Τίμησαν την «ξενιτεμένη» Παναγιά Μεσοπαντήτισσα του Χάνδακα

Πολιτισμός
Τίμησαν την «ξενιτεμένη» Παναγιά Μεσοπαντήτισσα του Χάνδακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Κρήτη στη Βενετία και στη Santa Maria della Salute - Όσο μακριά κι αν είναι κάθε χρόνο τιμάται με πίστη και ευλάβεια

Είναι η ξενιτεμένη Παναγιά του Χάνδακα και η εικόνα της, που σύμφωνα με την παράδοση, είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, αποτέλεσε παρηγοριά για τους πιστούς σε δύσκολες εποχές, όπως τα χρόνια της πολιορκίας του Χάνδακα από τους Τούρκους.

Από το 1670 μαζί με πολλά κειμήλια από τον Χάνδακα, καθώς και το αρχείο του Δούκα, μεταφέρθηκε στη Βενετία από τον Φρεντζέσκο Μοροζίνι και μέχρι σήμερα κοσμεί το εσωτερικό μίας από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Βενετίας, τη Santa Maria della Salute (της Παναγίας της Υγείας), στην άκρη του Μεγάλου Καναλιού.

Η Παναγία η Μεσοπαντήτισσα, της οποίας τη μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία ήταν η Παναγία που συνδέθηκε με τους πολιορκημένους χριστιανούς, ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, συμφιλιώνοντας στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, ορθόδοξους και καθολικούς, απέναντι στον κοινό εχθρό.

Η θαυματουργή εικόνα, όπως είναι χαρακτηρισμένη και σε κείμενα της εποχής, κατά τη διάρκεια του Κρητικού πολέμου με απόφαση της Διοίκησης της Κρήτης το 1539, είχε παραχωρηθεί στους κατοίκους του χωριού Αμβρούσα και οι κάτοικοί του μόνο αυτοί που είχαν το προνόμιο, να την μεταφέρουν σε διάφορους ναούς.

Όταν βρισκόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, γινόταν λιτανεία της σε κάθε μεγάλη γιορτή με τους πιστούς να την στολίζουν με βαρύτιμα πετράδια και να την σκεπάζουν με χρυσά και ασημένια φύλλα.

Με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της Παναγίας της Μεσοπαντήτισσας στον Άγιο Τίτο χθες πραγματοποιήθηκε εσπερινός και εκδήλωση. Είτε γνώριζε κάποιος, είτε όχι την ιστορία της εικόνας της, η Παναγία του τόπου μας όσο μακριά κι αν είναι, ακόμα κι αν κάποιος ποτέ δεν έτυχε να την προσκυνήσει αποτελεί μία σταθερά για την πόλη που κάθε χρόνο τιμάται με πίστη και ευλάβεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News