Για τις χαμένες πατρίδες...

Ποδόσφαιρο
Για τις χαμένες πατρίδες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τουρνουά που έγινε χθες στη Νέα Αλικαρνασσό θα γίνει θεσμός από τις τέσσερις προσφυγικές ομάδες του Ηρακλείου...

Οι τέσσερις προσφυγικές ομάδες του Ηρακλείου έγραψαν Αθλητικές Ιστορίες χθες στη Νέα Αλικαρνασσό με το 1ο Τουρνουά για τις "Χαμένες Πατρίδες" που θα γίνει σίγουρα θεσμός. Ας δούμε όμως με δυο λογια την ιστορία τους που έρχεται μέσα από τις "φλόγες" της καταστροφής του '22...

Ο Ηρόδοτος: Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Αλικαρνασσού Ηρόδοτος είναι το καμάρι του "Πετρουμιού"! Ιδρύθηκε το 1932 και χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το άσπρο. Έχει ως έμβλημα της την προτομή του Ηροδότου, του πρώτου ιστορικού, που καταγόταν από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας.Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Αλικαρνασσού (Π.Α.Σ.Α.) «Ηρόδοτος» ιδρύθηκε το 1932 από τον πρόεδρο της τότε προσφυγικής κοινότητας Μιχάλη Ελευθεριάδη, τον γιατρό Μιχάλη Βελισσαριου, τον Δημήτρη Σκουρέλλο, τον Απόστολο Μουζουράκη και άλλους Αλικαρνασσιώτες πρόσφυγες. Τον Νοέμβριο του 1932 αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου και το Δεκέμβριο του 1932 αναγνωρίστηκε από την ΕΠΣ Ηρακλείου και έγινε επίσημο μέλος της. Λειτουργούσε υποτονικά και κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, ενώ επανήλθε σε πλήρη δραστηριότητα το 1948.

Ο ΠΟΑ: Ο Παναθλητικός Όμιλος Ατσαλένιου, το καμάρι του προαστίου, ιδρύθηκε το 1951 από Μικρασιάτες πρόσφυγες με κυρια καταγωγή από τα Βουρλά. Μικρασιάτες που μετά την Καταστροφή το 1922 εγκαταστάθηκαν και κατοικούσαν στο Ατσαλένιο (Νέες Κλαζομενές) του Ηρακλείου. Με την ίδρυσή του αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων, ιδρυτικά στελέχη του συλλόγου αποτέλεσαν οι: Καϊσαρλής Ευάγγελος, Γκογκόσης Νικόλαος, Μασέλης Γεώργιος, Δεμενόπουλος Εμμανουήλ και Σαμψών Βασίλειος. Το 1960 θεμελιώθηκε το ιδιόκτητο γήπεδο του συλλόγου με τον δήμαρχο Κρασαδάκη και τον αείμνηστο παράγοντα (διατέλεσε και πρόεδρος της ΕΠΣΗ) Γεώργιο Μαρσέλο να τοποθετούν τον θεμέλιο λίθο. Το 1989 τοποθετήθηκε φυσικός χλοοτάπητας, αποτελώντας το 3ο γήπεδο του Ηρακλείου στα χρονικά με φυσικό χλοοτάπητα στον αγωνιστικό χώρο. Το Γήπεδο Π.Ο. Ατσαλένιου σήμερα διαθέτει άρτιες και πλήρεις εγκαταστάσεις όπως νέο συνθετικό τάπητα, σκεπαστή εξέδρα χωρητικότητας 1.500 καθήμενων θεατών, ηλεκτροφωτισμό, γυμναστήριο, αίθουσα συνεδριάσεων ράμπα για ΑμΕΑ και άλλα πολλά...

Η ΑΕΚ Κατσαμπά: Η Αθλητική Εξόρμηση Κατσαμπά ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν επίσης κυρίως από τα Βουρλά της Μικρασίας και εγκαταστάθηκαν δυτικά της Νέας Αλικαρνασσού, στα όρια του Ηρακλείου. Ένας από τους ιδρυτές της ήταν και ο Εμμανουήλ Φραγκιάδης ο οποίος βραβεύτηκε χθες. Η ΑΕΚ Κατσαμπά που έχει χρωματα κιτρινο και μαύρο και σήμα τον δικέφαλο αετό έχει σήμερα συνεργασία με την ΑΕΚ (σε επίπεδο ακαδημιών) ενώ μια ιστορική μορφή στην προεδρία της-μεταξύ άλλων-ήταν και ο αείμνηστος Εμμανουήλ Τακιτζής...

