Η θεολογική προσέγγιση της Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από την Αγιογράφο Ευσεβία Χατζηνικολάου

Πολιτισμός
Η θεολογική προσέγγιση της Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από την Αγιογράφο Ευσεβία Χατζηνικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα Πρόσωπο ιδιαίτερα προσφιλή και αγαπητό. Για Εκείνη μεγάλη αναφορά δεν γίνεται μέσα στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης - Μόνο οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς, κάνουν εκτενή αφορά στο όνομά της

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία εόρταζε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα είδηση της ενσαρκώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού, όπου με τον πιο σαφή τρόπο παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α’ στίχ. 26-38).

Τη γέννηση του Ιησού Χριστού την περιγράφει και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, αλλά λεπτομέρειες που αφορούν τα γεγονότα αυτά, περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο οποίος γνώρισε την Παναγία κι έμαθε τα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τον Ευαγγελισμό, από την ίδια την Παναγία.

Ζητήσαμε από την αγιογράφο Ευσεβία Χατζηνικολάου να μας αναλύσει την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με τις περιγραφές των δύο Ευαγγελιστών, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Ευαγγελιστή Ματθαίου.

Παρατηρείται στην εικόνα ο Αρχάγγελος με τα πόδια ανοιχτά, τι σημαίνει αυτό; Το ένα χέρι του επίσης είναι εκτεταμένο και δείχνει κάτι στην Παρθένο Μαρία, ποιος ο συμβολισμός της κίνησης αυτής του Αγγέλου;

«Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού είναι ο εν-Άγγελος, αυτός που φέρνει την καλή αγγελία στην Θεοτόκο, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο υιός του Θεού.

Έρχεται - κατεβαίνει από τους ουρανούς με ορμή κίνησης. Τα πόδια του δεν πατούν ακόμα στη γη, αιωρείται με τα πόδια ανοικτά (παρ' όλο που φαίνεται ότι πατάει στο έδαφος).

Προτάσσει το δεξί του πόδι και το δεξί του χέρι προς την Θεοτόκο. Θέλει κάτι να της αναγγείλει και αντικρίζοντάς την μένει έκθαμβος από την ωραιότητά α της παρθενίας της, λέγοντάς της: «Χαίρε Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά Σου».

Βλέποντας την εικόνα παρατηρούμε στο κεφάλι του Αγγέλου ότι έχει μία κορδέλα. Αυτή η κορδέλα τι συμβολίζει;

«Η κορδέλα στο κεφάλι του Αγγέλου δηλώνει την νοερά προσευχή. Δηλώνει την πλήρη υπακοή και αφοσίωση προς τον Θεό. Οι Άγγελοι φορούν κορδέλες διότι «μαζεύουν» - συγκεντρώνουν το νου τους πλήρως προς ην υπακοή και το θέλημα του Κυρίου».

Ο Άγγελος κρατάει στα χέρια του ένα ραβδί και όχι… κρίνο, όπως παρατηρείται στην ορθόδοξη αγιογραφία, καθώς αυτό αναφέρει και η Αγία Γραφή. Ποιος ο συμβολισμός του ραβδιού;

«Το σκήπτρο που κρατάει ο Γαβριήλ έχει θεολογικό συμβολισμό. Είναι αγγελιοφόρος του Θεού. Έτσι συμβολίζονται οι αγγελιοφόροι στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Κρατώντας ραβδί»

Παρατηρώντας την Παναγία βλέπουμε ότι κάθεται και αντιμετωπίζει τη "φανέρωση" αυτή με αβεβαιότητα. Το χέρι της ωστόσο βρίσκεται σε κίνηση. Τι σημαίνει αυτό;

«Την Θεοτόκο στην εικόνα του Ευαγγελισμού την συναντάμε σε δύο διαφορετικές στάσεις σώματος. Στην μία την βλέπουμε όρθια με γυρτό κεάλι, χαμηλωμένο, να δέχεται έκπληκτη και να απορεί ακούοντας το θεόσταλτο μήνυμα και λέγοντας στρεφόμενη προς τον Γαβριήλ: "Γάμου υπάρχω αμύητος, πώς ουν παίδα τέξομαι;". Αλλά και συγχρόνως υπάκουη προς το Θείο θέλημα. Στην άλλη περίπτωση η Θεοτόκος εικονίζεται στο θρόνο της καθιστή (αυτό δηλώνει την υπεροχή Της απέναντι στον Αρχάγγελο) και να δέχεται το ίδιο έκπληκτη, αλλά συγχρόνως και υπάκουη το Θείο θέλημα.

Και στις δύο περιπτώσεις εικονογραφία το χέρι Της Παναγίας με την ανοικτή παλάμη, δηλώνει την αποδοχή του Θείου μηνύματος λέγοντας: “Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου”».

Ποιος ο συμβολισμός της ανοιχτής παλάμης; Με το άλλο χέρι παρατηρούμε την Αειπάρθενο να κρατάει μία ρόκα και να γνέθει. Ποιος ο συμβολισμός αυτός;

«Η Θεοτόκος κρατάει μία ρόκα που γνέθει. Ο Θεός την έχει επιλέξει να φέρει στον κόσμο τον Υιό Του. Την έχει κατατάξει πάνω από τα Αγγελικά Τάγματα. Είναι γυναίκα Παρθένος που ενσαρκώνεται στο Λόγο του Θεού. Δεν είναι όμως μόνο πνευματικός άνθρωπος. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος εργάζεται. Στην εικόνα βλέπουμε ότι κρατάει τη ρόκα της και γνέθει. Συγχρόνως, όμως, προσεύχεται. Εργασία και προσευχή».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News