Ο Άγιος Θεόδωρος, τα φρικτά μαρτύρια και η σύναξη των Ιερών Εικόνων

Πολιτισμός
Ο Άγιος Θεόδωρος, τα φρικτά μαρτύρια και η σύναξη των Ιερών Εικόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ενορία Αγίου Νικολάου Ν. Αλικαρνασσού εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου

Με τη συμπλήρωση των δέκα ετών μνήμης και εορτής του τοπικού Νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου στη Νέα Αλικαρνασσό - το έτος 2018 - η Ενορία καθιέρωσε για πρώτη φορά μαζί με τον εορτασμό του Αγίου και την ετήσια σύναξη των Ιερών Εικόνων. 

Για δεύτερη χρονιά φέτος η ενορία εορτάζει την Ετήσια Σύναξη των Ιερών Εικόνων και Οικογενειακών Κειμηλίων των απανταχού Αλικαρνασσέων, η οποία έγινε με σκοπό τη διάπλαση κοινής συνείδησης όλων και τη θέσπιση της εορτής αυτής, ως ημέρας μνήμης, πνευματικής αφύπνισης και συνέχισης της ζωντανής παράδοσης όλων των Αλικαρνασσέων.

Σημαντική η θέληση και η συμμετοχή του λαού σε όλη αυτή την προσπάθεια, καθώς η Ενορία μαζί με μία ομάδα ευλαβών Χριστιανών από την Αλικαρνασσό, αλλά κυρίως με τη θέληση και τη συμμετοχή του λαού, υλοποιήθηκε η καθιέρωση της ετήσιας σύναξης.

Η ενορία του Αγίου Νικολάου Νέας Αλικαρνασσού εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου Νεομάρτυρος την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και διοργανώνει για δεύτερη φορά την ετήσια σύναξη.

Προσκαλεί την ενορία Αγίου Δημητρίου Νέων Βρυούλων - Κατσαμπά για να μετάσχει των Ιερών Ακολουθιών και της λιτάνευσης με τη φυλασσόμενη, από τις αλησμόνητες πατρίδες εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 θα γίνει προσέλευση των Ιερών Εικόνων και της Ιεράς Εικόνας Παναγίας Γλυκοφιλούσας, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά και ώρα 19:15 θα γίνει λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου στην πόλη της Νέας Αλικαρνασσού, μέχρι το Παρεκκλήσιο του Αγίου, πλησίον των Φυλακών, όπου θα γίνει η προσκύνηση και η Θεία Λειτουργία. 

Η Ενορία καλεί όλους τους Αλικαρνασσείς που μετέφεραν και κατέχουν τέτοιους πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς - Εικόνες με τον προστάτη Άγιό τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι οποίες διασώθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ξεριζωμού:

* Να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ενορία και να προσέλθουν στην εορτή μαζί με την Εικόνα τους.

* Να συμβάλουν στην ανάδειξη και την καθιέρωση της διπλής αυτής πανηγύρεως στον Άγιο Νικόλαο Νέας Αλικαρνασσού, ως εορτής των Μικρασιατών στην Κρήτη.

* Να καλλιεργήσουν κοινή συνείδηση σε όλους τους Κρήτες Χριστιανούς, με καταγωγή από την Αλικαρνασσό και τη Μικρά Ασία ότι η τιμητική αυτή μνήμη και σύναξη είναι ημέρα πολιτισμού, ζωντανής παράδοσης και κυρίως πνευματικής αφύπνισης όλων μας.

Τα φρικτά μαρτύρια

Ο Άγιος Θεόδωρος μαρτύρησε για τον Χριστό στην Αλικαρνασσό, το «Πετρούμι» της Μικράς Ασίας γύρω στα 1800 μ.Χ. και σε ηλικία 30 ετών περίπου.

Ο Άγιος συνελήφθη από ασεβείς Οθωμανούς και φυλακίστηκε στο «Μπουντροπύμι» της Αλικαρνασσού. Κατά το διάστημα αυτό της παραμονής του στη φυλακή τον ενίσχυε ο Ιεροδιάκονος Ιωακείμ Ασκάνδαλος (+1839) αδελφός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου, άνδρας ευλαβής και λόγιος.

Μαρτύρησε με φρικτό τρόπο όπως φαίνεται και από τα χτυπήματα στην Τιμία Κάρα και τα υπόλοιπα Ιερά Λείψανά του.

Τα Λείψανα του Νεομάρτυρα της πίστης μας μετέφερε στην Ιερά Μονή Πάτμου μετά την ανακομιδή τους ο Πάτμιος πλοίαρχος Νικόλαος Πασβάντης. Ο πλοίαρχος αυτός περνούσε συχνά με το πλοίο του κοντά από τις ακτές της Αλικαρνασσού και έβλεπε σε ένα συγκεκριμένο σημείο έντονο αιωρούμενο φως, ήταν το σημείο που είχε ταφεί ο Άγιος Θεόδωρος. Με τη βοήθεια του Πάτμιου Μητροπολίτου Λαοδικείας Γρηγορίου Ξένου (+1812), όπως αναφέρει ο ιστορικός Γεράσιμος Σμυρνάκης σε ανέκδοτο έργο του, ο Νικόλαος Πασβάντης μετέφερε τα Ιερά Λείψανα στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Ευαγγελιστού της Πάτμου, όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα.

Μετά από δύο αιώνες η Χάρις του Κυρίου επέτρεψε να γίνει γνωστός ο Νεομάρτυρας στην Ενορία μας και την πόλη της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς και το γεγονός ότι φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανά του στην προαναφερόμενη ιστορική Ιερά Μονή.

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και μετά από προσπάθειες των Εφημέριων και του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου, μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του έτους 2008 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού και νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και τον Προϊστάμενο της Ενορίας, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Πετρογιάννη, ως ευλογία, ικανό απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα και την αδελφότητα της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θοελόγου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για να παραμένουν, να παρέχουν τον αγιασμό στους πιστούς και να αφυπνίζουν την πλούσια ορθόδοξη παράδοση της Αλικαρνασσού και ολόκληρης της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News