Η Μινωική: Η Μινωική είναι η ομάδα της Φορτέτσας. Μιας περιοχής που κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες που γεννήθηκαν στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Άλλωστε η Φορτέτσα είναι προέκταση σήμερα στο Ηράκλειο των Ν.Αλατσάτων και ένα προάστιο που πάντα είχε σχέση με τον αθλητισμό αλλά και τα έντονα γλέντια. Η Μινωική ιδρύθηκε το 1958 σαν Μινώταυρος και τον επόμενο χρόνο πήρε το σημερινό της όνομα...

Η κυρία Ιωνία και ο κυρΣτέλιος, ο "Ντανάς

Όπως άξιζε στους Μικρασιάτες με συγκίνηση και σεβασμό αλλά και παρουσία πλήθους κόσμου απ' όλο το Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε χθες στο γήπεδο του Ηροδότου στη Νέα Αλικαρνασσό το πρώτο τουρνουά "Χαμένες Πατρίδες".

Το τουρνουά έγινε φέτος με διοργανωτή τον Ερασιτέχνη Ηρόδοτο και τη συμμετοχή ακόμη τριών προσφυγικών ομάδων του Ηρακλείου, του ΠΟΑ, της ΑΕΚ Κατσαμπά και της Μινωικής (μέσω των ακαδημιών τους)..

Οι βραβεύσεις αφορούσαν στα ιδρυτικά μέλη των τεσσάρων ομάδων και των οικογενειών τους.

Τιμήθηκαν από τον Ηρόδοτο οι οικογένειες των ιδρυτών του Μιχαηλ Ελευθεριάδη, Απόστολου Μουζουράκη, Μιχαήλ Βελισσάριου, Δημήτρη Σκουρέλλου αλλά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία σήμερα παλαίμαχος της ομάδας, Στυλιανός Καργιλής ("Ντανάς"). "Εδώ έχω δώσει το αίμα μου", είπε ο κυρ Στέλιος δακρυσμένος ενώ όλοι δάκρυσαν όταν την πλακέτα μνήμης για τον Μιχαηλ Ελευθεριάδη πήρε η κόρη του με το όνομα Ιωνία, η κυρία Σφακιανάκη!!

*Για λογαριασμό του ιδρυτή του ΠΟΑ "Σαμσών" την πλακέτα πήρε ο Σωτήρης Συνάνης, ενώ από την ΑΕΚ Κατσαμπά βραβευτηκε ο εκ των ιδρυτών της Εμμανουήλ Φραγκιάδης και από τη Μινωική το ιδρυτικό της μέλος Ματθαίος Σάλιακας.

Στην Αλικαρνασσό χθες βρέθηκαν και αρκετά μέλη της ΕΠΣ Ηρακλείου με τον πρόεδρο Νίκο Τζώρτζογλου, το γενικό γραμματέα Γιάννη Σμαραγδάκη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλήματος Θεόφιλο Ασλάνη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κυπέλλου Βαγγέλη Πετούση.

Μια όμορφη και πρωτότυπη ιδέα από αυτές που λείπουν σήμερα από το ποδόσφαιρό μας και που δημιουργούν όμορφα συναισθήματα στους φίλους του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα…

Εντυπωσιασμένος και ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ που έκανε την παρακάτω δήλωση… "Ως πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, αλλά κυρίως ως πρόσφυγας 100% και από τους τέσσερις παππούδες με καταγωγή την Αλικαρνασσό και τα Βούρλα θέλω να δώσω τα θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο και φίλο μου, πρόεδρο του Ηρόδοτου Νίκο Παναγιωτάκη και όλους τους συντελεστές αυτής της πανέμορφης και γεμάτης συναισθήματα ιδέας. Μια ιδέα που δε μένει στο στείρο και ψυχρό ρόλο των γκολ και των βαθμών, αλλά σε κάτι πολύ πιο σημαντικό πολύ πιο σπουδαίο που δεν είναι άλλο από το σεβασμό στις χαμένες μας πατρίδες, στην ιστορία μας, στους παππούδες μας και γενικά στην παραγωγή αθλητικών συνειδήσεων και συμπεριφορών"…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News