της Σαμοθράκης”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News